SÜRGŐSSÉGI BETEGELLÁTÓ OSZTÁLY (SBO) + BELGYÓGYÁSZATI INTENZÍV RÉSZLEG

 

Ágyszám: 20 (ebből 6 intenzív ágy)

Évi átlagos betegforgalom: 33 000

Ellátandó lakosságszám: 420 000

Az osztály feladata: az SBO a nap 24 órájában fogadja az osztályra beutalóval vagy anélkül, saját lábon vagy mentővel érkező betegeket. A beutalás és beérkezés módjától függetlenül az SBO minden betegnél állapotfelmérést végez.

Aktuális állapotától, betegségétől (betegségeitől) függően a beteg kórházba érkezése után rögtön az osztályra kerül, ha

  • azonnali beavatkozások szükségesek akut életveszély, vagy ehhez rapid módon vezető kórállapotok (instabil állapotú beteg) esetén (pl.: eszméletlenség, újraélesztés, shock).

Ambulancián végzett vizsgálatot követően osztályra kerül, ha

  • állapota nem életveszélyes, de kórházba érkezésekor nyílt osztályra még nem helyezhető. Ilyenkor állapotstabilizálásra törekszünk (pl.: keringési elégtelenség, bizonyos szívritmuszavarok, tápcsatornavérzés esetén), melyet később az alapbetegség(ek)nek megfelelő osztályos elhelyezés követ.
  • 1-2 napon belül rendezhető akut problémáról van szó, mint például a kiszáradás vagy a székrekedés. Az osztály hasonló módon végzi azoknak a betegeknek az ellátását, akiknél krónikus alapbetegség valamilyen szövődménye lépett fel, de hosszabb időt igénybe vevő kórházi bentfekvésre nincs szükség (vérátömlesztés, hascsapolás, stb.).

Az SBO szerves része az ambulancia, ahová a stabil állapotú betegek érkeznek. (A stabil állapot az alapvető életfunkciók (pulzusszám, vérnyomás, légzésszám stb.) stabilitását jelenti, ha nincs olyan veszélyeztető állapot (pl.: vérzés), amely a fentieket rövid időn belül kedvezőtlenül befolyásolná).

Állapotfelmérést (triage), illetve vizsgálatokat követően a beteg távozhat:

  • otthonába, ha a betegsége, kórházi felvételt nem igényel és/vagy szakrendeléseken elegendő a kontroll; illetve ha betegsége gyógyszerekkel otthonában rendezhető,
  • alapbetegségének megfelelő nyílt osztályra, ha az otthoni kezelés nem megoldható és/vagy járó betegként a gyógyítás, további vizsgálatok elvégzése nem megoldható,
  • az SBO osztályra, ha az előző bekezdésben említett kritériumok közül a másodiknak vagy harmadiknak megfelel.

Az SBO valamennyi képalkotó (pl. ultrahang, röntgen, CT, MR) eljáráshoz és laborvizsgálathoz sürgősséggel fér hozzá, mivel ez instabil állapotú betegeknél pedig a gyors betegirányításhoz (haza, osztály) elengedhetetlen fontosságú.

Az SBO egyben a belgyógyászati intenzív osztály szerepét is ellátja. Az SBO hordozható, ágy mellé állítható szívultrahang-készülékkel is rendelkezik. Szükség esetén röntgen- és bizonyos ultrahang-vizsgálatok a beteg elmozdítása nélkül szintén elvégezhetők.

 

AZ OSZTÁLY ORVOSAI BEOSZTÁSUK:

Dr. Sárkány Ágnes  osztályvezető főorvos

Dr. Király Anna  főorvos

Dr. Végh Andrea  főorvos

Dr. Kóródi Tünde  főorvos

Dr. Borsodi Imre  adjunktus

Dr. Bíró Ervin  szakorvos

Dr. Orbán Márton   szakorvos

Dr. Abu Amro Maher  osztályos orvos

Dr. Hegedűs János  osztályos orvos

Dr. Mészáros Péter  osztályos orvos

Dr. Rákóczi Renáta  osztályos orvos

Dr. Szász Anna  osztályos orvos

 

Főnővér: Szomor Andrea

Osztályvezető főorvos telefonszáma: (22) 535-500/ 2010

Az osztály telefonszámai: Intenzív: (22) 535-500/ 1391, Fektető részleg: 1383, Ambulanciák: 1375; 1385.

Az osztály helye: Hotel épület II. szint

 
Vissza