Központi Fizikoterápia

Telefon:  06 (22) 535-500 / 14-80

Osztályvezető főorvos: Dr. Pulai Judit PhD

Főnővér/főápoló: Pénzes Márta

Évi átlagos betegforgalom: 180 000

 

Fő feladata: a mozgáskorlátozott, illetve a műtéten átesett betegek rehabilitációja, a krónikus mozgásszervi fájdalmak és krónikus gyulladások csökkentése, izombénulások kezelése.

 

A részleg elvégzi a szakorvosok által előírt fizikoterápiás kezeléseket. A betegek a szakorvosok által kiállított kezelőlappal jelentkeznek részlegünk diszpécsereinél, akik a regisztrálás után a betegeket beosztják az előírt kezelésekre. A kezelések befejezése után a betegeket a beküldő orvosok kontrollálják.

 

Részlegünk dolgozói fekvő- illetve járó-betegeket egyaránt ellátnak az alábbi munkahelyeken:

 

Központi egység

I. sz. Szakambulancia Fizikoterápia

Traumatológia

Orthopaedia

Idegsebészet

Idegosztály

Psychiatria

Általános sebészet

Érsebészet

Kardiológiai rehabilitáció

Reumatológia

Belgyógyászat

Ápolási osztály

Csecsemő és gyermekosztály

 

Részlegünkön a következő kezelések állnak rendelkezésre:

 

elektroterápiák

magnetoterápia

fototerápia

gyógytorna

masszázs

tangentor

súlyfürdő

szénsavas kádfürdő

lágy lézer terápia

Járó-beteg szakrendelések esetszáma: 145 000 fő

 

Vezető szakorvos telefonszáma: (22) 535-500/13-99

 

Vezető gyógytornász telefonszáma: (22) 535-500/13-80

 

Az osztály helye: Diagnosztika épület II. szint

 

 

 

 

 

Figyelem!!!

 

Osztályunk a Központi Fizikoterápia és a betegeket beküldő orvosok közötti gördülékenyebb együttműködés és a betegek minél optimálisabb ellátása érdekében kérjük olvassák el ezt a tájékoztatót, amellyel célunk, hogy nagyobb betekintést nyerjenek az osztályunkon folyó munkába.

 

 

Elektroterápia:

 

 Az osztályon 14 kezelőfülke van. Egyidőben 1 asszisztens 2-3 beteget kezel. A 14 fülkéből 4-ben található vákuumos interferencia kezelésre is alkalmas készülék. A betegek 15 percenként vannak beosztva.

 

A hosszú várakozási idő, amely krónikussá vált, többek között annak köszönhető, hogy az OEP finanszírozás limitálja az elektroterápiás kezelések 1 személyre szóló napi mennyiségét:

 

UH kezelés- max. napi 2

Ionthophoresis- max. napi 2

diadynamic - testtájékonként 1 napi max. 3

Interferncia - max. napi 2

Leszálló galván - max. napi 3

magnetoterápia - testtájékonként 1

UH és vízalatti UH egyidőben nem alkalmazható

Rekeszes galván - leszálló galván egyidőben nem alkalmazható

Rekeszes galván - Kowarshik egyidőben nem alkalmazható

 

A szakmai szabályozók szerint egy alakalommal összesen 45 percnyi elektroterápiás kezelés adható. Amennyiben a fent említettektől egy betegnek több van kiírva, kénytelenek vagyunk a kezeléseket megosztani. 1o kiírt kezelés esetén 4 hétig, 15 kiírt kezelés esetén 6 hétig jár a beteg. Tehát ennyi időt kell a következő betegnek várnia, hogy sorra kerüljön. Szakmailag egyféle kezelésből egyszerre 10-nél több kiírása általában nem indokolt.

 

 

Gyógytorna:

 

 A gyógytorna kezelések 1 tornateremben, 1 egyéni, 1 gyermek/csecsemő kezelőhelyiségben zajlanak. Délelőtt 5 fő, délután 2 fő dolgozik. A helyiségek számának és jellegének függvényében főként csoportos foglalkozásokat tartunk.

 

Egyéni tornát azon betegeinknek áll módunkban tartani:

- akik nem tudják a tornagyakorlatokat önállóan végezni, ezért a gyógytornász konkrét segítségét igénylik

- akik pszichésen, mentálisan alkalmatlanok a csoportos tornán való résztvételre

- akik speciális kezelést kapnak : McKenzie torna / hatékonysága nagy mértékben függ attól, hogy a diagnózis megállapítása után a lehető leghamarabb elkezdődjön a beteg kezelése/, Lymphoedema kezelés.

