Hírek, információk

Magyar Ápolók Napja

Az ápolókról szólt a Szent György Kórház mai napja: délelőtt megkoszorúzták Kossuth Zsuzsanna szobrát, majd a Magyar Ápolók Napja alkalmából ünnepség és szakmai szimpózium kezdődött a Romhányi Auditóriumban. Hagyományosan díjakat adtak át a hivatás elismerésére – az év ápolója címet 2019-ben Siák Gabriella, az év asszisztense címet pedig Takáts Anikó kapta, a munkatársak tiszteletbeli ápolóvá választották Dr. Kozma Péter Tamás ortopéd főorvost. Dr. Csernavölgyi István főigazgató beszédében az empátia, a hit, a gyógyító attitűd fontosságát emelte ki, majd felelősségül a magas színvonalú munkakörülmények megteremtését fogalmazta meg célként a fiatalok, a jövő ápolói számára.  

 

 

Kossuth Zsuzsannának, az első országos főápolónőnek a szobrát koszorúzták meg ma délelőtt a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház előtti parkban, fejet hajtva az ápolás múltja előtt, és felvállalva az elkötelezettséget az ápolás jelenéért és jövőjéért. A Magyar Ápolók Napja alkalmából tiszteletüket fejezték ki a megye és a város nevében dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Brájer Éva alpolgármester, Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok, valamint az intézmény, az egészségügyi szolgáltatók és alapítványok képviselői. Bognár Márta, a MÁE Fejér megyei elnöke Kossuth Zsuzsanna felvállalt hivatásának, életpályájának szellemi örökségéről kifejezte: ápolónő volt, tehetségét és egész életét az emberiség szolgálatába állította, az általa megvalósított ellátás megelőzte korát a szabadságharc sebesültjeinek ápolásában.

 

A koszorúzást követően a Romhányi Auditóriumban ünnepséggel és tudományos szimpóziummal folytatódott a program. Szabó-Bakos Zoltánné ápolási igazgató köszöntőjében elmondta, hogy Kossuth Zsuzsanna missziójának országos elismerése a hazai ápolásügy elismerése is. Dr. Csernavölgyi István főigazgató ünnepi beszédében az önzetlen, empátiát és szakmaiságot követelő hivatás kapcsán hangsúlyozta a gyógyítói kollektívát jellemző egységet és mosolyt, ami a kórház megalakulása óta nem változott az intézmény falai között: „Bármennyit fejlesztünk, bármennyire úgy érzem magam egy kisebb műtőben, mintha egy űrhajóban ülnék, akármilyen csodafalakat emelünk, a lényeg ugyanaz: a beteg, a rászoruló ember, annak a lelke – azon kell segítenünk.”  A folyamatosan fejlődő intézményben évente több mint kétmillió gyógyító-beteg-találkozás lezajlik, így kell megőrizniük az elhivatottság, a hit megőrzését az ápolásban, tette hozzá. Az igazgató az ünnepségen a jövőről beszélt: a nemrégiben szervezett ápolási nyílt nap kapcsán a kórházba látogató fiatalok írásaiból idézett, amelyek örökérvényű értékeket fogalmaznak meg a betegekkel való törődésről. A ma felelőssége – mondta – azoknak a körülményeknek a megteremtése, amelyek között a legmagasabb színvonalon végezhetik majd munkájukat a fiatalok, valamint a gyógyítói hitvallás, attitűd átadása.

 

Az ünnepség elismerések átadásával folytatódott. Tapssal köszöntötték elsőként Szomor Andreát, a Sürgősségi Osztály főnővérét, aki a holnapi országos rendezvényen miniszteri elismerő kitüntetésben részesül. Az év ápolója címet 2019-ben Siák Gabriella, a Dialízisközpont dolgozója, az év asszisztense címet pedig Takáts Anikó, a Tüdőgondozó vezető asszisztense vehette át. Az ápolóközösség megítélése alapján tiszteletbeli ápolóvá választották Dr. Kozma Péter Tamás ortopéd főorvost. 

Forrás: okkfehervar.hu

 

 2019.02.18. 14:00
A Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság „MAÉT ORSZÁGJÁRÁS” címmel 2019. február 16-án, Székesfehérváron indítja el a 3 évre tervezett országos programját.

 

 

MAÉT ORSZÁGJÁRÁS PROJEKT 

A Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság „MAÉT ORSZÁGJÁRÁS” címmel 2019  február 16-án Székesfehérváron indítja el a 3 évre tervezett országos programját. 

