Koszorúzás a Magyar Ápolók Napján

2024-02-20 07:00:00

Koszorúzás a Magyar Ápolók Napján, Szent György Kórház, Dr. Csermavölgyi István főigazgató

A Szent György Kórházban is megemlékeztünk a Magyar Ápolók Napjáról, melyet Kossuth Zsuzsanna, Magyarország első főápolója tiszteletére tartanak országszerte, minden évben.

A hagyományokhoz hűen egészségügy intézmények, szervezetek, vármegyei és városi tisztségviselők, hivatalok képviselői helyeztek el koszorúztak Kossuth Zsuzsanna szobránál.

A Magyar Országgyűlés éppen 10 évvel ezelőtt, 2014-ben nyilvánította február 19-ét, Kossuth Zsuzsanna születésnapját a Magyar Ápolók Napjává.

Nyakas Eszter, a kórház ápolási igazgatója Kossuth Zsuzsanna szavait idézte, melyek a mai kor ápolóira is igazak. „Boldog voltam, ha egy könnyet letörölhettem, ha egy nyomorúságos szív terhén könnyíthettem. A magam szenvedéseit alig éreztem." – fogalmazott, majd hozzátette: Kossuth Zsuzsanna tettvágytól fűtött, kivételes személyiség volt, aki átélt kolerát, árvizet, szegénységet, forradalmat és szabadságharcot. A világon elsőként szervezett meg egy egész országra kiterjedő hadikórházi ellátást. Nyakas Eszter arról is beszélt, hogy igenis megvannak a mai kor Kossuth Zsuzsái, akik nap mint nap átlépik a kórház küszöbét, magukra öltik a köpenyt, a saját problémáikat maguk mögött hagyják, és fáradhatatlanul gondoskodnak az elesettekről.

 

Fotók: Simon Erika

Oszd meg a Facebookon!