Szoboravató ünnepség a kórházban

2017-10-18 16:48:00

Szoboravató ünnepség a kórházban, Szent György Kórház, Dr. Csermavölgyi István főigazgató

A Szent György Kórházban 2017. február 19-én ünnepeltük Kossuth Zsuzsanna, az első magyar főápolónő születésének 200. évfordulóját. Az emlékév tiszteletére az egészségügyi intézményünk ápoló közössége kórház parkjában mellszobrot állíttat fel, így tisztelegve Kossuth Zsuzsanna munkássága előtt.

 

Testvére, Kossuth Lajos főápolói hivatalt hozott létre és őt a legnagyobb önfeláldozást igénylő tisztségre kéri fel 1849. április 16-án, – hogy vegye át az összes tábori kórház ápolásfelügyeletét.

Az önkénteseket is bevonta az egészségügyi ellátásba, szigorú követelményeket, alapelveket, működési rendet állítanak fel. Pontosan meghatározzák a kornak megfelelő kórházi felszereléseket. Szabványosították a műszerezettséget. Biztosították a gyógyszer és a kötszer ellátását. Debrecenben raktárt létesített, és onnan biztosították a kórházaknak a működéshez szükséges eszközöket és kötöző anyagokat. Kossuth Zsuzsanna a végsőkig kitart a kórházak működése mellett, de a politikai események menekülésre késztették.

Nagy örömünkre szolgál, hogy - a beérkezett támogatásoknak köszönhetően - 2017. október 26-án 13 órakor sor kerülhet hazánk első főápolójának, Kossuth Zsuzsannának a  szoboravató rendezvényére.

Oszd meg a Facebookon!