A program célkitűzése többszörös.

Minden szervezett érgyógyászati ellátást nyújtó megyében két havonta megrendezésre kerülő  egy napos rendezvény keretében szakmai előadásokban foglaljuk össze az érbetegellátás aktuális kérdéseit. Emellett külön előadásban összegezzük az adott megye rendelkezésre álló kardiovaszkuláris epidemiológiai adatait. Bemutatjuk az ellátási terület anigológiai sajátosságait, a szakember ellátottságot, a kialakult érbetegutakat. 

Ez a több éven át tartó program az érbetegellátás szereplőinek (szakmai és tudományos társaságok, az ipar képviselői) lehetőséget nyújt az érgyógyászati munka fontosságának hangsúlyozására, a további teendők kijelölésére.   A megcélzott közönség az érbetegellátásban érintett kórházi dolgozók, a házi orvosok, valamint a kórházi menedzsment, valamint az adott terület egészségügyi ellátásért felelős hatóság képviselői.

A tervezett előadások témái között a perifériás érbetegség epidemiológiája, a szűrés jelentősége és kivitelezése szerepel úgy az alsó végtagi keringés, mind az agyi érkeringés, és a hasi aneurizmák vonatkozásában.  Alapvető fontosságú a perifériás érbetegség megelőzésének és kezelésének témaköre (életmód, antilipémiás, vazoaktív kezelés, thrombocytaaggregatio gátlás). 

Kiemelten tárgyaljuk a krónikus kritikus végtagi iszkémiát, diabeteses láb kezelését és az érsebészeti és intervenciós radiológiai revaszkularizációs lehetőségeket.

Nagy érdeklődésre tart számot az akut artériás megbetegedések ellátása, a betegutak szervezése (aneurizmaruptura, végtagi kritikus keringészavar, agyi keringés zavara).

Szó lesz még a krónikus vénás megbetegedés és vénás thromboembóliák epidemiológiájáról, a diagnosztikáról és a krónikus vénás megbetegedés és a vénás thromboembóliák konzervatív kezeléséról, Bemutatjuk a legújabb sebészi és endovaszkuláris kezelési lehetőségeket is.

A rendezvény zárásaként a regionális epidemiológiai sajátosságokat, a helyi érbetegellátás jellemezzük és sor kerül a hiányosságok megállapítására is. 

 

A rendezvénytől több előnyt várunk: az egységesen szervezett szakmai előadások országos szinten segíthetik az érbeteg ellátásban résztvevő szakemberek képzését. Az érbetegellátással foglalkozó tudományos társaságok (MAÉT, MACIRT) vezetőségéből választott, országos elismertséggel bíró szakemberek, valamint a helyi vezető szakemberek felkérése biztosítja az előadások színvonalát. Az adatfelmérés és konzultáció, a helyi ellátásról szóló összefoglaló előadás és az azt követő vita lehetőséget teremt arra, hogy az adott megye érbetegellátásnak sajátosságai felszínre kerüljenek. 

A projekt lezárásával ezen tapasztalatok összessége egészségpolitikai javaslatok megfogalmazását eredményezheti. A projekt véghezvitele 3 éven át lehetőséget teremt az érbetegellátás országos tematizálására, média megjelentetésére.  

 

 

 

 

 

 2019.02.12. 15:00
VIII. Fehérvári Orvosnapok

Szakmai konferencia a krónikus betegségekről

 

Székesfehérvár, 2019. február 1. (péntek) - A hagyományoknak megfelelően február első hétvégéjén rendezik meg a Fehérvári Orvosnapok továbbképző szakmai rendezvényt. A Hotel Magyar Királyban szervezett kétnapos eseményen résztvevő rezidenseket, családorvosokat, felnőtt- és gyermekorvosokat, egészségügyi szakdolgozókat dr. Cser-Palkovics András polgármester és Dr. Csernavölgyi István, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház főigazgatója köszöntötte.

