Harc a megfázás ellen

2017-11-21 19:00:00

Harc a megfázás ellen, Szent György Kórház, Dr. Csermavölgyi István főigazgató

A hűvös idő beköszöntével mindenki igyekszik feltölteni szervezete vitamintartalékait. Ám egy-egy felsőlégúti megbetegedésből nem mindig könnyű kigyógyulni.

 

A patikákban az egyik legjobban fogyó vitamin az ősz beköszöntével a C-vitamin. Antioxidáns hatásának köszönhetően semlegesíti a káros szabad gyököket, amelyek a sejtek öregedését vagy rákos elfajulását idézik elő. A fehérvérsejtekkel együtt a szervezet fertőzésekkel szembeni védelmében is részt vesz. A D-vitamin is társul manapság már mellé – ugyanis nemcsak a csontok és az izmok egészségét védi a D-vitamin-pótlás, hanem óv az akut légzőszervi gyulladásoktól, köztük a náthától és az influenzától is – derítették ki a Londoni Mária Királynő Egyetem kutatói egy nagyszabású tanulmányban.

 

Igen ám, de mi a helyzet akkor, ha vitaminok ide vagy oda, szervezetünket legyőzte a megfázás és antibiotikum kúrát ír elő a háziorvos? 

 

„Ha valaki átesik egy antibiotikum kúrán, akkor utána nem lehet ölbe tett kézzel ülni. Az immunrendszerünk működését ugyanis legyengítik az antibiotikumok és nem biztos, hogy tökéletesen elpusztítják a kórokozókat, pláne, ha vírusos megbetegedéssel küzdöttünk. Ilyenkor nagyon jól működnek a gyógynövények. Talán a leghatékonyabb, ha utána tartunk egy kúrát és azért, hogy a belekben lévő immunpakkok erősködjenek, még 7-10 napig szedjünk probiotikumot is” – mondja Supliczné Tóth Mária fitoterapeuta, egészségtan tanár.  „A felső légúti problémákat, amelyek most azért aktuálisak az őszi időszakban, meg lehet előzni. Az egyik legfontosabb az echinacea, vagyis a kasvirág szedése. De ott van még a grapefruitmag csepp, ezt is lehet megelőzésnek szedni, ám antibiotikummal és idegrendszerre ható gyógyszerekkel együtt nem szabad alkalmazni” – teszi hozzá a szakember. 

 

Supliczné Tóth Mária táplálkozástudományi szakember szerint mivel ilyenkor a háziorvosok is a bőséges folyadék, például a különféle teák fogyasztását javasolják, helyettesíthetjük a jól megszokott gyümölcsös teákat gyógynövényekkel is.  Ebben az időszakban az orvosi zsálya, a borsmenta, a bodza lehet segítségünkre. A benedekfűnek erősebb csíraölő hatása van. A citromfű baktériumölő, ha pedig hurutos köhögésről van szó, igyunk kakukkfű teát.

Fotó hozzá illusztráció, forrás: pixabay

 

 

Oszd meg a Facebookon!