Magyar Ápolók Napja

2019-02-18 14:00:00

Az ápolókról szólt a Szent György Kórház mai napja: délelőtt megkoszorúzták Kossuth Zsuzsanna szobrát, majd a Magyar Ápolók Napja alkalmából ünnepség és szakmai szimpózium kezdődött a Romhányi Auditóriumban. Hagyományosan díjakat adtak át a hivatás elismerésére – az év ápolója címet 2019-ben Siák Gabriella, az év asszisztense címet pedig Takáts Anikó kapta, a munkatársak tiszteletbeli ápolóvá választották Dr. Kozma Péter Tamás ortopéd főorvost. Dr. Csernavölgyi István főigazgató beszédében az empátia, a hit, a gyógyító attitűd fontosságát emelte ki, majd felelősségül a magas színvonalú munkakörülmények megteremtését fogalmazta meg célként a fiatalok, a jövő ápolói számára.  

 

 

Kossuth Zsuzsannának, az első országos főápolónőnek a szobrát koszorúzták meg ma délelőtt a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház előtti parkban, fejet hajtva az ápolás múltja előtt, és felvállalva az elkötelezettséget az ápolás jelenéért és jövőjéért. A Magyar Ápolók Napja alkalmából tiszteletüket fejezték ki a megye és a város nevében dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Brájer Éva alpolgármester, Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok, valamint az intézmény, az egészségügyi szolgáltatók és alapítványok képviselői. Bognár Márta, a MÁE Fejér megyei elnöke Kossuth Zsuzsanna felvállalt hivatásának, életpályájának szellemi örökségéről kifejezte: ápolónő volt, tehetségét és egész életét az emberiség szolgálatába állította, az általa megvalósított ellátás megelőzte korát a szabadságharc sebesültjeinek ápolásában.

 

A koszorúzást követően a Romhányi Auditóriumban ünnepséggel és tudományos szimpóziummal folytatódott a program. Szabó-Bakos Zoltánné ápolási igazgató köszöntőjében elmondta, hogy Kossuth Zsuzsanna missziójának országos elismerése a hazai ápolásügy elismerése is. Dr. Csernavölgyi István főigazgató ünnepi beszédében az önzetlen, empátiát és szakmaiságot követelő hivatás kapcsán hangsúlyozta a gyógyítói kollektívát jellemző egységet és mosolyt, ami a kórház megalakulása óta nem változott az intézmény falai között: „Bármennyit fejlesztünk, bármennyire úgy érzem magam egy kisebb műtőben, mintha egy űrhajóban ülnék, akármilyen csodafalakat emelünk, a lényeg ugyanaz: a beteg, a rászoruló ember, annak a lelke – azon kell segítenünk.”  A folyamatosan fejlődő intézményben évente több mint kétmillió gyógyító-beteg-találkozás lezajlik, így kell megőrizniük az elhivatottság, a hit megőrzését az ápolásban, tette hozzá. Az igazgató az ünnepségen a jövőről beszélt: a nemrégiben szervezett ápolási nyílt nap kapcsán a kórházba látogató fiatalok írásaiból idézett, amelyek örökérvényű értékeket fogalmaznak meg a betegekkel való törődésről. A ma felelőssége – mondta – azoknak a körülményeknek a megteremtése, amelyek között a legmagasabb színvonalon végezhetik majd munkájukat a fiatalok, valamint a gyógyítói hitvallás, attitűd átadása.

 

Az ünnepség elismerések átadásával folytatódott. Tapssal köszöntötték elsőként Szomor Andreát, a Sürgősségi Osztály főnővérét, aki a holnapi országos rendezvényen miniszteri elismerő kitüntetésben részesül. Az év ápolója címet 2019-ben Siák Gabriella, a Dialízisközpont dolgozója, az év asszisztense címet pedig Takáts Anikó, a Tüdőgondozó vezető asszisztense vehette át. Az ápolóközösség megítélése alapján tiszteletbeli ápolóvá választották Dr. Kozma Péter Tamás ortopéd főorvost. 

Forrás: okkfehervar.hu

 

Magyar Ápolók Napja 2019

Oszd meg a Facebookon!