Hírek, információk

Május 27. A Sürgősségi Orvostan Európai Napja

Második alkalommal tartják meg Magyarországon a Sürgősségi Orvostan Európai Napját. Az Európai Sürgősségi Orvostani Társaság (EUSEM) május 27-ét nyilvánította a Sürgősségi Orvostan Európai Napjává, mert 1994-ben ezen a napon alakult meg a sürgősségi szakmát összefogó nemzetközi szervezet. A jeles nap célja, hogy alkalmat teremtsen a sürgősségi ellátást igénylők, a társadalom, a szakma és a döntéshozók számára, hogy együtt gondolkodjanak az akut jellegű betegellátás helyzetéről és korszerű lehetőségeiről.

Tavaly országszerte tartottak a kórházak nyílt napokat, szakmai fórumokat, az idei évben azonban rendhagyóra sikerült az ünneplés, mivel a járványügyi helyzet kiemelten érintette a sürgősségi ellátórendszert. A Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság az online térben, többek között saját közösségi oldalán hívta fel idén a figyelmet a sürgősségi betegellátásban dolgozók kiemelt szerepére. 

 „A koronavírus fertőzések elkerülése érdekében a sürgősségi osztályok gyakorlatilag kénytelenek voltak megduplázni a betegellátási rendszerüket. Annak érdekében, hogy a betegek és a szakemberek számára is biztonságosan működjön az ellátás, a koronavírus gyanús eseteket már a belépés pillanatától el kellett különíteni a többi segítségre szorulótól. – tudtuk meg dr. Bognár Zsolttól, a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság elnökétől.

„Bár a sürgősségi osztályok betegszáma – főleg a járványidőszak elején – érezhetően csökkent, a beérkező betegek prioritási szintje, vagyis a betegek állapotának súlyossága és a lehetséges állapotromlás kockázata magasabb volt, mint a járványhelyzetet megelőzően. Tehát a járványidőszak alatt beérkező betegek ellátása bonyolultabb és időigényesebb feladat volt, mint a korábbi időszakban. Ezek a nehézségek rendkívüli erőfeszítéseket igényeltek a „frontvonalban” dolgozóktól, de mindezek ellenére a sürgősségi osztályokon dolgozók a járványhelyzetben is sikeresen helyt álltak, és számtalan élet köszönhető szakmai felkészültségüknek és kitartásuknak.” – mondta a társaság elnöke az európai nap ünneplése kapcsán.

A Társaság célja, hogy felhívják az emberek figyelmét arra, hogy a világ minden táján szükség van a jól felkészült és szervezett sürgősségi ellátórendszerre, mely képes javítani a halálozási, morbiditási és költséghatékonysági mutatókat. A szakmai szervezet nem titkolt célja eloszlatni a sürgősségi ellátással kapcsolatos tévhiteket, és megmutatni a sürgősségi ellátás sokszínű munkáját. Tavaly sikerült az ország számos kórházában nyílt napokat, előadásokat, szakmai fórumokat szervezni, a társaság reméli, jövőre ismét személyesebbre sikerül a kapcsolatépítés.

A 2020 a csendes emlékezés, és figyelemfelhívás éve. Figyelemfelhívás arra a szakterületre, arra a munkára és azokra az emberekre, akik a veszélyhelyzetben is rátermetten, kitartóan, sokszor a saját szükségleteiket, családjukat is háttérbe helyezve életeket mentettek az új, ismeretlen körülmények között.

Sajnos a magyar nyelvben nehezen és rosszul értelmezhető a „sürgősségi” kifejezés, az átlagember gyors, azonnali vizsgálatot vizionál. A valóság azonban, hogy az életveszélyes, azonnali beavatkozást igénylő, sokszor életveszélyes eseteket hivatott ellátni, a megfelelő diagnosztikai vizsgálatokkal. Feladata az azonnali diagnózis felállítása, és továbbküldése a megfelelő szakma irányába.

A Magyar Sürgősségi Triázs Rendszer bevezetésével 2019. január 1-jétől hatékonyabbá vált a sürgősségi ellátás. A rendszer biztosítja, hogy minden beteget állapotának súlyossága szerint soroljanak be, tehát a súlyos, esetleg kritikus állapotú páciensek a lehető leghamarabb részesüljenek ellátásban. A rendszer jó működéséhez azonban a lakosság háttérismerete és együttműködése is szükséges, vagyis, hogy az emberek tisztában legyenek azzal, milyen tünetek észlelése esetén kell a háziorvosi ügyelethez, vagy a sürgősségi osztályhoz fordulniuk, esetleg mentőt hívniuk. Fontos, hogy ellátatlanul senki ne távozzon az intézményekből, ugyanakkor a kevésbé súlyos esetek ne terhelődjenek rá a sürgősségi osztályokra.

Budapest, 2020. május 27.

