Hírek, információk

Kétnapos orvoskonferencia kezdődött Székesfehérváron

A prevenció legfontosabb kérdéseit teszi fel idén a kórház által szervezett kétnapos orvoskonferencia: a szakmai fórum előadásai az orvostudomány, a dietetika és táplálkozástudomány, valamint a mozgásterápia kínálta megközelítésekre épülnek. A IX. Fehérvári Orvosnapok résztvevőit dr. Cser-Palkovics András polgármester, és Dr. Csernavölgyi István, a kórház főigazgatója köszöntötték: hangsúlyozva az együttgondolkodás, az együttműködés és a kommunikáció szerepét, illetve a prevenciós feladatok megoldásának újragondolását abban a városban, amely kiemelten magas számú beteget lát el országos szinten.

 

„A betegségeket jobb megelőzni, mint gyógyítani.” – ezzel az Erasmusnak tulajdonított mondással hívták újabb szakmai szimpóziumra az alapellátás és a szakellátás dolgozóit a Fehérvári Orvosnapok szervezői. 2020-ban a prevenció köré építették a konferencia tematikáját: az összetett népegészségügyi feladat mind a négy stratégiai szintje megjelenik a gyakorlatközpontú előadásokban – az orvostudomány, a dietetika és táplálkozástudomány, valamint a mozgásterápia szakembereinek a közreműködésével. Dr. Reiber István, a kórház orvosigazgatója köszöntötte a résztvevőket, és azt fejezte ki, hogy a kínálat alapján biztos benne: az elhangzó újdonságokból és tapasztalatokból mindenki fog tudni építkezni.

 

Dr. Cser-Palkovics András polgármester megköszönte az aktuális, izgalmas szakmai témában szervezett konferenciát, amely lehetőség szakmai együttműködésre, tudásátadásra. Több szakmának van felelőssége a prevencióban – és nagy szerepe lehet benne az önkormányzatnak. „Feladatunk az is, hogy a kommunikációs felületeken eljuttassuk az információkat, a korszerű tudást a nem szakemberekhez: azokhoz, akiket meg szeretnénk szólítani, hogy fektessenek nagyobb hangsúlyt saját és családjuk egészségének megőrzésére. Látjuk a nagy és a kisebb térségi szűrőprogramokon, hogy az emberek szívesen elmennek ezekre a programokra, hogy szakemberekkel beszélhessenek.” – hangsúlyozta a kommunikáció és aktualitások megosztásának a fontosságát a polgármester. Egy riasztó statisztikára hivatkozott, miszerint az év 365 napjából 360 napon a fehérvári kórház sürgősségi ellátórendszere dolgozik a legtöbb beteggel, és egy nap 260 beteg is megjelenik – ez 50-60 beteggel több, mint a Honvéd Kórházban. A megoldás finanszírozási, infrastrukturális, eszköz-, illetve humánerrőforrás-kérdés – és ezek mellett prevenciós és kommunikációs kérdés is egyben, mondta a polgármester. A számok azt jelzik, hogy muszáj ezzel foglalkozni, együttműködni, és a szakmai tudást a társadalmi nyilvánosság elé tárni, tette hozzá.

 

A prevenció nagyon aktuális kérdése az ellátórendszernek, fogalmazta meg Dr. Csernavölgyi István, a kórház főigazgatója: a legfontosabb, hogy a konferencián a szakemberek és a szakmához közel állók őszintén fogalmaznak meg gondolatokat, és keresnek megoldásokat a problémafelvetésekre – a törvényileg meghatározott prevenciós feladatok megoldásában. A mai ellátás polarizálódik, mondta a főigazgató: az intézmény két egyetem oktatókórháza lett, és 15 ellátási területen a legmagasabb színvonalon gyógyít. Ennek köszönhetően a betegek jobb hatásfokkal és nagyobb számban gyógyulnak, így a szekunder és a tercier prevenciós szinteken újabb feladat keletkezett az ellátórendszer számára. A felgyorsult prevenció területén újra kell gondolni az ellátórendszer egészét – szakmai és törvényi szinten is, fejezte ki Dr. Csernavölgyi István, és az együttgondolkodás szerepét hangsúlyozta abban a városban, amelynek a kórháza az országos átlaghoz képest kétszer annyi, 6000-6500 beteget lát el naponta.

 

A kongresszusra idén 280 regisztráció érkezett, orvosok, ápolók, dietetikusok és gyógytornász kollégák vesznek részt a szakmai fórumon. A hat szekcióülés előadásai között a genetikai tanácsadás, a prevenciónak a családorvoslás-, a nőgyógyászat, illetve az újszülöttgyógyászati lehetőségei, a vakcináció, a csípőizületi szűrések vagy a csontritkulás megelőzése, a szívelégtelenség és a gasztroenterológiai betegségek megelőzése is szerepeltek.

 

A rendezvényen részt vett Dr. Gógl Árpád egykori egészségügyi miniszter, illetve Östör Annamária egészségügyi, sport és társadalmi fenntarthatóság tanácsnoka.

forrás: okkfehervar.hu

 

 

 2020.02.01. 00:00
Elismerés a fehérvári gyógyszertári szakasszisztensnek
A Magyar Gyógyszerészi Kamara által szervezett ünnepségen Ivádyné Érsek Márta vezető gyógyszertári szakasszisztens "Kiváló
Gyógyszertári Asszisztens" díjban részesült. Ivádyné Érsek Márta a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Intézeti
Gyógyszertárának vezető szakasszisztense. Rendszeres munkafeladatai közé
tartozik a szervezeti egység részlegeiben folyó asszisztensi szakmai munka
összehangolása, osztályos főnővérekkel való kapcsolattartás,gyógyszer
expediálási munkafolyamatok, az intézet számára szükséges kontraszt anyag,
speciális vegyszer beszerzés. Aktívan részt vesz a gyógyszertár gazdálkodási
feladataiban. Szakmai tevékenységére jellemző a magas szintű tudás,
folyamatos önképzés, kiváló szervezési és kommunikatív készség,
kötelességtudat. Együttműködési készsége a csapatmunkában kiváló,
munkatársaival szemben etikus kollegiális kapcsolatot tart fenn. Korábban
"Kiváló Kórházi Dolgozó" elismerésben részesült.
A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara aktív tagja, helyi és területi
küldött. A Gyógyszertári Asszisztensi Tagozat megyei vezetője több mint 10
éve. A megye rendezvényein, továbbképzésein rendszeresen részt vesz,
kollégáit is motiválja. Kiemelkedő szakmai munkája mellett a szakma
érdekeiért, a szakdolgozók elismertségéért is nagyon sokat tett.  Ezúton is szívből gratulálunk neki!
 
 
 2019.12.06. 09:00

Vissza a főoldalra