Tudomány és gyógyítás – új betegellátási modell a Szent György Kórházban

2021-08-31 15:00:00

Tudomány és gyógyítás – új betegellátási modell a Szent György Kórházban, Szent György Kórház, Dr. Csermavölgyi István főigazgató

A világ legrangosabb orvostudományi folyóiratában jelent meg annak a magyar betegellátási modellnek a leírása, amibe a székesfehérvári Szent György Egyetemi Oktató Kórház is bekapcsolódott. A transzlációs medicina modell alkalmazása felgyorsítja a legújabb kutatási eredmények hasznosulását a betegellátásban - erről tartottunk sajtótájékoztatót kórházunkban. 

"A ma tudománya a jövő orvoslása" mondást megváltoztatva a transzlációs medicina célja, hogy a ma tudománya a ma betegellátása legyen – mondta el prof. dr. Hegyi Péter, Transzlációs Medicina Intézet vezetője. Azaz a betegellátást és a tudományos munkát hozza egymáshoz közelebb. Hétköznapi életből vett példával az autós navigációs rendszerekhez lehet hasonlítani a transzlációs medicina módszerét: miközben folyamatosan zajlik az adatgyűjtés, már mutatja is annak eredményeként a legjobb útvonalat, így hatékonyabban, jobban tudunk közlekedni. Ugyanez vonatkozik a betegellátásra is a tudományos tevékenység és a betegellátás összekapcsolásával.

 

Székesfehérváron elsősorban a heveny hasnyálmirigygyulladásban szenvedők esetében, és most már több betegségcsoportban is elindul ennek a modellnek az alkalmazása, ami jobb és költséghatékonyabb egészségügyi ellátást eredményez. 

 

„Egy ilyen helyen olyan mennyiségű adat keletkezik, amit nem elemezni több mint hiba, bűn." – kezdte prof. dr. Izbéki Ferenc oktatási és tudományos orvosigazgató helyettes. A betegellátásban résztvevő orvosoknak a napi munka során nincs idejük az adatgyűjtésre, így a projekt egyik legnagyobb sikereként említette dr. Izbéki Ferenc, hogy sikerült kidolgozni egy olyan munkafolyamatot, aminek során adatgyűjtésben és -elemzésben profi szakemberek kapcsolódtak be a munkába. Ebben részt vettek a pécsi egyetemről ideérkező PhD hallgatók is, akiknek a város biztosít szállást Székesfehérváron.

 

Dr. Cser-Palkovics András polgármester örömét fejezte ki, hogy „ahogy sok más dologban, úgy ebben is a Szent György Kórház fut az élmezőnyben, hiszen ez az itt élő emberek számára különösen jelentős." Mint mondta, fontos, hogy a tudományos eredményeket le tudjuk fordítani a nem szakemberek részére is: „értsék, hogy mi történik bennük, mi történik velük, és hogy ez az ellátás a kor tudományos állásához képest hol helyezkedik el. (...) Ez egy bizalmi kérdés, ami a beteg és az orvos, szakápoló között van, és ennek a bizalmi kérdésnek ez a módszertan biztos, hogy egy erősítő hátteret tud adni."

 

(Forrás, fotó: okkfehervar.hu)

Oszd meg a Facebookon!