Szakdolgozók elismerése

2017-09-01 09:00:00

Szakdolgozók elismerése , Szent György Kórház, Dr. Csermavölgyi István főigazgató

SIÓFOK A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Országos Szervezete Siófokon rendezte meg a IV. Szakdolgozói Tudományos Kongresszust. Hagyományosan ezen az ünnepségen adják át a MESZK szakmai díját. A Fejér megyei területi szervezet rangos elismerését idén Antal Zsuzsanna, a Duaújvárosi Szent Pantaleon Kórház és Rendelőintézet szülésznője kapta. Idén először adták át a „MESZK-ért" díjat, amit pedig megyénkből Nyakas Eszter, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház egyetemi okleveles ápolója, egészségügyi szakközgazdász vehetett át. 

Segítők szakmai találkozója 

 

A nevelőszülők a gyermekvédelmi rendszer legjelentékenyebb támaszai 

Czibere Károly államtitkár szakmai előadásában sorra vette a gyermekvédelem leg-fontosabb alapelveit is. Kiemelt törekvés a közösségbe ágyazás, amelynekmegvalósítása során rosszul rögzült, múltbéli elgondolásokat kell kiszorítani. Elmondta, hogy befogadó közösségekre van szükség a gyermekvédelemben, szemben a Kádárrendszer keserű gondolatával, miszerint az állami gondozott gyermekek voltaképpen betegek, ezért őket korábban a társadalomtól elkülönítve „kezelték". 

Szintén szem előtt kell tartani, hogy a gyermekekkel szükségleteik szerint és személyre szabottan kell foglalkozni, szemben az uniformizált ellátással. Ez elsősorban a szakemberek, a szociális munkások, nevelők feladata, akik ismerik a helyi viszonyokat és gyermeki szükségleteket. — Az elkülönítés és a különállás társadalma helyett a befogadó társadalmat kell erősíteni. Erről szól a nevelőszülői program — húzta alá Czibere Károly. Lapunknak nyilatkozva az államtitkár elmondta, hármas prioritás érvényesül a gyermekvédelemben. Az első elősegíteni a rendszerbe bekerült gyermekek vérszerinti családjukba való visszajuttatását. Ha ez nem lehetséges, akkor van szükség a nevelőszülőkre. 

 

— Olyan emberek jelentkeznek nevelőszülőnek, akik ezt a hivatást nagyon vonzónak találják. Alapvetően nem az anyagi feltételek, a juttatások miatt csatlakoznak, hanem azért, mert már felneveltek egy, két vagy három gyermeket tisztességgel, s úgy gondolják, hogy szeretettel teli, biztonságos környezetet képesek teremteni nevelőszülőkként is — beszélt a rendszer legfontosabb szereplőinek motivációjáról az államtitkár. A nevelőszülői hálózat tagjai között kiemelkedő az egyházi kötődésű emberek aránya. 

 

— Az egyháznak gazdag történelmi tapasztalata van a gyermekvédelemben — emelte ki az államtitkár, s kitért arra is, hogy Magyarország számára soha nem lehet közömbös az, milyen nehézségek vannak a határ túloldalán. Úgy gondolja, hogy kölcsönösen előnyös az együttműködés a határon túli és az anyaországi szakemberek között. 

 

maj

(Fejér Megyei Hírlap) 

Oszd meg a Facebookon!