 

 

Nyolcadik alkalommal szervezték meg a Fehérvári Orvosnapok kétnapos konferenciáját a Hotel Magyar Királyban. Az ország számos pontjáról érkezett szakembereket dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte. „A tudás, a legújabb kutatási eredmények átadása e hivatásban is nagyon fontos. Az élet minden területén, így a gyógyításban is jól látható egy óriási technikai és technológiai fejlődés. Ez a konferencia, köszönhetően a szervezők alapos munkájának és az előadók kimagasló tudásának, évről évre lehetőséget ad a tapasztalatcserére.” A város polgármestere megragadta az alkalmat, és szólt a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházat érintő aktuális fejlesztésekről is. „Szeretném a leghatározottabban kijelenteni, hogy a kórházfejlesztés következő üteme meg fog valósulni! Az a helyzet, ami kialakult a közbeszerzési eljárás keretében, az egy árkérdés. A tartalmat nem vitatta senki. Az önkormányzat, a szakminisztérium, a kórház teljes egyetértésben, közösen dolgozik tovább a még hátralévő beruházás megvalósításán. A következő fontos lépés a kiviteli tervek befejezése lesz, amelyre a források rendelkezésre fognak állni. Annak tekintetében nem lehet kétség, hogy ennek a kórházfejlesztésnek meg kell valósulnia. Itt nem egy pluszt kér sem a szakma, sem a város, sem a megye, hanem kifejezetten azt, amit más kórházak, más megyében már hosszú ideje megkaptak. Fontos, hogy a vidék legnagyobb kórházában is megvalósuljon ez a fejlesztés, amely infrastruktúrát, eszközparkot, jobb munkakörülményeket, valamint 474 új parkolót is jelent.” – hangsúlyozta a polgármester.

 

Dr. Csernavölgyi István főigazgató elmondta: „2010 óta közel 15 milliárd forintos fejlesztés valósult meg az intézményben. A kórház ezzel a célegyenesbe érkezett.  A Modern Városok Programot be kell fejeznünk ahhoz, hogy ez a kórház hosszú évtizedekre minden szempontból – infrastruktúrában, eszközben – európai színvonalon, bármilyen kihívásnak meg tudjon felelni. Mi gyógyítók vagyunk. A beteg attól gyógyul, ha megfelelő szakmaisággal, gyógyítói hitvallással, megfelelő morállal, empátiával közelítünk hozzá. Ragaszkodunk az elkötelezett gyógyításhoz. Ez a kétnapos szakmai program is erről szól, meg arról a felelősségről, hogy ezt a szakmaiságot hogyan adjuk át az utánunk jövő generációnak. Jó példával kell előjárnunk.” – zárta nyitóbeszédét a főigazgató.

 

A megnyitót követően szekcióülésekkel folytatódott a program. A szakmai találkozó idei témája a krónikus betegségek. Epidemiológiai vizsgálatokból jól ismert, hogy a 18 és 64 év közötti életkorú népesség több mint fele rendelkezik egy olyan idült állapottal, amely már a betegség, vagy számos egyéb betegséghez vezethetnek. A halálozási mutatók több mint kétharmadában a krónikus betegségek szerepet játszanak. Ezek alapvetően meghatározzák a népesség fizikai és mentális állapotát, munkaképességét és az egészségügyi ellátás költségét is. A krónikus betegségek kockázata függ az életkortól, nemtől, életmódtól, az anyagcserétől és a táplálkozástól egyaránt. Ebből kiindulva tehát a megelőzésnek kitüntetett szerepe van. Az idült betegségek jelentős része már gyermekkorban megjelenhet, ezért a konferencia különös hangsúlyt helyez a gyermekek krónikus állapotaira, betegségeire is, illetve a gyermek- és felnőttkori átmenet kérdéseire is.

 

A Fehérvári Orvosnapok célja a tapasztalat megosztása. A ritkán előforduló betegségek diagnosztikájával és ellátásával kapcsolatos hazai lehetőségek ismerete az egészségügyben dolgozók munkáját és a betegeket segíti, ezért erre egy kiemelt előadást szenteltek. A konferencián elhangzott, a családorvosok munkaidejének jelentős részét a krónikus betegek ellátása teszi ki. Nagy odafigyelést igényel a betegek gondozása, illetve a szakellátókkal a kapcsolattartás. A kétnapos szakmai találkozó ebben is segítséget nyújt a hasznos és tanulságos szakmai és baráti beszélgetések során.

szöveg: FMSZGYEOK, Csordás Csilla

 

 2019.02.01. 16:00
Jelentős eszközfejlesztést tett lehetővé a baleseti ambulancián az ALCOA Alapítvány támogatása

A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház a Traumatológiai Ambulanciájának fejlesztéséhez az Alcoa Alapítvány által meghirdetett pályázaton 35.000 USD támogatási összeget nyert. 

