Bemutatjuk a Szent György Kórház új gyerek-gasztroenterológusát!

2023-10-25 13:30:00

Novembertől várja a kis betegeket a Szent György Kórház új gyermek-gasztroenterológusa, Dr. Kiss Ákos Zoltán! A szakember Kaposvárról igazolt át kórházunk csapatába.

„Szüleim orvosok, ők Komlón gyógyítják a betegeket – elég egyértelmű volt, hogy én is ebben a hivatásban teljesedek majd ki, bár hozzáteszem, nem gyakoroltak rám semmilyen nyomást ezzel kapcsolatban. Az egyetem ötödik évében találkoztam a gyermekgyógyászattal, ekkor éreztem azt, hogy ez az a terület, amivel foglalkozni szeretnék. A felnőtt betegek gyógyításáért, akiknél – tisztelet a kivételnek – sokszor azt láttam, hogy akár 30-40 évet is az egészségük aktív rombolásával töltöttek, nem éreztem úgy, hogy szívvel-lélekkel tudnék küzdeni. Ráadásul a kicsiktől mindig folyamatos pozitív visszajelzést kap az ember és ilyenkor érzi, érdemes csinálni.”

– Miért épp a gasztroenterológia?

„Komlón nőttem fel és Pécsre jártam egyetemre, úgyhogy kézenfekvő volt, hogy a Pécsi Gyermekklinikán kezdjek dolgozni. A diabetológia is érdekelt, a szakdolgozatomat a gyermekkori inzulin kezelésről írtam, végül mégis a gasztroenterológia mellett tettem le a voksomat, mert vonzott a manuális lehetőségek perspektívája, különösen az endoscopia. 2007-től a kaposvári kórház csapatát erősítettem, 2010-től mint gyermekgyógyász, majd 2014-től már mint gyermek-gasztroenterológus. Több, mint 10 éve végzek diagnosztikus céllal gyomor- és vastagbéltükrözést.”

– Egyre többen küzdenek a magyar lakosság körében is valamilyen intoleranciával. Hogyan látja, mit mondanak a tapasztalatok?

„Valóban sokan fordulnak a szakrendeléshez ilyen jellegű panaszokkal. Sokan mondják, hogy a táplálékallergia is egyre gyakoribb, de tapasztalataim szerint objektíven vizsgálva sok allergiásnak tartott gyermekről kiderül, hogy a panaszaik hátterében nem igazolható allergiás eredet. Ugyanakkor a gyulladásos bélbetegségek gyakoriságának valóban robbanásszerű növekedését látjuk az elmúlt évtizedekben. Amerikában és Nyugat-Európában a gyulladásos bélbetegség gyakoriság növekedése már tetőzött, inkább csak a 6 év alattiak korosztályában van már csak növekedés. Magyarországon egyelőre még nem látszik a lassulás, különösen az elmúlt 3-4 évben nőtt ugrásszerűen a Crohn betegek száma a látókörömben.”

– Melyek a leggyakoribb panaszok a szakrendelésen?

„A leggyakoribb panasz a visszatérő hasfájás, amelynek hátterében sokféle okot találhatunk: példaként említhetjük a különböző cukrok felszívódási zavarát, vékonybélben való erjedését, a székrekedést, a fentebb említett gyulladásos bélbetegséget vagy a lisztérzékenységet. Utóbbi sajnos „slágerbetegség”. A gluténmentes diéta benne van a köztudatban, az azonban sajnos nincs, hogy kizárólag azoknál indokolt a tartása, akik igazoltan lisztérzékeny betegek. Aki idejekorán elkezdi a gluténmentes diétát, arról nehezen, vagy akár egyáltalán nem lesz eldönthető, hogy lisztérzékeny-e. Márpedig a lisztérzékenység élethosszig tartó diétát tesz szükségessé, úgyhogy nagyon nem mindegy, mennyire áll biztos alapokon a diagnózisa. Tehát mindenkinek azt javaslom, hogy ha felmerül a lisztérzékenység gyanúja, akkor ne az legyen a diagnosztika első lépése, hogy kipróbálja a gluténmentes diétát, hátha megszűnnek tőle a panaszok, hanem hogy forduljon a területen jártas szakemberhez.”

– Mi most a bevett protokoll a hozzátáplálás kapcsán? Eldőlhet-e már csecsemőkorban, kialakul-e egy kisgyermeknél valamilyen intolerancia? Egyáltalán, ha a szülők/nagyszülők is hasonló betegséggel küzdenek, következik-e abból, örökli-e a kicsi a hajlamot?

„A hajlam táplálékallergiára és lisztérzékenységre is örökölhető, de semmi nincs eleve elrendelve. A legfontosabb, hogy a csecsemő ameddig csak lehet, anyatejes táplálást kapjon. Ez, mint egy védőháló, bizonyos fokú védelmet tud adni a táplálékallergiák kialakulása ellen. A hozzátáplálást 4-6 hónapos kor között érdemes legkorábban megkezdeni. Célszerű a kevésbé allergén ételekkel kezdeni a hozzátáplálást, és 3-4 napnál hamarabb új dolog ne kerüljön bevezetésre. Tejet, tejterméket inkább csak egy éves kor után kapjanak a gyermekek. A glutén bevezetésével kapcsolatban is történtek kiterjedt vizsgálatok, a jelenlegi álláspont szerint kis adagokban javasolt kezdeni a glutén bevitelét, 4-6 hónapos kortól kezdve.”

– Mire számíthatnak a betegek a Szent György Kórház gyerek-gasztroenterológiai szakrendelésén?

„Először is mindenkitől szeretnénk türelmet kérni. A korábbi adatok szerint is évi 1600 beteg fordult a szakrendeléshez, az igény pedig évről évre csak nő. Igyekszünk minél előbb, minél több kis pácienst ellátni. A II. számú Járó-beteg Szakambulancián (a Hunyadi utcai Szakrendelőben) várjuk a betegeket, a 333-as rendelőben. Szerdánként 9 és 14, csütörtökönként 10 és 15 óra között. Ugyanakkor, ha kifejezett, erőteljes panaszai vannak a gyereknek, és a háziorvos is úgy ítéli meg, hogy nem várhatja ki a beteg amíg a szakrendelésre bekerül, akkor irányítsa a Gyermekambulanciára, osztályos felvételre.”

Oszd meg a Facebookon!