Mérföldkő a kórház életében - új helyre költözik a neurológia

2017-12-01 04:30:00

Mérföldkő a kórház életében - új helyre költözik a neurológia, Szent György Kórház, Dr. Csermavölgyi István főigazgató

Öt hónap alatt 187 millió forint állami támogatással és 10 millió forint kórházi forrásból valósult meg az a komplex infrastrukturális környezet, mely mindenben megfelel a XXI. századi, 24 órás komplex ellátást nyújtó nagy egészségügyi centrumok kapcsán megfogalmazott követelményeknek. Az osztály költözése a korábbi években megkezdett infrastrukturális fejlesztések záró lépése.

A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Neurológia Osztálya havonta 180-200 beteget lát el, stroke központként működik. Eddig az 1923-ban épült pavilonban 1955 óta, a Seregélyesi út 16. szám alatt történt a neurológiai betegellátás. 

December első hetétől azonban ez megváltozik. Új helyre költözik az osztály, a Hotel épület második emeletén kap helyet. A szárnyat teljesen felújították, korszerű körülmények között zajlik majd a neurológiai fekvőbeteg ellátás az egészségügyi intézményben. 

 

Dr. Csernavölgyi István főigazgató elmondta: A 2010-ben megfogalmazott, szakmai alapokon nyugvó fejlesztési tervünkben, melyet az ismert morbiditási, mortalitási mutatók, illetve az infrastrukturális adottságok határoztak meg, nagy hangsúlyt kapott annak az elszigeteltségnek a megszüntetése, amely a neurológiai osztályt is érintette.

Ez az osztály a központi tömbtől és a diagnosztikától távol helyezkedett el. 

Mostani fejlesztésünkkel az akut diagnosztikára épülő ellátó háló centrumába kerül, közvetlenül a sürgősségi osztály, intenzív osztály, CT/MR diagnosztika és egyéb belgyógyászati illetve sebészeti vetületű osztályok szomszédságába. Ily módon egyszerűsíteni, gyorsítani tudjuk az ellátást, javítjuk a betegek komfortérzetét, az ott dolgozók munkakörülményeit. 

Jelenlegi, a neurológiát érintő fejlesztésünk egy szigorúan meghatározott szakmai alapokon nyugvó folyamat része, melyet megelőzött az intenzív osztály, a műtőblokk, a hotel épületet érintő kardiológiai, gasztroenterológiai osztályok fejlesztése. 

Tényszerűen lezártuk a szakmai fejlesztési tervünkben megfogalmazott infrastrukturális fejlesztések első nagy blokkját, mellyel megvalósult a sürgősségi ellátás köré szervezett komplex ellátó háló. 

A következő lépcsőben a Modern Városok Program keretében a kórház belgyógyászati típusú – pulmonológia, onkológia – infrastruktúrájának megújítását kezdjük, mellyel az 1901-ben épített kórház régi pavilonrendszerét teljes mértékben felváltja a modern, XXI. századi 24 órás komplex ellátást nyújtó tömbkórház.

 

„Régi vágyunk teljesül ezzel” – mondja Dr. Kerényi Levente osztályvezető főorvos. „A neurológia gyakorlatilag az akut betegellátás és a sürgősségi ellátás keretein belül dolgozik most már, nagyon fontos tehát a diagnosztika és a társszakmák közelsége  - ez végre megvalósul, a betegek vizsgálata és ellátása ezentúl komfortosabban történik majd” – teszi hozzá. 

 

Az új helyiségek kialakítása és a költözés előkészítése nem befolyásolta az osztály életét, a betegek ellátását, a költözés hete az akut betegellátást sem érinti majd, december ötödikétől várhatóan már az új helyen zajlik a betegek ellátása, akiket a hozzátartozókkal együtt természetesen értesített az intézmény. 

 

A fehérvári Neurológiai Osztály 24 órában ellátja a megye agyi keringészavarban (agyinfarctus, agyvérzés) és neurológiai kórképekben szenvedő betegeit. Az agyinfarctusban szenvedő, tünetek kezdetéhez képest 4,5 órán belül beérkező arra alkalmas betegeknél az SBO-val közösen thrombolysist végeznek. A stroke ellátás mellett kiemelt szerepet kap a neuroimmunológiai betegségben (pl. sclerosis multiplex), epilepsiában, Parkinson kórban, agydaganatban és a környéki idegrendszer megbetegedéseiben szenvedő betegek ellátása. Az osztály Stroke, SM (sclerosis multiplex), Dementia és Parkinson Centrum, a rezidensképzési programjuk a SOTE által akkreditált.

 

Dr. Csernavölgyi István hangsúlyozta, hogy ezzel a fejlesztéssel is elsődlegesen a betegellátás érdekeit szolgáló lépést tett meg a kórház, törekedve az infrastrukturális fejlesztéseken túl a mindennapi betegellátás körülményeinek teljes körű, gyógyítói hiten alapuló biztosítására. Hiszen kezdetektől fogva valljuk, hogy az infrastruktúra önmagában kiszáradt kút, ha nem tudjuk azt megtölteni gyógyítói hittel és szakmaisággal.

(fmkorhaz.hu)

Oszd meg a Facebookon!