ÉRSEBÉSZET

 

 

Ágyszám:

Ellátandó lakosságszám: Fejér megye

Műtétek száma: 1400

Az osztályra felvett betegeket kettő- illetve négyágyas fürdőszobás kórtermekben helyezzük el, ahol saját, zárható szekrényt kapnak.

Fő feladata: a megye érbetegeinek ellátása, továbbá regionális centrumként a régió érbetegeinek progresszív, folyamatos ellátása. A leggyakrabban kezelt betegségcsoportok: nyaki verőér-szűkület, veseér-szűkület, alsó végtagi érszűkületek és elzáródások minden fajtája, cukorbetegek lábsebei és fekélyei, értágulatok minden fajtája, visszeresség, mélyvénás trombózis, művese-kezelteknél fisztulaképzés. A beutalt betegeket szakrendelésen jegyezzük elő felvételre. Sürgősségi eseteket non-stop fogadunk.

Diagnosztika: A nemzetközi standardnak megfelelő összes diagnosztika 24 órán keresztül rendelkezésre áll: Doppler, ultrahang, CT, MR, angiográfia ("érfestés").

Műtétek: az érsebészeti műtéttan teljes palettáját műveljük, szövetkímélő német kézi műszerekkel, a világ vezető implantátumgyáraiból származó műerekkel. Leggyakoribb beavatkozások: az agyat ellátó nyaki verőér-tisztítás műér-beültetés nélkül, hasi verőér-pótlás műérrel, medencei, alsó-végtagi áthidalások (bypassok) műérrel, a lábszár elzáródott "kisereinek" áthidalása saját véna felhasználásával, visszeresség műtétei microműszerekkel, heg hátrahagyása nélkül, visszerek sclerotherápiája (ún. "injekciós kezelése"), cukorbetegek lábszárfekélyeinek és lábsebeinek korrekt ellátása. Lehetőség van műtét alatti érfestés elvégzésére, a műtéti eredmény ellenőrzésére, illetve a műtéti területtől távolabb eső érelváltozások kezelésére tágító ballonkatéterrel, illetve stenttel. A kisebb műtéteket osztályon való bentfekvés nélkül végezzük el. A műtétek előtt a betegek minden esetben részletes, illusztrált felvilágosítást kapnak a tervezett beavatkozásról, a várható hatásról és az esetleges veszélyekről is. Szintén jóval a műtét előtt konzultálnak az altatóorvossal a műtéti érzéstelenítés módjáról. A műtét után szakképzett nővérek és az osztályos gyógytornász segít a mielőbbi felépülésben. A lehető legrövidebb idő után a betegek otthonukba távoznak, szükség esetén a házi betegápolási szolgálat igénybevételével. További kórházi kezelést igénylő betegeinket rehabilitációs osztályunkra helyezzük. Az operált betegek távozás előtt pontos tervet kapnak a további folyamatos ellenőrző vizsgálatok menetéről.

AZ OSZTÁLY ORVOSAI BEOSZTÁSUK:

Dr. Ménesi Rudolf részlegvezető főorvos

Dr. Mikola József főorvos

Dr. Németh Jenő főorvos

Dr. Turcsán Erik adjunktus

Főnővér:Farkasné Bangó Mária

Osztályvezető főorvos telefonszáma: (22)

Osztályos Iroda telefonszáma: (22) 535-514

Az osztály helye: Hotel épület VI. szint

 
Vissza