Érsebészet

Telefon:  06 (22) 535-500 / 2338 mellék

Részlegvezető főorvos: Dr. Ménesi Rudolf

Főnővér/főápoló: Budainé Horváth Hajnalka

Ellátási terület:

Fejér megye ellátási kötelezettsége alá eső kijelölt területei.

Az egységen belül fekvő- és járó betegellátás folyik.

 

 

Osztály feladata

Az osztályon ápolt betegségcsoport:

Vénás- és artériás betegségben szenvedők életkori megszorítás nélkül.

 

Fő feladata: a megye érbetegeinek ellátása, továbbá regionális centrumként a régió érbetegeinek progresszív, folyamatos ellátása. A leggyakrabban kezelt betegségcsoportok: nyaki verőér-szűkület, veseér-szűkület, alsó végtagi érszűkületek és elzáródások minden fajtája, cukorbetegek lábsebei és fekélyei, értágulatok minden fajtája, visszeresség, mélyvénás trombózis, művese-kezelteknél fisztulaképzés. A beutalt betegeket szakrendelésen jegyezzük elő felvételre. Sürgősségi eseteket non-stop fogadunk.

 

Műtétek: az érsebészeti műtéttan teljes palettáját műveljük, szövetkímélő német kézi műszerekkel, a világ vezető implantátumgyáraiból származó műerekkel. Leggyakoribb beavatkozások: az agyat ellátó nyaki verőér-tisztítás műér-beültetés nélkül, hasi verőér-pótlás műérrel, medencei, alsó-végtagi áthidalások (bypassok) műérrel, a lábszár elzáródott "kisereinek" áthidalása saját véna felhasználásával, visszeresség műtétei microműszerekkel, heg hátrahagyása nélkül, visszerek sclerotherápiája (ún. "injekciós kezelése"), cukorbetegek lábszárfekélyeinek és lábsebeinek korrekt ellátása. Lehetőség van műtét alatti érfestés elvégzésére, a műtéti eredmény ellenőrzésére, illetve a műtéti területtől távolabb eső érelváltozások kezelésére tágító ballonkatéterrel, illetve stenttel. A kisebb műtéteket osztályon való bentfekvés nélkül végezzük el. A műtétek előtt a betegek minden esetben részletes, illusztrált felvilágosítást kapnak a tervezett beavatkozásról, a várható hatásról és az esetleges veszélyekről is. Szintén jóval a műtét előtt konzultálnak az altatóorvossal a műtéti érzéstelenítés módjáról. A műtét után szakképzett nővérek és az osztályos gyógytornász segít a mielőbbi felépülésben. A lehető legrövidebb idő után a betegek otthonukba távoznak, szükség esetén a házi betegápolási szolgálat igénybevételével. További kórházi kezelést igénylő betegeinket rehabilitációs osztályunkra helyezzük. Az operált betegek távozás előtt pontos tervet kapnak a további folyamatos ellenőrző vizsgálatok menetéről.

 

 

- osztály helye:

- fekvő: Hotel épület VII. emelet

- járóbeteg ellátás:II. sz. Járó-beteg Szakambulancia (Hunyadi u.) 211-212, szakrendeléseinken hétfőn, kedden szerdán és pénteki napokon 8.00 – 13.30,-ig tart 

- rehabilitációt a beteg állapotától függően az illetéke rehabilitációs központtal egyeztetve intézzük

 

 

Ágyszám:Aktív ágy összesen: 30 db

A betegellátásban az Intenzív osztály is részt vesz.

Betegfelvétel rendje:

Az érsebészeti részlegre következőképpen kerülnek a betegek felvételre:

-Az érsebészeti szakrendelésen keresztül előzetes vizsgálat alapján, a rendelésen rendszeresített előjegyzési naplóban időpontot adunk a betegnek, ugyanakkor tájékoztatjuk a betegségével kapcsolatos műtétről, erről egy betegtájékoztató formanyomtatványt adunk

-Az akut beteg sürgősségi belgyógyászati ambulanciára kerül, ahol azonnali érsebészeti konzílium történik, közben a sürgősségi ambulancia megkezdi a kivizsgálást, biztos diagnózis birtokában döntenek a beteg felvételéről, ill. a beteg további kezelésének irányára tesznek javaslatot.

-Az érsebészeti szakrendelésre beküldött és egyértelműen érsebészeti ellátást igénylő acut beteg sürgős felvételéről és elhelyezéséről a rendelést vezető érsebész szakorvos dönt, a részlegvezető főorvos értesítését követően. Mátrix ágyakra felvétel engedélyhez kötött.

A területen kívüli beteg nem sürgős esetben a regionális érsebészeti szakrendelésen végzett előzetes vizsgálat és műtéti előjegyzés után a műtéti ellátáshoz szükséges vizsgálatok, ambuláns vizsgálatok elvégzését követően kerülnek osztályra.

Minden Érsebészeti részlegbe jelentkező beteg a felvétel napján reggel 7.00 – 7.30 között a Hotel VII. emeletén az Érsebészeti Irodában jelentkezik felvételre.

A beteg elhelyezése klinikai állapotának megfelelően történik

Amennyiben helybiztosítás alapján érkezik a beteg, személyi adatok felvétele és adatlapok kitöltése megtörténik az érsebészeti irodában. Az aktuálisan beosztott orvos – részlegvezető főorvos által kijelölt személy a fekvőbeteg osztályra irányított beteget részletesen megvizsgálja és a beteg anamnézisét kórtörténetével kapcsolatos eseményeket rögzíti, áttekinti a régi dokumentációját és kórlapban rögzíti.

A beteget felvilágosítjuk arról, hogy milyen  beavatkozás fog történni vele, az esetleges szövődményekről, gyógyulás várható időtartamáról tájékoztatjuk, ennek tényét aláírásával igazolja a beteg.

 

AZ OSZTÁLY ORVOSAI, BEOSZTÁSUK:

Dr. Ménesi Rudolf PhD. részlegvezető főorvos

Dr. Takács Gyula Főorvos

Részmunka időben:Dr. Sahin-Tóth Gábor főorvos, Dr. Mikola József főorvos, Dr. Turcsán Erik  főorvos

Ápolási koordinátor (OKJ ápoló): Budainé Horváth Mária Hajnalka

Ápolási asszisztens:

Adminisztrátor gazdasági és munkaügyi ügyintéző: Vicsekné Fehér Beatrix

Adminisztrátor : Kovács Andrea

 

Osztályos vizitek: Az osztályos vizit a kórtermi beosztásnak megfelelően reggel az Urológiai osztályon kezdődik 7.30 – 8.00 óra között.  Szeptikus részlegen 8.15 – 8.30 óra között a részlegvezető főorvos, vagy helyettese vezetésével történik meg a napi nagyvizit,

 

Orvosaink

Dr. Ménesi Rudolf PhD

részlegvezető főorvos

Cím

8000 Székesfehérvár, Seregélyesi út 3.