Messze még a vége

2023-08-25 12:00:00

Messze még a vége, Szent György Kórház, Dr. Csermavölgyi István főigazgató

Dübörög a parlagfű szezon – július közepétől októberig keseríti az arra érzékenyek mindennapjait. Hazánkban már csaknem 2 millióan érintettek; rossz hír számukra, hogy a meleg idő miatt a pollenterhelés tovább erősödött. A parlagfű pollenkoncentrációja magas szintet ért el, emiatt erősebb tünetek is jelentkezhetnek a parlagfűre allergiások körében.

Tünetek:

Orrfolyás,orrdugulás

Orr- és szemviszketés

Szemkönnyezés

Tüsszögés

Torok- és/vagy bőrviszketés

„Az allergia tünetei felnőtteknél és gyerekeknél egyaránt jelentkezhetnek" – mondja Dr. Pápai-Székely Zsolt, a fehérvári kórház Pulmonológia osztályának osztályvezető főorvosa. „A diagnózist a tünetek alapján is egyszerű felállítani, a „szezonban" azonban nem Prick-tesztet végzünk, az inhalatív allergénekre való allergiát objektív módon, vérből is ki lehet mutatni."

Tüneti kezelésre orrspray-t, szemcseppet, gyógyszereket alkalmazhatunk. A szakemberek azonban kifejezetten azt ajánlják, a gyógyszereket már február – március környékén kezdjék el szedni a betegek. Emellett léteznek olyan praktikák is, melyekkel enyhíthetjük a tüneteket.

Hogy melyek ezek?

– lehetőleg az esti órákban szellőztessünk, reggel ugyanis magasabb a levegő pollenkoncentráció tartalma

– hazaérve váltsunk ruhát

– lefekvés előtt mossunk hajat

– ne a kertben/erkélyre teregessünk, mert a nedves ruhán megtapadnak a pollenek

– mellőzzük a keresztallergének fogyasztását (például: banán, cukkini, dinnye-félék, uborka, paprika)

A Szent György Kórház munkatársai a Távirda utcában, az I. sz. Járóbeteg Szakambulancián várják az allergiavizsgálatra a betegeket.

 

(fotó: pixabay)

Oszd meg a Facebookon!