Közlemény

2023-07-05 14:00:00

A sajtóból értesült intézményünk arról az olvasói panaszról, miszerint a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Sürgősségi Betegellátó Osztályán megjelent hétvégén egy beteg, aki szerette volna felíratni vérhígító gyógyszerét, mert a háziorvosa által felírt receptért nem tudott elmenni a rendelési időben. A cikk állítása szerint az Ambulancián dolgozó munkatársaink – a szükséges igazolások hiányában – elzárkóztak a receptírástól, a betegjogi képviselőt nem érte el a szombati napon, végül a rendőrség segítségét kérte.

A Szent György Kórház vezetősége kivizsgálta a cikkben olvasottakat és megállapítást nyert, ilyen eset nem történt 2023. 07. 01-én a Sürgősségi Osztályon. Tudomásunk szerint az eset a Felnőtt Orvosi Ügyeleten történt. A kórház betegjogi képviselője felé hivatalos panaszt nem nyújtottak be az eset kapcsán, a betegjogi képviselő zöld számáról visszahívták a beteget és tájékoztatták arról, hogy nemcsak jogai, hanem kötelezettségei is vannak – a panaszos elismerte, hogy hibázott.

Tisztelettel kérjük a helyreigazítást a hiteles információk birtokában.

A sürgősségi betegellátásra vonatkozóan az alábbiakat szeretnénk rögzíteni:

Hazánkban mindenkinek joga van az egészségügyi törvény alapján az életmentő, illetve a súlyos vagy maradandó egészségkárosodás megelőzését biztosító ellátáshoz, fájdalmának csillapításához és szenvedéseinek csökkentéséhez.

A sürgős ellátást igénylő állapotokhoz tartozik például: trauma, mérgezés, szívritmuszavar, szív- és érrendszeri zavar, agyi keringési zavar, áramütés, akut hasi katasztrófa.

A Szent György Kórház Sürgősségi Betegellátó Osztálya teljes kihasználtsággal működik, ezért tisztelettel kérjük a lakosságot, hogy a nem hirtelen fellépő panaszokkal, nem akut ellátást igénylő esetekben, receptíratás miatt ne a sürgősségi ellátást vegyék igénybe, hanem a háziorvosi rendelést, a Felnőtt Orvosi Ügyeletet vagy a szakrendeléseket. Ha nem ennek megfelelően tesznek, azoktól a betegektől veszik el az értékes időt, akiknek valóban szükségük lenne rá.

A betegek a jogszabályban foglaltak szerint élhetnek a közérdekű bejelentés lehetőségével. Panaszaikkal az intézmény betegjogi képviselőjéhez fordulhatnak. Az elérhetőségek a kórház hivatalos weboldalán szerepelnek:

Fejér Vármegyei Szent György Kórház (fmkorhaz.hu)

 

Székesfehérvár, 2023. 07. 05. 

 

Oszd meg a Facebookon!