Mozgásszervi Sebészeti Centrum

Telefon:  06 (22) 535-500

Centrumvezető: Dr. Zahár Ákos Ph.D.

A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktatókórházban (FMSzGyEOK) jelenleg működő Mozgásszervi Sebészeti Centrum (MSC) az alábbi egységeket foglalja magában:

Traumatológiai Osztály

Ortopédiai Osztály

Sportsebészeti Részleg

Kézsebészeti Részleg

A Traumatológiai Osztály Dr. Sántha Ernő vezetésével 1980-ban alakult, jelenleg a Mozgásszervi Sebészeti Centrum Részeként működik, szerves része a Kézsebészeti Részleg. Tevékenységi területe a gyermek- és felnőtt akut- és krónikus baleseti sebészeti, kézsebészeti, valamint helyreállító sebészeti ellátás az év minden napján, 24 órában. A műtétek a néhány éve felépült korszerű műtőkben történnek, ahol lehetőség van csípő-, térd-, vállprotézis beültetésre is. A politraumatizált, illetve agysérült betegeket a magas színvonalú Központi Aneszteziológiai és Intenzívterápiás Osztály kezeli. Saját helikopter leszálló segíti a sürgősségi sérültellátást.

A Traumatológiai Osztály felvevő területe első sorban Székesfehérvár, Fejér megye nagy része, de gyakran a szomszédos megyék közeli települései is. Ezen túl az M7-es autópálya, a 7-es, 8-as, valamint a 81-es fő közlekedési út átmenő forgalmából adódó sérültek, Dunaújváros körzetéből a súlyos kéz-, medence-, koponya sérültek is ide kerülnek.

A Sportsebészeti Részleg Dr. Abkarovits Géza úttörő munkájának köszönhetően a traumatológiából nőtt ki. Kiemelkedő az országosan ismert és elismert térd- és sportsebészeti tevékenysége. Ízületi sérülések ellátását, a meniscus visszavarrását, a porcfelszín hiányok és a szalagok (főleg a keresztszalag) pótló műtéteit végzik nagy sikerrel. Súlyponti profil a vállsebészet, ahol fedett és nyílt műtéti technikák alkalmazásával kerülnek ellátásra a betegek.

A Dr. Perjés Kornél főorvos által alapított és Prof. Dr. Bucsi László főorvos irányításával továbbfejlesztett, méltán híres Ortopédiai Osztály feladata Fejér megye mozgásszervi betegségben szenvedő betegeinek preventív, konzervatív és sebészi ellátása. Tevékenysége legnagyobb része a csípő- és térdízületi degeneratív elváltozások műtéti kezelése, csípő- és térdízületi endoprotetika, illetve azok revíziós sebészete. Ide tartozik az egyéb ízületek és lágyrészek sebészete is, mint pl. az előláb deformitások műtéti kezelése. A statikai lábelváltozások és azok következményeinek ellátása, valamint a gyermekortopédiai feladatok elvégzése is napi feladat. Átlagosan évi mintegy 1200 műtétet végez az osztály, melynek legnagyobb része a csípő és térd endoprotetika területét fedi le.

Az MSC keretén belül Dr. Zahár Ákos főorvos és csapata az endoprotetikai hagyományokat folytatja tovább modern műtéti technikák bevezetésével. Az utóbbi években egyre fokozódott az igény Magyarországon, így Fejér megyében is az elmúlt 30-40 évben beültetett csípő- és térdprotézisek revíziós sebészete iránt. A nagy csontveszteséggel járó, komplex revíziók magas színvonalon történő elvégzésére jelenleg Magyarországon csak kevés helyen van lehetőség, az MSC közéjük tartozik. Egy országos revíziós központ kialakításához az MSC-ben minden feltétel adva van. Modern műtőblokk, jól felszerelt ortopédiai és traumatológiai műtő, jól képzett személyzet, multidiszciplináris együttműködés lehetősége, minden igényt kielégítő diagnosztikus lehetőségek, komplex ellátásra szakosodott intenzívterápiás osztály állnak rendelkezésre.

A periprotetikus infekciók diagnosztikájában és kezelésében is az MSC Magyarország első számú revíziós centrumává szeretné válni, ami a szeptikus komplikációk ellátására is szakosodott. Együtt működve az Infektológiai Osztállyal lehetőség nyílik a betegek komplex sebészeti ellátására és szisztémás antiinfektív kezelésére. Mód nyílik konzultatív szerepre is, ahol az MSC  szeptikus szövődmények ellátásában nyújt országosan segítséget. 

A Pécsi Tudományegyetemmel, mint háttér intézettel együttműködve az PTE Ortopédiai Külső Tanszék keretén belül a MSC részt vesz a graduális és posztgraduális oktatásban, orvostanhallgatók, szakorvosok képzésében. Lehetőség van TDK hallgatók és doktoranduszok bevonására a MSC eredményeinek feldolgozásában.

 

Orvosaink

Dr. Zahár Ákos PhD.

Centrumvezető


Cím

8000 Székesfehérvár, Seregélyesi út 3.