KÖZPONTI FIZIKOTERÁPIA

 

 

Évi átlagos betegforgalom: 180 000

Fő feladata: a mozgáskorlátozott, illetve a műtéten átesett betegek rehabilitációja, a krónikus mozgásszervi fájdalmak és krónikus gyulladások csökkentése, izombénulások kezelése.

A részleg elvégzi a szakorvosok által előírt fizikoterápiás kezeléseket. A betegek a szakorvosok által kiállított kezelőlappal jelentkeznek részlegünk diszpécsereinél, akik a regisztrálás után a betegeket beosztják az előírt kezelésekre. A kezelések befejezése után a betegeket a beküldő orvosok kontrollálják.

Részlegünk dolgozói fekvő- illetve járó-betegeket egyaránt ellátnak az alábbi munkahelyeken:

 • Központi egység
 • I. sz. Szakambulancia Fizikoterápia
 • Traumatológia
 • Orthopaedia
 • Idegsebészet
 • Idegosztály
 • Psychiatria
 • Általános sebészet
 • Érsebészet
 • Kardiológiai rehabilitáció
 • Reumatológia
 • Belgyógyászat
 • Ápolási osztályunk
 • Csecsemő és gyermekosztály

Részlegünkön a következő kezelések állnak rendelkezésre:

 • elektroterápiák
 • magnetoterápia
 • fototerápia
 • gyógytorna
 • masszázs
 • tangentor
 • súlyfürdő
 • szénsavas kádfürdő
 • lágy lézer terápia

Járó-beteg szakrendelések esetszáma: 145 000 fő

Vezető szakorvos: Dr. Pulai Judit PhD

Vezető gyógytornász: Pénzes Márta

Vezető szakorvos telefonszáma: (22) 535-500/13-99

Vezető gyógytornász telefonszáma: (22) 535-500/13-80

Az osztály helye: Diagnosztika épület II. szint
Figyelem!!!

 

Osztályunk a Központi Fizikoterápia és a betegeket beküldő orvosok közötti gördülékenyebb együttműködés és a betegek minél optimálisabb ellátása érdekében kérjük olvassák el ezt a tájékoztatót, amellyel célunk, hogy nagyobb betekintést nyerjenek az osztályunkon folyó munkába.

Elektroterápia:

 

Az osztályon 14 kezelőfülke van. Egyidőben 1 asszisztens 2-3 beteget kezel. A 14 fülkéből 4-ben található vákuumos interferencia kezelésre is alkalmas készülék. A betegek 15 percenként vannak beosztva.

A hosszú várakozási idő, amely krónikussá vált, többek között annak köszönhető, hogy az OEP finanszírozás limitálja az elektroterápiás kezelések 1 személyre szóló napi mennyiségét:

UH kezelés- max. napi 2
Ionthophoresis- max. napi 2
diadynamic - testtájékonként 1 napi max. 3
Interferncia - max. napi 2
Leszálló galván - max. napi 3
magnetoterápia - testtájékonként 1
UH és vízalatti UH egyidőben nem alkalmazható
Rekeszes galván - leszálló galván egyidőben nem alkalmazható
Rekeszes galván - Kowarshik egyidőben nem alkalmazható

A szakmai szabályozók szerint egy alakalommal összesen 45 percnyi elektroterápiás kezelés adható. Amennyiben a fent említettektől egy betegnek több van kiírva, kénytelenek vagyunk a kezeléseket megosztani. 1o kiírt kezelés esetén 4 hétig, 15 kiírt kezelés esetén 6 hétig jár a beteg. Tehát ennyi időt kell a következő betegnek várnia, hogy sorra kerüljön. Szakmailag egyféle kezelésből egyszerre 10-nél több kiírása általában nem indokolt.

Gyógytorna:

 

A gyógytorna kezelések 1 tornateremben, 1 egyéni, 1 gyermek/csecsemő kezelőhelyiségben zajlanak. Délelőtt 5 fő, délután 2 fő dolgozik. A helyiségek számának és jellegének függvényében főként csoportos foglalkozásokat tartunk.

