Hunchest 2 program

A tüdőrák világszerte a vezető oka a daganatos halálozásoknak, Magyarországon pedig világviszonylatban is kiemelkedően sokan betegszenek és halnak meg benne minden évben. Fontos azonban tudni, hogy a korai stádiumokban felfedezett tüdőrák műtétileg kezelhető és ez jó esélyt ad a teljes gyógyulásra. A HUNCHEST 2 program célja a magas tüdőrák kockázattal rendelkező személyeknél a betegség időben történő felismerése, ezáltal lehetőséget biztosítva a műtéti kezelésre és a felépülésre.

A jelentkezők szűrése alacsony dózisú mellkas CT (LDCT) vizsgálattal történik. A CT felvételek elkészítése néhány másodpercet vesz igénybe, kellemetlenséggel, vagy fájdalommal nem jár. A vizsgálatot kontrasztanyag adása nélkül végzik.

 

Az alacsony dózis azt jelenti, hogy a jelen technikai feltételek mellett egy CT vizsgálat terhelése néhány mellkas röntgen felvétel összes sugárterhelésének felel meg - ennek egészségkárosító hatása gyakorlatilag nincs.

 

Nagy nemzetközi vizsgálatok eredményei alapján tudjuk, hogy a szűrés céljából végzett LDCT vizsgálat rendkívül megbízható és az így talált daganatok 70 %-a műtétileg kezelhető. Érdemes azonban tudni, hogy a negatív vizsgálat nem jelent 100%-os tumormentességet és a magas kockázattal rendelkező személyeknél az évenkénti CT szűrés folytatása mindenképp ajánlott.

 

Szeretnénk egyúttal felhívni a figyelmüket, hogy a mellkas röntgen vizsgálat (“tüdőszűrés”) nem alkalmas tüdőrák szűrésére, 1 cm alatti daganatokat nem mutat ki biztonsággal, de sokszor lényegesen nagyobb tumorok is rejtve maradhatnak!

Tudnivalók a HUNCHEST 2 programról

 

A vizsgálat ingyenes és nem szükséges hozzá beutaló. Vizsgálatok végzésének helyszíne: Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház MEDIWORD CT labor (8000, Székesfehérvár Hunyadi u. szakrendelő földszint)

Vizsgálatok időpontját a HUNCHEST program keretében a szűrővizsgálat koordinátorral végzett kapcsolatfelvételt követően adjuk meg.