 

További információ: 

MSOTKE Titkárság

Telefon: +36-1-301-2000

E-mail:info@msotke.hu

 

A Magyar Sürgősségi Orvostani Társaságról

A Magyar Sürgősségi Orvostani Társaságot 2001-ben alapították. Az egyesület célja  a komplex sürgősségi betegellátás szakmai, személyi és tárgyi feltételeinek kidolgozása, támogatása, színvonalának emelése, továbbá az egyesületi tagok szakmai tevékenységének fejlesztése, képzettségének emelése.  

_______________________________________________________________________

 

További információk:

HASHTAGEK

A sajtóanyaggal kapcsolatban online felületeken használható hashtagek:

#EmergencyMedicineDay

#EmergencyMedicineDay20

#SurgossegiNap

#SurgossegiOrvostanEuropaiNapja

#SurgossegiOrvostan

#MSOTKE

 

Amennyiben Ön is támogatná a kezdeményezést, kattintson az alábbi Facebook linkre:

 

https://www.facebook.com/events/242423653490097/ 

 

Képek, poszterek, lógók

A Sürgősségi Naphoz kapcsolódó nemzetközi kampány keretében hivatalos marketing anyagok, képek, lógók, poszterek az alábbi linken tölthetőek le:

https://emergencymedicine-day.org/materials

 

 2020.05.27. 11:00
Lakossági tájékoztatás

Tisztelettel tájékoztatjuk a lakosokat, hogy a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban 2020. május 4-től az alábbi rendben kezdjük meg az ellátásokat.

Tekintettel arra, hogy Fejér megye a legfertőzöttebb megyék közé tartozik, az elektív műtéti ellátásokat május hónapban nem indítjuk el. A fekvőbeteg ellátásban a tatabányai kórház zárlata miatt megnövekedett a területi ellátási kötelezettségünk, ez dolgozóinkra fokozott terhet ró. A fentiek ismeretében a kórházi ellátást az alábbiak szerint szervezzük:

 

Járóbeteg szakellátások, ideértve a diagnosztikai és fogászati szakellátásokat is – újraindítása során rendelésre kizárólag telefonon előre egyeztetett időpontban tudunk beteget fogadni. Az egészségügyi szolgáltatónak és a betegeknek is kiemelt figyelmet kell fordítaniuk az egyeztetett időpontok megtartására, a várókban töltött idő és személyek számának minimalizálására. A rendelőbe belépéskor hőmérséklet mérés szükséges, a betegek között legalább 1,5 méter távolságot kell biztosítani. Folyamatos fertőtlenítőszeres takarítást kell elvégezni, a dolgozók részére vírusölő hatású kézfertőtlenítőszert, szükség szerint védőeszközöket (védőköpeny, gumikesztyű, szájmaszk) kell biztosítani.

 

Működés:

A személyes találkozással járó vizsgálatokat továbbra is előzetes konzultációhoz kötjük, ezért betegeinket telefon, e-mail, vagy meghatározott egyéb elektronikai eszközök használatával érjük el.

Az előjegyzés fő szabálya óránként maximum 4 beteg vizsgálata.

 

Tehát a betegellátás az alábbiakban történik:

1. Minden esetben, kizárólag telefonon egyeztetett időpontban, óránként 4 beteget fogadhatunk. Időpontot csak rendelési időben tudunk adni. (Gyakran vagyunk túlterheltek, foglalt jelzés esetén hívását ismételje meg!)

2. A váróterembe, rendelőbe csak maszkkal, vagy egyéb textillel eltakart szájjal, orral lehet belépni! Kézfertőtlenítő használata belépéskor kötelező, távozáskor ajánlott. Erre a célra a bejárat mellett helyeztünk el kézfertőtlenítőt. Rendelőbe lépéskor testhőmérsékletet mérünk minden esetben, panasztól függetlenül.

3. A váróban csak egymástól 1,5-2 m távolságban szabad tartózkodni. Ennek érdekében mindenki a megadott időpontra pontosan érkezzen, lehetőség szerint kísérő nélkül.

4. A járványügyi vészhelyzet idején lejárt szakorvosi javaslatok a következő fél évben érvényben maradnak.

 

Telefonszámok:

 

II. Járóbeteg-szakrendelő előjegyzést végző telefonszámai:

 

 22/535-651 (15-22) gyerek kartonozó

 22/535-540 (13-34) kis kartonozó

 22/535-522 (13-15) kis kartonozó

 22/535-684 nagy kartonozó

 

 

A telefonok gyakran túlterheltek, türelmüket és megértésüket előre is köszönjük. Foglalt jelzés esetén kérjük hívjon vissza! Tájékoztatjuk Önöket arról, hogy mind a dolgozók, mind az asszisztensek jelentős része a koronavírusos ellátása miatt eltérő munkahelyen és munkarendben dolgozik, ezért a korábbi rendeléseket csak részlegesen tudjuk újraindítani. 

 

A fenti intézkedésekre a lakosság egészségének megőrzése érdekében volt szükség, kérem, segítsék munkánkat a szabályok betartásával!

 

 

 2020.05.04. 00:00

Vissza a főoldalra