Egyéni tornát azon betegeinknek áll módunkban tartani:
- akik nem tudják a tornagyakorlatokat önállóan végezni, ezért a gyógytornász konkrét segítségét igénylik
- akik pszichésen, mentálisan alkalmatlanok a csoportos tornán való résztvételre
- akik speciális kezelést kapnak : McKenzie torna / hatékonysága nagy mértékben függ attól, hogy a diagnózis megállapítása után a lehető leghamarabb elkezdődjön a beteg kezelése/, Lymphoedema kezelés.

A csoportok létszáma max. 8-10 fő. Ez igen ritkán fordul elő, jellemzőbb az 5-6 fő. Ilyen létszám mellett lehetőségünk van arra, hogy maximálisan odafigyeljünk minden betegre, szükség szerint korrigáljuk, segítsük mozgásukat. Emellett a csoportos tornán a betegek tapasztalhatják, hogy mások is hasonló problémákkal küzdenek. Ez általában pozitív hatással van a betegek lelkiállapotára, mások javulása húzóerővel hat rájuk. Az OEP finanszírozás szigorítása a gyógytorna kezelések elkönyvelhető mennyiségét is nagy mértékben korlátozza, ezért 1 nap 1betegnek 1 testtájra vonatkozó tornát fogad el a számítógép. Több testtájra kiterjedő, külön tornáztatást csak úgy áll módunkban elvégezni, hogy vagy megfelezzük a 10 kezelést, és 5-5 tornát kap a beteg, vagy a 2x10 kezelés elhúzódik 2x2hétig.

A csoportos tornákat a következő testtájakra való elosztásban végezzük:
- válltorna: 3 nehézségi fokozatban + vállmozgatógép : beállítható mozgásterjedelemben, passzívan egyenletes tempóban mozgatja vállat. A gép mozgásterjedelme limitált: flexio- abdukció max. 90 fok,extensió/horizontális abdukció max. 30 fok. A gép nem viszi a kart a hát mögé berotációban. Ez a kezelés a passzív kimozgatást helyettesíti. Olyan esetekben javasolt, amikor a beteg mozgása igen fájdalmas, mozgásterjedelme minimális, vagy ha az aktív mozgás nem megengedett. A kezelés ideje 30 perc.
- könyöktorna. 2 nehézségi fokozatban
- csuklótorna
- kéz, ujjtorna
- gerinctorna: ágyéki és háti gerincszakasz átmozgatása nagyrészt fekvő helyzetben
- nyaktorna: nyaki és háti gerincszakasz átmozgatása ülő helyzetben
- csípőtorna
- térdtorna
- bokatorna
- scoliosis
- lúdtalp

Tangentor /vízalatti vízsugármasszázs/:

 

Osztályunkon 2 erre a kezelésre alkalmas kád van. Délelőtt 2 fő, délután 1 fő végzi a kezeléseket, a betegek 30 percenként vannak beosztva.
A kádak 3 féle kezelés elvégzésére alkalmasak:
- tangentor
- szénsavas fürdő
- teljes elektromos kádfürdő
A kádak magasan kiemelkednek a padló síkjából / nem a hagyományos süllyesztett pillangó kád/, illetve elég mélyek, ezért a hát és a deréktáj kezelése, a kádba be- és kiszállás nagy mozgásbeszűkülés esetén nehezen kivitelezhető. Hámhiány, nyílt seb, előrehaladott viszértágulat kontraindikációt jelentenek.

Masszázs:

 

Osztályunkon 5 masszázs fülke található. Ebből 3-ban van két műszak, 1-1 masszőrrel, 2-ben egy műszak 1 masszőrrel. A betegek 15 percenként vannak beosztva.

Laser terápia:

 

Osztályunkon 1 lágylaser gép működik, 1 szakképzett asszisztenssel.
A betegeket általában hétfő-szerda-pénteki, ill. kedd-csütörtöki napokon kezeljük. Akut esetekben minden nap. A kezelés ideje 3-5 perc. A laser kezeléssel egyidőben az elektromos kezelés nem javasolt.


Reméljük, hogy ezen információk megkönnyítik a kezeléseket kiíró orvosaink munkáját, a kórház dolgozói nagyobb betekintést nyernek a Központi Fizikoterápia munkájába, ill. nagyobb megértést tanúsítanak irányunkban a hosszú várakozási időkkel kapcsolatban, ami sajnos legnagyobb igyekezetünk ellenére az egészségügyi dolgozókat is sújtja.

 
Vissza