Térítésmentes onkopszichológiai támogatás a Szent György Kórházban

2022-12-05 12:00:00

Térítésmentes onkopszichológiai támogatás a Szent György Kórházban, Szent György Kórház, Dr. Csermavölgyi István főigazgató

Egy daganatos megbetegedés nemcsak a páciens testét, hanem lelkét is jelentősen megterheli. Fontos azonban hangsúlyozni, van segítség! Pájer Alexandra pszichológus mesélt arról a lehetőségről, mellyel a betegek élhetnek a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban.

Mit is takar egészen pontosan az onkopszichológia?

 

– Ez egy viszonylag új területe a pszichológiának. Egy olyantudományterülete, amely abból a komplex szemléletből alakult ki, hogy a daganatos betegség nem csak a testet, de a lelket is egyaránt érinti. Új alkalmazkodási stratégiák kiépítését igényli lelki, testi, egzisztenciális és társas értelemben is. Kórházunkban ez alkalmazott egészségpszichológiai keretekben valósul meg.

 

Hogyan kell elképzelni egy kezelést?

 

– Mindig egyénileg zajlanak a konzultációk. Ez lehet az osztályon, kemoterápia alatt, vagy az ambuláns rendelés keretein belül, kinek hogyan komfortos. Teljes mértékben arra fókuszálunk a terápiák során, hogy mik azok a már meglévő erőforrások, amiket a páciens mozgósítani tud a gyógyulás érdekében, és ami segít neki abban, hogy megküzdjön helyzetével. Szerteágazó segítség, mely maximálisan a beteg igényeihez igazodik.

 

Kik vehetik igénybe ezt a szolgáltatást?

 

– Ezek a kezelések térítésmentesek. Alkalmazott egészség-szakpszichológus jelölt vagyok, több osztályon is dolgozom, például az Idegsebészeten, az Intenzív osztályon, az Onkológián. A többi osztályon konzíliumot adok, minden olyan páciensnek lehetősége van igénybe venni a lehetőséget, akit az osztályokon kezelünk, vagy bejelentkezik az OEP finanszírozott szakrendelésre. Beutaló minden esetben szükséges hozzá, melyet a kezelőorvos tud kiállítani! A Hunyadi utcai Szakrendelőben, a 224-es szobában van a rendelés, melyre a 0630/791-7239-es telefonszámon tudnak időpontot kérni!

 

Egyéni krónikus fájdalomkezelő program – egy másik kezelés, amelyre szintén Önhöz tudnak bejelentkezni a betegek. Hogyan összegezné a lényegét?

 

– Kognitív viselkedésterápiás szemléletben zajlik ez a kezelés. Főként az idegsebészeti gondozott pácienseket várjuk, akik már nagyon régóta küzdenek például krónikus gerincfájdalommal. Ez ugyanis hosszútávon már pszichésen is megviseli őket. Hat alkalmas, egyéni terápia. A konzultációra beutalóra van szükség, melyet az érintett idegsebész szakorvosától kérhet. Természetesen ez a lehetőség is térítésmentesen vehető igénybe, a szakrendelő 224-es rendelőjében. Erre is a korábban említett telefonszámon tudnak bejelentkezni a kedves betegek.

 

Oszd meg a Facebookon!