Limfóma – a nyirokrendszer betegsége

2023-09-15 07:00:00

Limfóma – a nyirokrendszer betegsége, Szent György Kórház, Dr. Csermavölgyi István főigazgató

Szeptember 15. a Limfóma világnapja. Sokarcú betegség – a nyirokrendszer sejtjeit, a fehérvérsejteket, más néven limfocitákat érintő betegség. Hogy mit is jelent ez pontosan? Dr. Bátai Árpád, a Szent György Kórház Hematológiai osztályának osztályvezető főorvosa válaszol!

– „A limfóma egy tágabb megnevezése azon daganat típusoknak, amelyek a nyirokrendszer sejtjeiből kezdődnek. A betegségben a nyirokrendszer fehérvérsejtjei (limfociták) daganatos sejtekként kezdenek el viselkedni, kontroll nélkül növekednek, osztódnak a nyirokrendszerben, nyirokcsomókban. Egyéb esetekben leginkább a lépben, a májban, a csontvelőben, a gyomorban fordulhat elő a lymphoma megjelenése. A két fő típus a Hodgkin-limfóma és a non-Hodgkin-limfóma (NHL). A lymfómák prognózisa, gyógyulási esélye az adott típustól függ. Átlagosan a kezelésben részesülő non-Hodgkin limfómás betegek több mint 72%-a él több mint 5 évet a diagnózistól számítva, Hodgkin limfóma esetén ez az arány 87%-os.”

– Mennyire gyakori betegség?

– „Előfordulása az utóbbi négy évtizedben 3-4%-os növekedést mutatott, de az új betegek száma a fejlett országokban az elmúlt években stabilizálódni látszik, ahol jelenleg sokkal gyakoribb a betegség, mint a fejlődő országokban. (*forrás: neak.gov.hu) A non-Hodgkin-limfóma bármely életkorban kialakulhat, a férfiak és nők körülbelül 2,1 százalékánál diagnosztizálják a betegséget. A Szent György Kórházban az elmúlt hat hónapban 18 beteget kezeltek szakembereink Hodgkin limfóma, 116 beteget pedig non-Hodgkin limfóma miatt.

• Zhang N, Wu J, Wang Q, Liang Y, Li X, Chen G, Ma L, Liu X, Zhou F. Global burden of hematologic malignancies and evolution patterns over the past 30 years. Blood Cancer J. 2023 May 17;13(1):82. doi: 10.1038/s41408-023-00853-3. PMID: 37193689; PMCID: PMC10188596.

Hajlamosító tényezők:

– korábbi kemoterápiás kezelés

– vegyi anyagoknak, sugárzásnak való kitettség

– egyes fertőzések (pl. HIV)

– genetikai eltérések

– immunhiány

Milyen tünetek jelzik, hogy baj van?

A limfóma tünetei hasonlóak lehetnek egyes vírusos betegségekhez, például a közönséges megfázáshoz, azonban általában hosszabb ideig fennállnak. Néhány ember nem tapasztal tüneteket, néha feltűnhet a nyirokcsomók megnagyobbodása. A duzzanat gyakran a nyakon, az ágyékban, a hasban vagy a hónaljban fordul elő, általában fájdalommentes. Fájdalmassá válhat azonban, ha a megnagyobbodott mirigy szerveket, csontokat nyom.

Egyéb tünetek lehetnek: folyamatos láz, éjszakai izzadás, láz és hidegrázás, súlyvesztés, étvágycsökkenés, szokatlan viszketés, tartós fáradtság vagy energiahiány, fájdalom a nyirokcsomókban alkoholfogyasztás után, tartós köhögés, gyengeség, bénulás.

Mivel a rákos limfociták más szövetekbe terjednek, az immunrendszer nem tud olyan hatékonyan védekezni a fertőzések ellen, azaz gyakrabban lépnek fel fertőzések is, amik tovább nehezítik a diagnosztikát, illetve néha akár a terápiát is.

Kezelési lehetőségek:

– biológiai/antitest terápia

– kemoterápia

– radioimmun terápia

– sugárterápia

– őssejt-transzplantáció

– szteroid tartalmú kezelés

Dr. Bátai Árpád hangsúlyozta: a kezelés nagymértékben függ a limfóma típusától. Legtöbb esetben kombinált kezelési módokat használnak, ami kemoterápiás és immunterápiás szerek kombinációját jelenti, de előfordul sugárterápiás kombináció is.

A Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Kórház szakorvosai a Hunyadi utcai Szakrendelőben várják hétfőtől péntekig a betegeket – a vizsgálatokhoz beutaló szükséges!

Oszd meg a Facebookon!