Az alapos kézmosás jelentősége

2022-05-05 20:00:00

Az alapos kézmosás jelentősége, Szent György Kórház, Dr. Csermavölgyi István főigazgató

A WHO 2009-ben május 5-ét jelölte ki Kézhigiénés Világnapnak annak apropóján, hogy a kézhigiéné az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzésének egyik leghatékonyabb módja.

Felmérések alapján az emberek kb. 60%-a nem mos kezet hazaérkezés után és csupán minden 8. embernek jut eszébe étkezés előtt kezet mosni.

A fertőző betegségek 80 százaléka közvetlen érintkezés útján terjed. A külső környezettel közvetlenül érintkezésbe kerülő bőrfelszínek közül a kéz tekinthető a legszennyezettebbnek, esetenként a legfertőzőbbnek. Ezért a gyakori, alapos szappanos kézmosás a fertőzések megelőzésének egyik legegyszerűbb módja.

A Szent György Kórház is csatlakozott a kampányhoz, mert Semmelweis Ignác óta tudjuk, hogy a kézhigiéné a kórházi fertőzések megelőzése érdekében első rendű fontosságú. Idén az Alba Innovárnak köszönhetően különleges vendége volt egészségügyi intézményünknek: Higi, a kis robot, aki elmondta a helyes kézfertőtlenítés módját, valamint emlékeztetett mindenkit akézfertőtlenítés fontosságára. Több osztályon is „beszélgetettet” az orvosokkal, szakdolgozókkal.

A program szakmai koordinátora, Dr. Pásztor László, a Higiénés osztály főorvosa úgy nyilatkozott, az ötlet megvalósításában szerepet játszott az is, hogy ne mindig hagyományos módszerekkel szemléltessék a kézmosás fontosságát. 

Évek óta egy magyar fejlesztésű szkennergép is segíti a Szent György Kórházban annak ellenőrzését, alapos volt-e a kézfertőtlenítés.

A Semmelweis Szkenner olyan mesterséges intelligencia alapú szoftvert alkalmaz, melynek segítségével a készülék a speciális Semmelweis Rub alkoholos szerrel megmosott vagy fertőtlenített kezekről egy-egy digitális felvételt készít, ezt kiértékeli és azonnal megjeleníti. Az így kapott képen látható, kezeink hány százalékát vontuk be fertőtlenítővel, hol és mennyi kézfelület maradt ki – kézhigiénés gyakorlatunk ennek köszönhetően fejleszthető.

Fotó: Pápai Barna

 

Oszd meg a Facebookon!