Ne füstölögjünk – a Dohányzásmentes Világnap margójára

2021-05-31 09:00:00

Ne füstölögjünk – a Dohányzásmentes Világnap margójára, Szent György Kórház, Dr. Csermavölgyi István főigazgató

Ha megkérdezünk egy dohányost, miért döntött a cigaretta mellett, tipikus válaszokat kapunk: feszültséglevezetés, pótcselekvés, kell a kávézás mellé vagy épp nemes egyszerűséggel „csak mert szereti”. Aki olyan szerencsés, hogy egy szenvedélynek sem a rabja – és nem is volt soha – nem érti, mégis miért kell mérgezni magunkat szándékosan. Tüdőrák, gégerák, gyulladásos légúti betegségek – csak néhány a következmények közül. Szóval a felvetés jogos, észszerű magyarázat még sincs. A legtöbbek száját legalább havonta (de szilveszter éjjelén biztosan) elhagyta már az a bizonyos fogadom - a megvalósítás azonban, ahogy a cigarettásdobozokon is olvasható, nehéz.

 

A szakértő lapok lelkesen taglalják, milyen pozitívumai vannak, ha berekesztjük a füstölgést: pár héten belül csökken a köhögés, könnyebb a légzés, szebb lesz a bőrünk, 10 éven belül a tüdőrák miatti elhalálozás aránya felére csökken a dohányosokhoz képest. Amíg azonban egy „láncbagóst” nem érint meg a veszély szele, amíg nincs fenyegető motiváció, nem fog cselekedni.

 

Több egészségügyi intézmény is igyekszik segítséget nyújtani a leszokásban – így a Szent György Kórház Tüdőgondozójának szakemberei is. A szakrendelés beutaló-köteles, időpontot egyeztetni a 314-566-os telefonszámon tudnak azok, akik elhatározásra jutottak.

 

A programban résztvevők tüdőszűrésen és EKG-vizsgálaton is részt vesznek.

 

És, hogy mennyi az esély arra, többen nem gyújtanak rá? Egyedül kicsi, a dohányosok alig 2-3 százalékának sikerül, míg szakorvosi segítséggel – vagy teszem azt gyógyszerekkel, tapaszokkal, rágógumikkal - ez az arány 50 százalék is lehet.  

 

Adjon egy esélyt magának!

 

(Fotó: pixabay)

Oszd meg a Facebookon!