A baleseti ambulancia napi 24 órán keresztül áll az akut sérült betegek rendelkezésére. A Budapest, Velencei-tó, Balaton vonalában, valamint több főútút és autópálya mellett forgalma igen nagy, fejlesztése kiemelt jelentőségű. A pályázat célja a baleseti sebészet fejlesztésének támogatása új beteghívó rendszer kiépítésével, a rendelők átstruktúrálásával, felújításával, valamint váróhelyiségek kialakításával és az ATLS protokoll bevezetésével.

A projekt egyik fő célja az ATLS (Advanced Trauma Life Support) protokoll bevezetése, amely egy olyan bizonyítékokon alapuló rendszer, amelyet az American College of Surgeons fejlesztett ki. A sürgősségi ellátásban világszerte sikeresen alkalmazott program fő törekvése, hogy új, korszerű eljárásrend szerint kezdje meg az életveszélyes állapotban lévő sérültek elsődleges ellátását, állapotuk stabilizálását, az angol újraélesztési ABC mintájára. Az ATLS - program az orvosok számára életmentő eljárásokkal kapcsolatos speciális szaktudást ad, valamint az ehhez szükséges ismereteiket, készségeiket fejleszti annak érdekében, hogy a súlyosan sérült betegek számára a legmagasabb szintű ellátást tudjuk biztosítani. A többnapos angol nyelvű tanfolyamon két szakorvos vett részt és végezte el azt sikeresen.

A projektből két biztonságos és kényelmes várót alakítottunk ki a betegek számára, ami a megnövekedett forgalomnak megfelelő feltételeket biztosít a várakozás idejére.  A rendelőhelyiségek átalakításakor egy belső váróhelyiség is rendelkezésre áll azoknak a betegeknek, akik sérüléseik súlyossága miatt már a várakozás idején fokozott figyelmet igényelnek.

Elektronikus beteghívó rendszert építettünk ki, melyet a kórház egyedi igényeinek megfelelően fejlesztett ki a gyártó cég. Magyarországon az egészségügyben még nem szokványos elektronikus betegbehívó rendszer célja, hogy a beteg állapotának, illetve érkezésének megfelelő sorrendben lássuk el. A rendszer lehetővé teszi, hogy a behívás sorrendjét a személyzet annak megfelelően irányítsa, hogy milyen a beteg állapota, azonnali, vagy halasztható ellátást igényel. Lehetőség van a szakrendelések közötti átirányításra. Amennyiben az ellátás során például röntgen vizsgálat válik szükségessé, akkor a sorszám átadható a radiológia részére, ahol ugyanazon sorszámmal hívják be a beteget. A váróban monitorokon keresztül tájékoztatást nyújtunk a következő beteg behívásáról és az ellátás helyszínéről.

A baleseti sebészetre automata tolóajtókat építettek be, melyek célja egyrészt a közvetlenül a nagyforgalmú bejárat mellett kialakított váró időjárási viszonyoktól való védelme, másrészt a rendelőkben történő személyzeti és betegforgalom megkönnyítése. 

A baleseti sebészet fejlesztésének támogatásáért a kórház köszönetet mond az Alcoa Alapítványnak.

 

The donation of the ALCOA Foundation enabled a significant development of the Trauma Emergency Department. 

Fejér Megyei Szent György Hospital has won 35.000 USD for the development of the Emergency Trauma Department on the tender invited by the ALCOA Foundation.

The trauma emergency unit provides care for acutely injured patients 24/7.  Residing along the motorway with the proximity of lake Balaton, lake Velencei and Budapest, the development of this busy department is mandatory. The aim of the application is to support the trauma department via the configuration of a new electronic patient calling system, the renovation and reorganization of the examination rooms, working up new waiting areas and the introduction of the ATLS protocol.

One of the main goals of the project is the introduction of the ATLS protocol, which is an evidence-based system developed by the American College of Surgeons and used worldwide in the emergency care. The aim of the worldwide successfully applied ATLS training program is to provide doctors with the necessary knowledge and skills of life saving procedures based on the well-known resuscitation ABC, which are mandatory to achieve the highest level of care for the severely injured patients. Two specialty doctors have completed successfully the three-day long course in English.

During the project we managed to work up two waiting areas for the patients providing a more appropriate environment for the increased demand. A secure waiting area has also been developed for those patients who need observation.