 

A csoportok létszáma max. 8-10 fő. Ez igen ritkán fordul elő, jellemzőbb az 5-6 fő. Ilyen létszám mellett lehetőségünk van arra, hogy maximálisan odafigyeljünk minden betegre, szükség szerint korrigáljuk, segítsük mozgásukat. Emellett a csoportos tornán a betegek tapasztalhatják, hogy mások is hasonló problémákkal küzdenek. Ez általában pozitív hatással van a betegek lelkiállapotára, mások javulása húzóerővel hat rájuk. Az OEP finanszírozás szigorítása a gyógytorna kezelések elkönyvelhető mennyiségét is nagy mértékben korlátozza, ezért 1 nap 1betegnek 1 testtájra vonatkozó tornát fogad el a számítógép. Több testtájra kiterjedő, külön tornáztatást csak úgy áll módunkban elvégezni, hogy vagy megfelezzük a 10 kezelést, és 5-5 tornát kap a beteg, vagy a 2x10 kezelés elhúzódik 2x2hétig.

 

A csoportos tornákat a következő testtájakra való elosztásban végezzük:

- válltorna: 3 nehézségi fokozatban + vállmozgatógép : beállítható mozgásterjedelemben, passzívan egyenletes tempóban mozgatja vállat. A gép mozgásterjedelme limitált: flexio- abdukció max. 90 fok,extensió/horizontális abdukció max. 30 fok. A gép nem viszi a kart a hát mögé berotációban. Ez a kezelés a passzív kimozgatást helyettesíti. Olyan esetekben javasolt, amikor a beteg mozgása igen fájdalmas, mozgásterjedelme minimális, vagy ha az aktív mozgás nem megengedett. A kezelés ideje 30 perc.

- könyöktorna. 2 nehézségi fokozatban

- csuklótorna

- kéz, ujjtorna

- gerinctorna: ágyéki és háti gerincszakasz átmozgatása nagyrészt fekvő helyzetben

- nyaktorna: nyaki és háti gerincszakasz átmozgatása ülő helyzetben

- csípőtorna

- térdtorna

- bokatorna

- scoliosis

- lúdtalp

 

 

Tangentor /vízalatti vízsugármasszázs/:

 

Osztályunkon 2 erre a kezelésre alkalmas kád van. Délelőtt 2 fő, délután 1 fő végzi a kezeléseket, a betegek 30 percenként vannak beosztva.

A kádak 3 féle kezelés elvégzésére alkalmasak:

- tangentor

- szénsavas fürdő

- teljes elektromos kádfürdő

A kádak magasan kiemelkednek a padló síkjából / nem a hagyományos süllyesztett pillangó kád/, illetve elég mélyek, ezért a hát és a deréktáj kezelése, a kádba be- és kiszállás nagy mozgásbeszűkülés esetén nehezen kivitelezhető. Hámhiány, nyílt seb, előrehaladott viszértágulat kontraindikációt jelentenek.

 

 

Masszázs:

 

Osztályunkon 5 masszázs fülke található. Ebből 3-ban van két műszak, 1-1 masszőrrel, 2-ben egy műszak 1 masszőrrel. A betegek 15 percenként vannak beosztva.

 

 

Laser terápia:

 

Osztályunkon 1 lágylaser gép működik, 1 szakképzett asszisztenssel.

A betegeket általában hétfő-szerda-pénteki, ill. kedd-csütörtöki napokon kezeljük. Akut esetekben minden nap. A kezelés ideje 3-5 perc. A laser kezeléssel egyidőben az elektromos kezelés nem javasolt.

 

 

Reméljük, hogy ezen információk megkönnyítik a kezeléseket kiíró orvosaink munkáját, a kórház dolgozói nagyobb betekintést nyernek a Központi Fizikoterápia munkájába, ill. nagyobb megértést tanúsítanak irányunkban a hosszú várakozási időkkel kapcsolatban, ami sajnos legnagyobb igyekezetünk ellenére az egészségügyi dolgozókat is sújtja.

 

Orvosaink

Dr. Pulai Judit PhD

osztályvezető főorvos


Cím

8000 Székesfehérvár, Seregélyesi út 3.