Sportsebészeti részleg

Telefon:  06 (22) 535-500 / 20-36

Részlegvezető: Dr. Schandl Károly PhD.

Főnővér/főápoló: Hólik Beáta

Részleg helye: Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház, Hotel épület, 3. emelet jobb oldal

Szakrendelő helye: Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház, II. sz. Szakambulancia, 311- és 312-es szobák

Részlegvezető: Dr. Schandl Károly PhD adjunktus

Főnővér: Hólik Beáta

Részlegvezető ápoló: Csurgóné Gyurján Mónika

Ágyszám: 20 db

 

Betegforgalom: 

Szakambulanciánkon: 8500-9000 eset/év

Fekvőbeteg osztályon: 900-1000 műtét/év

 

Ellátási terület:

Tekintettel részlegünk országos elismertségére a szűken vett megyei ellátási kötelezettségén felül az ország minden részéből és külföldről is fogadunk betegeket

 

Bemutatkozás

A sportsebészet az ortopédia és baleseti sebészet olyan határterülete, amely elsősorban az izmok, ízületi lágyrészek, porcfelszínek, szalagrendszerek sérüléseivel és egyéb funkciózavarainak gyógyításával foglalkozik. A mozgásszervi sebészet ezen speciális része, köszönhetően az elmúlt két évtized intenzív fejlődésének, egyre inkább tekinthető önálló diszciplinának. Tevékenységünk fő profilja a sportsérülések és túlterhelés következtében létrejövő sportártalmak ellátása, különös tekintettel a térd-, váll-, és bokaízületek szalag- és porcsérüléseire. Sebészeti ellátást igénylő betegségek esetén a jelenkor elvárásainak megfelelően műtétek legnagyobb részét minimálisan invazív ízületi csőtükrözéses (artroszkópos) technikával végezzük. Az artroszkópos eljárás legnagyobb előnye, hogy a műtéti idő, valamint a felépülés jelentősen lerövidül. Mivel az ízületet nem nyitjuk fel, kevésbé károsodnak az ízületet védő struktúrák (izmok, szalagok és az ízületi tok) és kevésbé sérül az ízület integritása is. A műtét során csak kis metszéseket ejtünk, aminek köszönhetően gyorsabb a sebgyógyulás és kevesebb fájdalom társul hozzá, mindemellett kedvezőbb esztétikai eredményre is számíthatunk. 

Artroszkópos beavatkozás után a gyógyulás és a rehabilitáció is gyorsabb. Mivel minimális bemetszésekkel történik a műtét, melyek gyorsabban gyógyulnak, a beteg rövidebb ideig lesz mozgásában korlátozott, előbb visszatérhet korábbi életviteléhez, munkájához illetve a sporthoz.

Részlegünk orvosai az elmúlt évek során számos hazai sportklubbal, valamint nemzeti felnőtt és korosztályos válogatottal alakítottak ki jó munkakapcsolatot elsősorban labdarúgás, kézilabda, jégkorong sportágakból. Tevékenységünknek csupán csak egy részét teszi ki az elit sportolók ellátása. A hétköznapokban számos, nem a profi sport világából érkező beteg fordul hozzánk mozgásszervi panaszokkal, akik ellátása és elégedettsége legalább olyan fontos számunkra.

A betegellátás mellett nagy hangsúlyt fektetünk kezelési eredményeink tudományos igényű feldolgozására, melynek köszönhetően fontos visszajelzést kaphatunk a betegek elégedettségéről és munkánk minőségéről. Az elmúlt években az említett tevékenység eredményeként részlegünk orvosai számos hazai és nemzetközi szakmai fórumon tartottak tudományos előadást és születtek magyar és angol nyelvű közlemények és könyvfejezetek. 

 

Orvosaink

Dr. Schandl Károly PhD.

részlegvezető adjunktus
Cím

8000 Székesfehérvár, Seregélyesi út 3.