UROLÓGIAI OSZTÁLY

 

 

Ágyszám: 30

Évi átlagos betegforgalom: 24000

Ellátandó lakosságszám: 330 000

Műtétek száma: 1400

Osztályunkon a betegellátás feltételei megfelelőek: az egy-két és négyágyas kórtermekhez fürdőszoba, WC tartozik, valamint telefon, rádió, televízió áll a betegek rendelkezésére. Egy nagyobb méretű helyiségben helyeztük el a kötözőt, az urodinámiát, az ultrahangot és az alsó húgyúti endoszkópiát.

Az osztály profilja: a vesekő-betegek terápiájában az ESWL-kezelést részesítjük előnyben, mivel ez mind a kórház, mind a beteg számára előnyös. Túl ezen, rendelkezésre áll a húgyúti kövek terápiájában használatos endoszkópos eszközpark. Szükség szerint � csökkenő számban � feltárásos műtétet végzünk.

Vesedaganatoknál radikális nephrectomiát + lymphadenectomiát, disseminált esetben Interferon + Vinblastin terápiát végzünk, vagy a betegeket további ellátásra az OOI-be utaljuk.

Heredaganatos betegeknél a szövettani lelet, illetve a stádium-besorolás birtokában határozzuk meg a további kezelést. A retroperitoneális lymphadenectomiát elvégezzük, és/vagy a beteget az OOI-be irányítjuk.

A hólyagtumoros betegeknél valamennyi esetben differenciált biopsziavételt végzünk. A stádium-besorolás és a szövettani lelet birtokában döntünk a TUR vagy a radikális műtét szükségességéről. Az egyébként a centrumban lefolytatandó radikális cystectomiát és vizeletdeviálást is elvégezzük.

Prosztataszűrést is végzünk. Amennyiben a PSA és/vagy a rectalis digitális vizsgálat a daganat gyanúját veti fel, UH vezérelt térképbiopsziát végzünk. Tumor esetén a klasszikus terápiát alkalmazzuk. Ha a beteg a műtétbe nem egyezik bele, kémiai castratiot (totális androgén blokád terápiát) alkalmazunk.

Lezárt vesébe (urológiai ok, nőgyógyászati, sebészeti inoperábilis tumoros betegek) percutan technikával transrenális draint helyezünk be. Nyílt műtétet csak feltárást igénylő alapbetegség esetén végzünk.

A női inkontinenciánál előtérbe kerültek a percutan (és noninvazív) műtéti technikák, de a nyílt műtétek több fajtáját is alkalmazzuk. Az utóbbi években a műtét előtt transvaginalis szondával ingeráram kezelést végzünk. Kapcsolatban állunk intimtorna-trénerekkel.

Pyelum-ureter szűkület esetében a percutan endoplasticát választjuk. Nyílt műtét esetén Hynes-Anderson plasztikát végzünk.

Benignus prostata hyperplasia műtétet megelőzően a gyógyszeres és/vagy thermoterápiás (Thermex) kezelést végzünk. Az utóbbi időben a lézeres eljárások iránti felfokozott érdeklődés miatt egyre többször döntünk lézeres prostataműtét mellett.

A műtéteket a korszerű központi műtőben végezzük. Előnyben részesítjük a noninvazivitást, ezért a minimálisan invazív és az endoszkópos műtéti beavatkozások váltak meghatározóvá. Számos alternatív eljárást is bevezettünk. 96 féle beavatkozást végeztünk az elmúlt évben. Az onkológiai betegeknél a komplexitásra törekszünk.

A megyei kórházaktól elvárható rutin-beavatkozásokon túl centrum jellegű tevékenységet is folytatunk (pl. radikális uroonkológiai műtétek). Több korszerű terápiát szerződéses formában végzünk (ESWL, lézerterápia, Thermex-kezelés).

Betegfelvétel: A betegek az urológiai szakrendelésen történő kivizsgálás után kerülnek az osztályra. Az akut betegeket az osztályos ambulancián keresztül vesszük fel.

Járó beteg szakrendeléseink esetszáma: 26000

AZ OSZTÁLY ORVOSAI:

 

dr. Botos Árpád mb. ov főorvos

dr. Rácz Lajos főorvos

dr. Hermann János főorvos

dr. Barabás Tamás adjunktus

Főnővér: Molnár Emese

Urológiai osztály telefonszáma: 06-22-535-500 / 2328

Osztályvezető főorvos telefonszáma: (22) 535-500 / 2326

Osztályos iroda telefonszáma: (22) 535-500 / 2551

Az osztály helye: Hotel épület VII. szint

 
Vissza