Szülészet-nőgyógyászati Osztály

Telefon:  06 (22) 535-500 / 1347

Osztályvezető főorvos: Dr. Hagymásy László Ph.D.

Főnővér/főápoló: Takács Julianna

Tájékoztató a szülésről

TÁJÉKOZTATÓ A SZÜLÉSRŐL

Részletes leírásért kattintson erre a linkre

Osztály működése

A Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály ellátási területe Fejér megye (Dunaújváros kivételével), valamint a progresszív betegellátás keretén belül egész Fejér megye. 

A szülészeti betegellátás területén 20 éve biztosítjuk a családközpontú szülészeti, terhespathológiai és koraszülött ellátást a NIC  (Neonatális Intenzív Centrum) együttműködésével. 

A szülőszobai ellátás során megteremtettük a gyengéd születés feltételeit, nagy hangsúlyt fektetünk a korai anya-gyermek-apa kapcsolat megvalósítására és a hozzátartozó jelenlétére a szülésnél melyhez hozzájárul a gyermekágyas részlegen a 24 órás rooming-in rendszer működése. 

Szülőszoba részlegen 5 egyágyas szülőszoba, megfigyelőszoba, császármetszés elvégzésére alkalmas műtő található. Az egyágyas szobák  külön fürdőszobával rendelkeznek, amely biztosítja a párok számára az intimitást. 

Az alternatív szülészet keretein belül a várandósok szabadon választhatják meg a vajúdási és szülési pozíciót. Lehetőség van vízben vajúdásra, vertikális szülésre, szülészék alkalmazásával. Biztosított a hozzátartozó/férj/partner jelenléte a szülőszobán, az együttszülés lehetősége. 

Halk relaxációs zene, félhomály, ingerszegény környezet, aroma  terápia alkalmazása teszi meghittebbé szülőszobáinkat.

A megszületést követő „aranyórában” az újszülöttek mindvégig az édesanyával/szülőkkel  maradnak. Biztosított az újszülött korai mellre helyezése, bőr-bőrkontaktus, szemkontaktus. A korai szenzitív periódus nagyon fontos az újszülött és a szülők számára is a családdá válás folyamatában. A császármetszések 99 %-ban spinális analgéziában történnek, a megszületés után biztosított az újszülött számára az un. „szőrkontaktus” az apákkal. 

A gyermekágyas osztályon 24 órás „rooming-in” rendszerben történik az édesanyák és az újszülöttek együttes elhelyezése, amely során az igény szerinti szoptatás biztosított.

A Szülészeti Osztályunkon 2020-ban 2750 szülésből 2801 újszülött született.

A Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály progresszivitási foka III. (szülészet és nőgyógyászat terén egyaránt), ennek megfelelően regionális centrumként is működik. 

A nőgyógyászati műtétek száma 2020-ban 2578 volt, melyből a műtétek 66%-a egynapos sebészeti betegellátás keretében zajlott. A nőgyógyászati műtétek teljes repertoárját végezzük a meddőségi műtéteken keresztül a nőgyógyászati incontinentia műtéteken át a daganatsebészeti műtétekkel bezárólag.

A Szülészet-Nőgyógyászati Osztály az Újszülött-Csecsemő és Gyermekosztállyal karöltve, 2015-ben  a WHO, UNICEF által adományozott – „Bababarát Kórház” címet érdemelte ki.

 

 

2018-ban a Családháló Alapítvány által meghirdetett pályázaton, a családok szavazatai alapján az „Év Szülészete” címet nyerte el.

A Magyar Kormány által meghirdetett  „Családbarát, családközpontú szülészeti és koraszülött intenzív ellátás infrastrukturális fejlesztése” című pályázaton 200 millió forintot nyert az osztály, melyből a szülőszoba részleg és a rooming-in rendszerű gyermekágyas osztály infrastrukturális átalakítására került sor, illetve új műszerek, eszközök beszerzése történhetett meg. 

A pályázat megvalósulásához a Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata 44 millió forinttal, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház 15 millió forinttal, a Fejér Megyei Nőkért és Újszülöttekért Alapítvány 2 millió forinttal járult hozzá.

Négy db. egyágyas szülőszoba teljes átépítése, szülőszobánként új vizesblokkok kialakítása, valamint egy ötödik ún. családi szülőszoba létrehozására került sor, mely lehetőséget biztosít szülőmedencével történő vízben szüléshez is. 

 

Családi szülőszoba

Egyágyas szülőszoba

Egyágyas szülőszoba

Egyágyas szülőszoba

Egyágyas szülőszoba

Rooming-in (Gyermekágyas szoba)

Rooming-in (Gyermekágyas szoba)

A szülőszobai berendezések szülőágyak, lámpák, műszerelő asztalok cseréje, szülőszék beszerzése,  barátságos bútorok beállítása, apás öltöző felújítása, a szülőszoba előterében lévő várakozó felújítása, bútorzatának korszerűsítése történt meg. 

