II. BELGYÓGYÁSZAT OSZTÁLY

 

 

 

Ágyszám: 106

Évi átlagos betegforgalom: 4200 fekvőbeteg

Ellátandó lakosságszám: 300000 fő

Az osztály felépítése

   

 1. Akut koronária egység

Ágyszám: 26

A koronária-őrző 6 non-invazív és invazív, monitorozásra alkalmas ággyal rendelkezik, amelyek a nővérpulton lévő központi monitorral vannak összekötve. Itt kezeljük az akut koronária-szindrómában, a potenciális életveszélyes ritmuszavarban vagy akut szívelégtelenségben szenvedő betegeket. Ide kerülnek még a súlyos (masszív) tüdőembóliát kapott betegek, illetve esetenként egyéb súlyos állapotú instabil betegek is, pl. anyagcsere-katasztrófák. A betegek szakszerű észleléséről intenzív végzettségű ill. ilyen gyakorlattal rendelkező szakápolók gondoskodnak, a kivizsgálás és kezelés kardiológus szakorvosok irányításával történik.

A fennmaradó 20 aktív ágy nagy része kétágyas, egy négyágyas, egy háromágyas és néhány egyágyas szobára oszlik meg. Ide kerülnek a koronária-őrzőből a betegek állapotuk stabilizálódása után, valamint a fokozott megfigyelést, de nem intenzív ellátást igénylő betegek is. A kórtermek nagy részéhez közvetlenül WC és zuhanyzóhelyiség tartozik. A szobák többségében TV és telefon is van.

A beteglátogatási idő megegyezik a kórházi általános beteglátogatási renddel, de a betegek ezen időn túl is fogadhatnak hozzátartozókat, amikor a betegellátást vagy betegtársaikat nem zavarják.

Az egység helye: Hotel épület IX. emelet

2. Aritmia és szívelégtelenség egység

 

Ágyszám: 36 (6 standard felszerelésű őrző ágy)

Az egység feladatai maguktól értetődően a ritmuszavarral vagy súlyos keringési elégtelenséggel felvett betegek ellátása, de ide tartozik az instabil koronária betegek és az anyagcsere krízisek (pl. diabetesz vagy pajzsmirigy-betegségek kapcsán) egy része is. Itt is kardiológus, illetve belgyógyász szakorvosok irányításával megfelelően képzett szakszemélyzet végzi a betegek ellátását.


Az egység helye: C épület III. emelet


3. Hypertónia egység

Ágyszám: 20

Osztályos kivizsgálás és terápia beállítás céljából az alábbi betegcsoportok kerülnek felvételre:

   

 • Újonnan felfedezett hypertonia betegség hátterében álló organikus ok kizárása (a betegség primer ill. secunder jellegének elbírálása)
 •  

 • Ezen - vizeletgyűjtéssel ill. vérből történő hormon-meghatározással járó- vizsgálatok kontrollált körülményeket igényelnek, ezért szükséges a hospitalizálás.
 •  

 • Cél: secunder jelleg esetén a primer ok lehetőség szerinti kezelése és az invazív megoldást igénylő esetek célintézetbe irányítása.

Szervült hypertonia esetén elsősorban célszerv-károsodással - főleg kardiális szövődménnyel - járó esetek terápia-beállítása, mely részben a vérnyomás optimalizálását célozza, részben - hosszabb távon - a szövődmények lehetőség szerinti visszafejlesztését, ill. a továbbiak kialakulásának megelőzését szolgálja.

   

 • Nehezen kezelhető alapellátásban "rezisztensnek tartott" hypertonia betegség hátterében álló ok tisztázása /Hospitalizáció során kiderülhet rezisztencia oka kompliance hiányban keresendő/.
 •  

 • Olyan vérnyomáskiugrások kezelése, melyek aktuálisan valamelyik szervet közvetlenül veszélyeztetik /elsősorban a profilunk szerint bal szívfél-elégtelenség különböző súlyossági fokozatai jönnek szóba /.