An electronic patient calling system has been installed by the manufacturer according to the needs of the hospital. In the Hungarian healthcare these systems are not widely used yet. The aim was to make the operation of the trauma unit conform to the new European data protection law (GDPR). While doing so, we also achieved that the patients wait where they are supposed to. It also makes it easy to call in the patient into any examination room or to send them to another department for further investigations like an X-ray. The system also helps to call the patients in the order of the seriousness of their status.

Automatic sliding doors have been installed into the trauma emergency department. The purpose was to protect the patients from the weather conditions while waiting close to the busy entrance, on the other hand, these doors also help the transport of the patients to the examination rooms.

The hospital is grateful to the Alcoa Foundation for the support of the development of the trauma department.

 

 2019.02.01. 10:00
Új, világszínvonalú eljárásrend bevezetését támogatta az Arconic Alapítvány

A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház a Traumatológiai Ambulanciájának fejlesztéséhez az Arconic Alapítvány által meghirdetett pályázaton 50.000 USD támogatási összeget nyert. 

A baleseti ambulancia napi 24 órán keresztül áll az akut sérült betegek rendelkezésére. A Budapest, Velencei-tó, Balaton vonalában, valamint több főútút és autópálya mellett forgalma igen nagy, fejlesztése kiemelt jelentőségű. A pályázat célja e fejlesztés támogatása, ezen belül a traumatológiai sürgősségi ellátáshoz kapcsolódó eszközpark fejlesztése valamint a gyors és szakszerű sürgősségi ellátás támogatása új ismeretek megszerzésével.

A projekt egyik fő célja az ATLS (Advanced Trauma Life Support) protokoll bevezetése, amely egy olyan bizonyítékokon alapuló rendszer, amelyet az American College of Surgeons fejlesztett ki. A sürgősségi ellátásban világszerte sikeresen alkalmazott program fő törekvése, hogy új, korszerű eljárásrend szerint kezdje meg az életveszélyes állapotban lévő sérültek elsődleges ellátását, állapotuk stabilizálását, az angol újraélesztési ABC mintájára. Az ATLS - program az orvosok számára életmentő eljárásokkal kapcsolatos speciális szaktudást ad, valamint az ehhez szükséges ismereteiket, készségeiket fejleszti annak érdekében, hogy a súlyosan sérült betegek számára a legmagasabb szintű ellátást tudjuk biztosítani. A többnapos angol nyelvű tanfolyamon két szakorvos vett részt és végezte el azt sikeresen.

A projekt célja továbbá az eszközpark fejlesztése a biztonságos betegellátás érdekében. A baleseti ambulanciára beszereztünk több műtőlámpát, műtőasztal, nagyfrekvenciás sebészeti vágókészüléket, sebészeti kéziműszereket, vértelenítő mandzsettát, speciális, röntgenezhető beteghordó kocsit, vizsgálóágyat, a gerincsérült betegek speciális mozgatására alkalmas, un. medical boardot és forgószéket.

A tanfolyamelvégzéséhez nyújtott segítségért megszerzett tudás és a sérültek ellátását fejlesztő eszközök beszerzéséért a kórház köszönetet mond az Arconic Alapítványnak.

 

Arconic Foundation sponsored the introduction of a new, world-standard protocol.

Fejér Megyei Szent György Hospital has won 50.000 USD for the development of the Emergency Trauma Department on the tender invited by Arconic Foundation.

The trauma emergency unit provides care for acutely injured patients 24/7.  Residing along the motorway with the proximity of lake Balaton, lake Velencei and Budapest, the development of this busy department is mandatory. The aim of the application is to support the expansion, inclusive of the development of the equipment of the unit and also improving the efficiency of the emergency care via obtaining new skills.

One of the main goals of the project is the introduction of the ATLS protocol, which is an evidence-based system developed by the American College of Surgeons and used worldwide in the emergency care. The aim of the worldwide successfully applied ATLS training program is to provide doctors with the necessary knowledge and skills of life saving procedures based on the well-known resuscitation ABC, which are mandatory to achieve the highest level of care for the severely injured patients. Two specialty doctors have completed successfully the three-day long course in English.

A further aim of the project was to improve patient care and safety with new pieces of equipment.  We have purchased operation lamps, an operation table, an electrocautery device, surgical instruments, a tourniquet, special X-ray transparent patient trolleys, examination tables, a swivel seat and a spinal board.

The hospital is very grateful for the support of Arconic Foundation in the training of our doctors and also for the donation of the new devices which improve the quality of care of the injured patients.

 

 

 2019.01.31. 22:00

Vissza a főoldalra