A gyermekágyas osztályon 3-4 ágyas az ún. rooming-in jellegű szobák átalakítása történt meg,

 egy-illetve kétágyas szobákká, a vizesblokkok felújításával, új otthonos bútorzattal.

A beruházás 2020. november 12. napján került átadásra, melynek során Spányi Antal megyés püspök úr megáldotta az új részleg szobáit, kérve a Mindenható áldását az édesanyákra, a gyermekeikre, a családokra és a kórházi dolgozókra. 

 

A felújítás lehetőséget biztosít, hogy  a kormány által meghirdetett Családbarát Szülészeti  program keretében kidolgozásra kerülő „Családbarát alapelvekre épülő szülészeti és újszülött ellátás” szakmai irányelvek és módszertan megfelelő alkalmazása megvalósul osztályunkon. 

A pozitív szülésélmény biztosításával a családok bátrabban vállalják a következő gyermekük születését, ezáltal hozzájárulunk a születésszám, demográfiai helyzet javulásához. a családok, mint legfontosabb mikroközösségek stabilizálódásához.

 

Betegfelvétel, előjegyzés rendje a COVID-19 világjárvány rendkívüli vészhelyzet idején:

Osztályunkon a szülészeti porta triage pontként üzemel:

A portás az osztályra érkező pácienseknél testhőmérséklet mérést végez, illetve COVID fertőzésre vonatkozó szóbeli kérdéseket tesz fel.

 

Osztályos ambulanciánkon kizárólag sürgős esetben fogadunk betegeket beutaló nélkül.

Szülészeti, genetika ultrahangvizsgálatokat kizárólag előjegyzéssel végzünk, a Hunyadi utcai szakrendelőben, melyre a 1497-es melléken lehet jelentkezni.

 

Rutin NST vizsgálatokat a Hunyadi utcai szakrendelőben, (előjegyzés a 1314-es melléken) a 40. hét utáni, illetve a szövődményes terhesség NST vizsgálatát az osztályos ambulanciánkon végezzük, szintén előjegyzés alapján a 1690-es melléken.

A kórházi felvételek az ambulancián történnek, mind az előjegyzés alapján, mind a sürgősségi esetekben.

Tervezett műtéteket megelőzően COVID PCR tesztet kérünk.

A vészhelyzet miatt a halasztható műtétek várólistára kerülnek és a vészhelyzet elmúlását követő időszakban kiértesítjük a betegeket az új műtéti időpontokról.

Székesfehérvári lakcímmel rendelkező páciensek  Család-és Nővédelmi Központban kerülnek ellátásra, számukra a terhességi NST vizsgálat is itt történik.

Hunyadi utcai szakrendelésen előjegyzés alapján látjuk el a pácienseket, ennek hiányában kizárólag sürgős esetekben fogadjuk őket.

 

A vészhelyzet idején látogatási tilalom van. 

A pácienseknek szánt csomagokat névvel ellátva a főportánál veszik át, és viszik fel az osztályra.  A távozó páciensek a csomagjait és az újszülöttet az osztályos nővérek viszik le a szülészeti por-tánál lévő triage pontig, és adja át a hozzátartozónak.

 

Osztályunkon a vészhelyzettől függetlenül biztosított az apás szülés.

A szülésnél jelenlevő hozzátartozó civil ruhában nem lehet bent a szülőszobán, az „ apás ruha” a szülészeti portán megvásárolható,  kérjük hozzanak magukkal papucsot.

 

A szülőnő felvételekor a hozzátartozónál is elvégzik a COVID gyorstesztet.

A COVID gyorsteszt negatív eredménye feltétele a szülőszobára való belépésnek.

COVID fertőzött kismamáink az erre a célra kialakított COVID szülőszobán, külön műtőben és gyermekágyas kórteremben látjuk el a megfelelő biztonsági óvintézkedések betartása mellett.

Ezen esetekben az apás szülés lehetőségét nem tudjuk biztosítani.

 

Sürgősségi fogamzásgátló tablettát a nem védett együttlétet követő 72 - illetve 120 órán belül kell bevenni. Kérjük pácienseinket, hogy ügyeleti időben, az együttlétet követő néhány órán belül, sürgősségi fogamzásgátló felírása miatt lehetőleg ne jelentkezzenek, azt a nem védett együttlétet követő napon a szakrendelésünkön kérjék. Természetesen hétvége, ünnepnapok, rendkívüli helyzet esetén ez az osztályunk ambulanciáján is felírható.

