Március az endometriózis hónapja

2023-03-06 15:50:00

Március az endometriózis hónapja, Szent György Kórház, Dr. Csermavölgyi István főigazgató

Becslések szerint a női népesség mintegy 2-10 százaléka érintett endometriózissal, sőt a meddő nők esetében ez az arány akár 50 százalék is lehet, ezért rendkívül fontos, hogy minél több fórumon beszéljünk erről a betegségről.

Az endometriózis tünetei eltérőek lehetnek, ám az esetek többségében súlyos panaszokkal, úgymint fájdalommal és termékenységi zavarral jár együtt. A fájdalom leggyakrabban a menstruáció alatt jelentkezik, és akár olyan erős is lehet, ami a munkavégzésben, a mindennapi tevékenységekben, sőt szociális kapcsolataikban is meggátolhatja a nőket. Mindez rosszabb életminőséget, sőt szorongást és depressziót is vonhat maga után. Előfordulhat azonban, hogy az endometriózis egyáltalán nem jár együtt fájdalommal, és egy rutinvizsgálat során derül fény rá. 

Mit nevezünk endometriózisnak?

Abban az esetben beszélünk erről a betegségről, amikor a méhnyálkahártyaszövet a méh üregén kívül is fellelhető. Érintheti a női kismedencében található szerveket, súlyosabb esetben akár a bélre, húgyhólyagra vagy más szervekre is átterjedhet.

A méh nyálkahártyáját, az endometriumot az úgynevezett endometriális sejtek alkotják, amelyek a méhüreg belső felszínén helyezkednek el, és a menstruációs ciklussal együtt változnak. Az endometriális sejtekből tevődik össze a méh nyálkahártyája, ami hormonhatásra megvastagszik, átalakul, majd leválik (menzesz).

Az endometriális sejteknek fontos szerepük van a méhüregen belül, megteremtik a megfelelő feltételeket az embrió beágyazódásához, a méhüregen kívül azonban gyulladást, összenövéseket, súlyos szövődményeket okozhatnak, ugyanis ott is követik a menstruációs ciklus változásait, folyamatosan károsítva ezzel környezetüket.  

Hogyan kezelhető az endometriózis?

Fontos tehát az endometriózis mihamarabb történő felismerése, ahogy az is, hogy az érintett páciensek szükség esetén erre specializált intézetben jussanak hozzá megfelelően képzett szakemberekből álló orvoscsoport nyújtotta ellátáshoz. Gyermekvállalási szándék esetén kiemelten lényeges meddőségi specialista bevonása is a kezelési terv felállításához.

Az endometriózis kezelésére többféle módszer lehetséges.

Gyógyszeres kezeléssel hatékonyan csökkenthető a fájdalom, azonban ez a módszer önmagában nem alkalmas a termékenységi zavarok megoldására.

A műtéti eljárás a betegség okozta fájdalom elhárítására kiválóan működik, a meddőség kezelésében is gyakran növeli a fogamzóképességet, azonban alkalmazása bizonyos esetekben fokozott óvatosságot igényel.

Amennyiben az endometriózis meddőséget okoz, a lombikkezelés a leghatékonyabb eljárás a várandósság esélyének növelésére.

A HRI célja a mindenki számára elérhető, magas színvonalú meddőségi ellátórendszer kialakítása. Az Országos Kórházi Főigazgatóság szakmai stratégiájába illeszkedő Humánreprodukciós Igazgatóság szakemberei az intézményekkel karöltve azon dolgoznak, hogy a vágyott gyermekek megszülethessenek, mindazok esetében is, akiknél bármilyen okok – akár endometriózis – miatt ennek természetes folyamata akadályoztatott.  

 

Dr. Vesztergom Dóra

nőgyógyász, endokrinológus, meddőségi specialista,

a Humánreprodukciós Igazgatóság vezetője

 

Oszd meg a Facebookon!