Bokrétaünnep a kórházban

2023-09-15 16:00:00

Bokrétaünnep a kórházban, Szent György Kórház, Dr. Csermavölgyi István főigazgató

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház fejlesztése. Az épülő új tömb elérte legmagasabb pontját, ennek kapcsán rendezett bokrétaünnepséget a Kórház az Építési és Közlekedési Minisztériummal közösen.

 

A hagyományok előtt való tisztelgés jegyében megtartott rendezvényen beszédet mondott Prof. Dr. Bucsi László a Kórház főigazgatója, Nyul Zoltán a Minisztérium magasépítésért felelős helyettes államtitkára, Vargha Tamás országgyűlési képviselő, Mészáros Attila Székesfehérvár alpolgármestere, továbbá Bernwallner Vilmos projektigazgató a kivitelező Fejér-B.Á.L. Zrt.-Épkar Zrt. Konzorcium képviseletében.

 

A bokrétaünnepségen Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, miniszterhelyettes méltatta a nagyszabású egészségügyi fejlesztés megvalósulását, nagy napnak nevezve a mait a fehérváriak életében. „Ez az épület a mi kórházunk egyik tömbje, a fehérvári és a Fejér vármegyei gyógyító munka fontos része lesz.” – erősítette meg, köszönetet mondva a Kórház dolgozóinak, valamint a Magyar Kormánynak, Orbán Viktor miniszterelnöknek és mindenkinek, aki saját „szolgálati helyén” segítette és támogatta ennek a beruházásnak a megvalósítását.

 

Az ünnepségen Prof. Dr. Bucsi László főigazgató a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban már megvalósult és jelenleg zajló fejlesztésekről szólt. „Összeszedtem az elmúlt időszakban befejezett és a folyamatban lévő projekteket. Ez a mostani beruházás nagyságát tekintve, financiálisan a leghatalmasabb, ami az elmúlt időszakban elindult a Kórházban.” – hangsúlyozta.

 

Székesfehérvár Önkormányzata képviseletében Mészáros Attila alpolgármester mondott beszédet, kiemelve az ezen a területen megnyilvánuló segítő odafigyelést. „Kiváló partnerre lelt a városban a Kórház, igyekszünk mindenben segíteni, hogy a kórház működése, a betegellátás színvonala folyamatosan emelkedjen.” 

 

A Kórház új tömbjében, az infektológiai, a pulmonológiai és az onkológiai osztály, valamint a hozzájuk kapcsolódó ambulanciák kapnak majd helyet, összesen 112 ágyon folyik majd a betegellátás. A Modern Városok Programnak köszönhetően a beruházással a XXI. századi, modern gyógyítási- és munkakörülmények valósulhatnak majd meg. Az új tömb építése és az összekötő folyosó felújítása a Minisztérium, a betegellátáshoz szükséges eszközök beszerzése, valamint a hotel-diagnosztika-szakrendelő épületegyüttes átfogó légtechnikai fejlesztése pedig a Kórház megvalósításában történik.

 

A 6.113,5 m² hasznos alapterületű, háromszintes épületben összesen 64 db 1 vagy 2 ágyas önálló vizesblokkal rendelkező akadálymentesített kórtermet alakítanak ki. A természetes fény 149 db ablakon és 218 m² üvegfelületen keresztül jut majd be a helyiségekbe. Az új épület Kórházon belüli elhelyezése és az összekötő folyosó lehetővé teszi a közvetlen kapcsolatot az intézmény többi egységével, a diagnosztika és a sürgősségi betegellátó osztály közötti közvetlen elérhetőséggel biztosítja a rövidebb, biztonságosabb betegutat. Ezzel párhuzamosan a Kórház valósítja meg az új tömb működéséhez szükséges orvostechnikai, mobil bútorok és informatikai eszközök beszerzését, valamint a hotel-diagnosztika-szakrendelő épületegyüttes légtechnikai fejlesztését, melynek tervezésére, kivitelezésére és műszaki ellenőrzésére irányuló közbeszerzési eljárás jelenleg zajlik. Az összekötő folyosó felújítása során korszerű nyílászárók beépítése, új hidegburkolat és teljes festés valósul meg.

 

2021. évben 11,4 Mrd, a 2022. évben további 3,6 Mrd forintot biztosított a Kormány a beruházás megvalósítására, tekintettel egyebek mellett a jelentős inflációs hatásokra is. Az eszközbeszerzésekre és a légtechnikai fejlesztésre a Kórház részére rendelkezésre álló fedezet – szintén a Modern Városok Programnak köszönhetően – 1,6 Mrd forint.

 

A bokrétaünnep keretében a rendezvényen résztvevők helyszíni bejáráson tekinthették meg az új tömböt. A már szerkezetileg kész épület első és második szintjén jelenleg is zajlik a gipszkarton falszerkezet kiépítése, valamint gépészeti és elektromos alapszereléseket végeznek a szakemberek. A harmadik és negyedik szinten falazási és vakolási munkálatok zajlanak, továbbá készül a párazáró falazat is.

 

Az új épület átadására várhatóan 2024. II. negyedév végén kerül sor.

 

(fotók: okkfehervar és Pápai Barna)

 

Oszd meg a Facebookon!