Az öröklött magas koleszterin

2023-09-28 08:55:00

Az öröklött magas koleszterin, Szent György Kórház, Dr. Csermavölgyi István főigazgató

Szeptember 24-én volt a nemzetközi familiáris hiperkoleszterinémia (családi magas koleszterin) napja. 2023-ban ez éppen szeptember utolsó vasárnapjára esett, amely egyben a Szív világnapja is.

 

Ma már bizonyított tény, hogy az emelkedett „rossz" koleszterin (az LDL-koleszterin) okozó rizikótényezője az érrendszer ateroszklerotikus betegségeinek.

 

A családi magas koleszterin örökletes. Az érkárosító LDL-koleszterin esetükben fokozottan termelődik a májban, ugyanakkor a nagy mennyiségű, állati eredetű ételekkel bevitt koleszterin nagyrésze sem tud a májsejteken keresztül az epével kiürülni. A vérben rekedt ártó koleszterin végül lerakódik az erek falában súlyos elváltozásokat okozva, amely aztán szívizomelhaláshoz, agyvérzéshez (stroke) vagy a végtagi erek elzáródásához vezethet. Az örökölhető magas koleszterin hátterében az áll, hogy a májsejteken található kis „kiürítő egységek" vagy kevesebb számban vannak jelen (a legsúlyosabb esetben egyáltalán nincsenek), vagy nem működnek megfelelően.

 

A népbetegségek közé sorolható magas koleszterin öröklődés útján, genetikai okból minden 200-ik embernél megjelenhet, Magyarországon 40-60 ezer ember érintett benne. Sokan talán nem is tudják, hogy sokszor örökletes betegségről beszélünk, amely magától, még a legegészségesebb táplálkozással sem múlik el.

 

A családi magas koleszterinnel élők akár 20-30 évesen infarktust, stroke-t kaphatnak, és már tizenéves korban olyan súlyos érkárosodással rendelkeznek, mint egy 60-70 éves felnőtt. Ezért kell időben felfedezni a betegséget – ehhez pedig elegendő egy vérvétel, ahol kiderül, mennyi a rossz LDL-koleszterin-szintje a vérben. Ha valakinek 5 mmol/l feletti ez az érték és mellette a triglicerid zsírtartalma megfelelő értéket mutat, vagyis 2 mmol/l alatti, akkor már felvetődik a családi magas koleszterin gyanúja.

 

„Ha pedig ehhez hozzájön az, hogy a családban, akár apai, akár anyai ágon előfordult-e érbetegség, érkatasztrófa, netán 50-60 éves kor alatt agyvérzés, szívinfarktus, végtag elzáródás fordult elő, sajnos kész a diagnózis" – mondja Dr. Reiber István, a fehérvári Szent György Egyetemi Oktató Kórház lipidológusa. A szem körüli sárga felrakódás, megvastagodott inak a hajlító ízületek fölött szintén a betegségre utaló jelek.

 

Mi lehet a megoldás?

 

A megelőzésen van a hangsúly, azért kellene tudni már fiatal korban, érintett-e a betegségben valaki. Ez pedig egy egyszerű vérvétellel kideríthető, a háziorvosok is időben felfedezhetik, ha gondolnak rá. Minél előbb kiderül a magas LDL-koleszterin ténye, annál eredményesebben lehet az ereket védeni, ha megfelelően alacsony szintre sikerül azt csökkenteni és élethossziglan megtartani.

 

Sajnos az egészséges életmód mellett a legtöbb esetben koleszterincsökkentő gyógyszer szedésére is szükség lehet, de nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy ha valaki dohányzik, magas vérnyomása van, cukorbetegsége alakult ki – még inkább fennáll az idő előtti érkárosodás veszélye.

 

A Szent György Kórház lipidológiai szakrendelése a Hunyadi utcai II. Szakrendelőben várja a tisztelt betegeket, a 2114-es rendelőben, szerda délelőttönként. Beutaló szükséges hozzá!

 

 

(fotó, illusztráció: pixabay)

 

 

Oszd meg a Facebookon!