Vizsgálat, hosszú várólista nélkül

2017-10-31 13:05:00

Vizsgálat, hosszú várólista nélkül, Szent György Kórház, Dr. Csermavölgyi István főigazgató

Mindig aggodalomra ad okot, ha egy beteg azzal szembesül, véres a széklete. Főként, ha a jelenség szabad szemmel is látható már, nem pedig csak biokémiai tesztekkel mutatható ki. Mindkét eset sürgős kivizsgálást igényel. Szervezetünk e jelzése lehet akár aranyér eredetű vérzés, de az is lehet, hogy egy véralvadás gátló gyógyszer, egy bélgyulladás, vagy épp egy polip következménye – fontos, hogy a szakemberek a diagnózist minél hamarabb felállítsák.

 

„A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktatókórházban az akut vérző ellátás a Sürgősségi Osztályon történik. Tehát ha valaki nagy mennyiségű vért hány, vagy széklettel ürít, elsődleges ellátása az endoszkópos szakorvosok bevonásával ezen az osztályon történik, hisz a jelenség azonnali beavatkozást igényel” – magyarázza Prof. Dr. Izbéki Ferenc gasztroenterológus osztályvezető főorvos. „Ám, ha ismétlődő problémáról beszélünk, vagy a székletvizsgálat során biokémiai, laboratóriumi vizsgálattal mutatták ki a vért, tisztázni kell annak forrását, legkevesebb egy hónapon belül vastagbéltükrözést kell végeznie a szakorvosnak” – tette hozzá.

 

„A Szent György Kórház nemrégiben átadott, új endoszkópos laboratóriumában a kapacitásbővítés eredményeként szélesíteni tudjuk a vizsgált betegek körét” – mondta Dr. Csernavölgyi István főigazgató. Hogy ez mit jelent pontosan? A beteg háziorvosa felhívja az endoszkópos laboratóriumot a megadott telefonszámon, sürgős előjegyzést kér a tükrözésre. A vizsgálat sikerességének előfeltétele a béltisztítás, aminek kivitelezéséhez szintén a családorvosától kaphat segítséget a beteg. Így a vizsgálat akár két héten belül elvégezhető és amint fény derül a problémára, megkezdődhet a páciens kezelése. 

 

(fmkorhaz.hu)

 

Oszd meg a Facebookon!