Fekvőbeteg-ellátás mellett hypertonia szakrendelés is működik, melynek keretében szintén részletes kivizsgálás és gondozás történik.

Az egység helye: C épület IV. emelet

4. Endokrin – anyagcsere egység

 

Ágyszám: 24

Az egységen az endokrin betegségek teljes spektrumának kivizsgálására mód van, a szükséges diagnosztikai eljárásokra kórházunkban lehetőség van, és a hypophysis műtétek kivételével a műtéti háttér is rendelkezésre áll.

Járó-beteg rendelést két endokrinológus szakorvos naponta tart. A járó-beteg ellátáshoz előjegyzés szükséges. Az ambulánsan végezhető terheléses vizsgálatokat az erre kiképzett nővér az osztályon végzi.

Az egység helye: C épület IV. emelet

 

A Diabetológiai szakrendelés a Magyar Diabetes Társaság akkreditált centrumaként működik. A betegek ellátása heti 30 óra rendelési időben, előjegyzés alapján történik, a fennmaradó időben 2 asszisztensnő végez tanácsadást. A rendszeres gondozás alatt álló betegek az 1-es típusú és 2-es típusú inzulinnal kezelt, valamint a gestatios diabeteses betegek. A teljes körű kezeléshez a feltételek adottak. Mindkét szakrendelés regionális feladatokat is ellát.

Járó-beteg szakrendelések összesített esetszáma: 10. 000 fő/év

Az osztály diagnosztikai háttere az endokrinológia és a kardiológia vonatkozásában kiváló. Egyedülálló echocardiographias kapacitás, minden reális igényt kielégítő terheléses EKG-, Holter-, illetve egyéb ambuláns monitorozási lehetőségek állnak rendelkezésre. Ehhez megfelelő szakembergárdánk is van. Széleskörű kapcsolatrendszerünknek köszönhetően betegeinket állapotuktól függően mindig el tudjuk juttatni a megfelelő regionális centrumokba.

 

ORVOSOK, BEOSZTÁSUK:

Dr. Noori Ebrahim osztályvezető főorvos
Dr. Aladics Barbara  adjunktus
Dr. Bácsi Attila szakorvos
Dr. Balsay Miklós főorvos
Dr. Baltás Erzsébet főorvos
Dr. BasiriKia Gita szakorvos jelölt
Dr. Benedek Amália főorvos
Dr. Boznánsky Petra főorvos
Dr. Csikós Csaba főorvos
Dr. Deák Ágnes Zsuzsanna rezidens
Dr. Ertl Marianna adjunktus
Dr. Fizély János adjunktus
Dr. Forrai Rita főorvos
Dr. József Ildikó főorvos
Dr. Lakatos Viktória szakorvos jelölt
Dr. Mezei Piroska főorvos
Dr. Mező Izabella főorvos
Dr. Orbán Kinga szakorvos jelölt
Dr. Ölvedy Csaba főorvos
Dr. Őry Éva       főorvos
Dr. Pavelka Róbert adjunktus
Dr. Reskó Ágnes szakorvos
Dr. Sass Heléna rezidens
Dr. Somogyi Mariann szakorvos
Dr. Surinya Zsolt szakorvos
Dr. Sziliczei N. Erzsébet főorvos
Dr. Szűts Marcella főorvos
Dr. Tóth Luca  rezidens
Dr. Turi Tibor főorvos
Dr. Vagyon Gábor szakorvos
Dr. Vizsy Henrietta főorvos
Dr. Volf Péter adjunktus
Dr. Wéber Balázs főorvos
Dr. Kovács Attila rezidens
Dr. Lőrincz Márton Ákos rezidens
Dr. Szentannai Lilla rezidens
Dr. Zábori Péter rezidens

 


Osztályvezető főorvos telefonszáma: (22) 535- 500/25-77

Osztályvezető főnővér: Rézmanné Pauer Mónika

Telefon: (22) 535-500/ 18-20

 

 
Vissza