Urológia

Telefon:  06 (22) 535-500 / 2328

Osztályvezető: Dr. Fekete Zoltán főorvos

Főnővér/főápoló: Molnár Emese

Osztály feladata:

a vesekő-betegek terápiájában az ESWL-kezelést részesítjük előnyben, mivel ez mind a kórház, mind a beteg számára előnyös. Túl ezen, rendelkezésre áll a húgyúti kövek terápiájában használatos endoszkópos eszközpark. Szükség szerint csökkenő számban feltárásos műtétet végzünk.

Vesedaganatoknál radikális nephrectomiát + lymphadenectomiát, disseminált esetben Interferon + Vinblastin terápiát végzünk, vagy a betegeket további ellátásra az OOI-be utaljuk.

Heredaganatos betegeknél a szövettani lelet, illetve a stádium-besorolás birtokában határozzuk meg a további kezelést. A retroperitoneális lymphadenectomiát elvégezzük, és/vagy a beteget az OOI-be irányítjuk.

A hólyagtumoros betegeknél valamennyi esetben differenciált biopsziavételt végzünk. A stádium-besorolás és a szövettani lelet birtokában döntünk a TUR vagy a radikális műtét szükségességéről. Az egyébként a centrumban lefolytatandó radikális cystectomiát és vizelet deviálást is elvégezzük.

Prosztataszűrést is végzünk. Amennyiben a PSA és/vagy a rectalis digitális vizsgálat a daganat gyanúját veti fel, UH vezérelt térképbiopsziát végzünk. Tumor esetén a klasszikus terápiát alkalmazzuk. Ha a beteg a műtétbe nem egyezik bele, kémiai castratiot (totális androgén blokád terápiát) alkalmazunk.

Lezárt vesébe (urológiai ok, nőgyógyászati, sebészeti inoperábilis tumoros betegek) percutan technikával transrenális draint helyezünk be. Nyílt műtétet csak feltárást igénylő alapbetegség esetén végzünk.

A női inkontinenciánál előtérbe kerültek a percutan (és noninvazív) műtéti technikák, de a nyílt műtétek több fajtáját is alkalmazzuk. Az utóbbi években a műtét előtt transvaginalis szondával ingeráram kezelést végzünk. Kapcsolatban állunk intimtorna-trénerekkel.

Pyelum-ureter szűkület esetében a percutan endoplasticát választjuk. Nyílt műtét esetén Hynes-Anderson plasztikát végzünk.

Benignus prostata hyperplasia műtétet megelőzően a gyógyszeres és/vagy thermoterápiás (Thermex) kezelést végzünk. Az utóbbi időben a lézeres eljárások iránti felfokozott érdeklődés miatt egyre többször döntünk lézeres prostataműtét mellett.

A műtéteket a korszerű központi műtőben végezzük. Előnyben részesítjük a noninvazivitást, ezért a minimálisan invazív és az endoszkópos műtéti beavatkozások váltak meghatározóvá. Számos alternatív eljárást is bevezettünk. Az onkológiai betegeknél a komplexitásra törekszünk.

A megyei kórházaktól elvárható rutin-beavatkozásokon túl centrum jellegű tevékenységet is folytatunk (pl. radikális uroonkológiai műtétek). Több korszerű terápiát szerződéses formában végzünk (ESWL, lézerterápia, Thermex-kezelés).

Osztály helye:

- fekvő: Hotel épület VII. szint

- járó: II. szakrendelő, III. szint, 321, 322, 324,-es szobák

Elérhetőség:

Urológiai osztály telefonszáma: 22/535-500 / 2328

Osztályvezető főorvos telefonszáma: 22/535-500 / 2326

Ellátási terület:

Dunántúli régió, Fejér megye

 

Ágyszám: 20 ágy

 

Szakdolgozók:

Molnár Emese – főnővér,

 

Betegfelvétel rendje:

A betegek az urológiai szakrendelésen történő kivizsgálás után kerülnek az osztályra. Az akut betegeket az osztályos ambulancián keresztül vesszük fel.

Osztályos vizitek:

- főorvosi: minden nap 14 órakor

- osztályos orvosi: minden reggel 7:30-kor

Orvosaink

Dr Botos Árpád

főorvosDr. Fekete Zoltán

vezető főorvos

Dr. Nagy Réka

rezidens


Cím

8000 Székesfehérvár, Seregélyesi út 3.