Szemünk egészségéért

2023-10-09 14:40:00

Szemünk egészségéért, Szent György Kórház, Dr. Csermavölgyi István főigazgató

Az ősz beköszöntével ködös, párás látási viszonyok nehezítik a közlekedést. Ezért sem mindegy, szemünk milyen egészségnek örvend.

Október a Látás hónapja – ebben az időszakban országszerte várják az optikák is a pácienseket, ingyenes látásellenőrzésre.

Az életkor előrehaladtával romlik a látásunk, ám sokszor genetikai tényezők is befolyásolják, szükségünk van-e szemüvegre, kontaktlencsére. De egy-egy betegség, például a cukorbetegség szövődménye is lehet a látásvesztés!

A Szent György Kórház Szemészeti Osztálya a vármegye minden szegletéből várja a betegeket; a szemészeti szakrendelések nem beutaló kötelesek! A szemészeti akut rendelés fogadja minden hétköznap 8:30-14:30 óráig a sürgős eseteket, ha például hirtelen látásvesztés, gyulladás lép fel, netán egy baleset következtében idegentest kerül a szembe!

Osztályunk profiljába tartozik egyebek mellett a szem védőszerveinek, a szemgolyó elülső és hátsó szegmensének betegségeinek diagnosztikája és az elváltozások függvényében megfelelő beavatkozásra, lehetőség szerinti műtétje, laser, cryo-s (fagyasztás), illetve konzervatív terápiás ellátása. Szürkehályog (egynapos phacosebészet), zöldhályog, másodlagos zöldhályog, szemhéj elváltozások és daganatok műtéti ellátását, a szem első szegmens daganataira diagnosztikájára és műtéti ellátására. Emellett a szemfenéki keringészavarok kezelését végzik szakembereink. De egyre növekszik makuladegenerációs esetek száma is. Ez az idős kor betegsége, s gyógyítása ma még egyáltalán nem, vagy csak részben lehetséges. Kiemelendő a nedves típusú macula degenerációban az üvegtestbe adott anti- VEGF terápia, mely szintén szerepel osztályunk repertoárjában.

Az elmúlt években nemcsak a mikrosebészet mutatott óriási fejlődést ( üvegtest és retina műtétek vitrectómiás beavatkozással, kis seben át, vagy a szürkehályog sebészet szintén kis seben varratok nélkül) de a diagnosztikai háttér is mint OCT ( Opticai Coherens Tomográf) mely a retina diagnosztikában is óriási szerepet kap, és az osztály rendelkezik ezen feltételekkel.

Mindenképpen említésre méltó a Fejér Megyei Szent György Kórház Szemészeti osztályáért Alapítvány tevékenységét hangsúlyozni, mely nem csak a dolgozók, munkatársak szakmai fejlődéséhez kongresszusi támogatásához nyújtott segítséget, hanem több tíz millió forintos műszerpark beszerzésével a szakmai munkánkhoz is óriási segítséget nyújtott, ami mint egyetemi oktató kórház kiemelt fontosságú.

Tudta?

Az A-vitaminnak és a cinknek és a B2-vitaminnak is fontos szerepe van látásunk fenntartásában! Ezért is van szerepe a változatos étrendnek, a vitamin-és ásványi anyagok fogyasztásában!

Melyek például az A-vitamin források?

– hal

– tojás

– sárgarépa

– paradicsom

– sütőtök

A napi ajánlott mennyiségről minden esetben egyeztessen szakemberrel!

Oszd meg a Facebookon!