 

Telefonos konzultáció

Amennyiben COVID fertőzés gyanúja fennáll páciensünknél, kérjük telefonon jelentkezzen egyeztetés céljából, napközben a 1534-es melléken, ügyeleti időben 1141-es melléken.

 

Osztály helye: 

Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály B jelzésű épület

Osztályos iroda telefonszám: 22/535-500/1347mellék.

Szülészet-nőgyógyászati porta: 2728 mellék

Nőgyógyászati ambulancia:       1534 mellék

Ultrahang ambulancia.:              1348 mellék

Terhesambulancia:                     1690 mellék

NST ambulancia:                        1958 mellék

Szülőszoba:                                1139 mellék

Gyermekágyas részleg:              1151 mellék

Gyermekágyas részleg               1167 mellék

 

Szakambulanciák:

 

Nőgyógyászat H-P:                            8-14 óráig 226 szoba

Terhespathológia H-P:                       8-14 óráig228 szoba

Ultrahang H-P:                                   8-13 óráig227 szoba

Gyermeknőgyógyászat, tinédzser K: 10-14 óráig, Cs: 14-17 óráig228 szoba

Sürgősségi fogamzásgátlás H-P:       8-14 óráig226 szoba

Meddőségi H.                                    14-17 óráig228 szoba

Menopauza H-P:                                14-16 óráig226 szoba

Inkontinencia-Urogynecologia K:, P.: 14-17 óráig228 szoba

 

 

1. Hunyadi út II. Szakambulacia (Hunyadi út 2.)

I. szakrendelés H-P                 8.00-14.00  14-17-ig ( 228-as szoba)  

II. szakrendelés H-P                8.00-14.00, 14.00-16.00 ( 226 szoba)

Nőgyógyászat Ultrahang H-P 8.00-13.00 ( 227-.es szoba)

 

2. Sárbogárd

Rendelési idő: hétfő  8.00-14.00 átmenetileg szünetel

                        szerda 8.00-14.00 

3. Enying

Rendelési idő: hétfő 8.00-14.00 átmenetileg szünetel

                        péntek 8.00-14.00 

4. Mór

Rendelési idő: H: 9.00-13.00 

                        K; Cs; P; 8-13

                        Sz;9-12; 13-17

 

 

Ágyszám:  

Szülészeti-Nőgyógyászati aktív ágy: 85

Nőgyógyászati osztály: 20

Szülészeti osztály: 65

 

Évi átlagos fekvőbeteg-forgalom:                    6.000

Ellátandó lakosságszám:                                 210.000

Műtétek száma(szülészeti és nőgyógyászati): 3.645 (2020. év)

Évi szülészszám:                                              2750 (2020. év)

 

Specialitások:

Családbarát Szülészet

Meddőségi kivizsgálás és kezelés, homológ inszeminátió

Laparoscopos műtétek

Inkontinencia speciális szalag és háló beültetés

Kiterjesztett onkológiai, nőgyógyászati műtétek

Babafotózás Babybox szolgáltató által -fmkorhaz.babyboxphoto.hu  -

 

Az osztály alapítványa: A Fejér Megyei Nőkért és Újszülöttekért Alapítvány 

Az Alapítvány céljai:

A Fejér Megyei szülészeti-nőgyógyászati betegellátás szakmai színvonalának emelése:

1.) új diagnosztikai és terápiás eljárások bevezetése a megelőző -gyógyító munkában,

2.) a gyógyítást szolgáló kutatások támogatása

3.) orvosok, szülésznők, műtősnők egyéni és csoportos továbbképzésének anyagi segítése,

4.) a betegellátás kórházi komfortjának javítása.

 

Az Alapítvány bankszámlaszáma: 72900075-10502369

Adószáma: 18495638-1-07

 

Orvosaink

Dr. Hagymásy László Ph.D.

osztályvezető főorvos


Dr. Schandl Károly

osztályvezető főorvos helyettesDr. Bognár Ida

főorvos

Dr. Cseh József

főorvos


Dr. Orosz Gábor

adjunktus
Dr. Szabó Eszter

szakorvos


Dr. Kiss Anett

szakorvosDr. Markó-Guba Tímea

szakorvos jelölt


Dr. Torsa Zsófia

szakorvos jelölt


Szakdolgozóink

Takács Júlianna

mb. osztályvezető főnővér


Bognár Beáta

mb. osztályvezető főnővér helyettes


Kleiber Györgyi

vezető műtősnő


Molnárné Bali Mónika

részlegvezető szülésznő


André Olga

részlegvezető szülésznő


Bozsa Anikó

részlegvezető szülésznő


Horváth Anikó

részlegvezető szülésznő


Sörös Rita

részlegvezető szülésznő


Cím

8000 Székesfehérvár, Seregélyesi út 3.