Külföldön is felkészülten

2017-08-02 13:00:00

Külföldön is felkészülten, Szent György Kórház, Dr. Csermavölgyi István főigazgató

Bár mindjárt augusztus, még ne temessük a nyarat, sokan ilyenkor veszik ki éves szabadságukat és kelnek útra. Nagyon népszerűek a külföldi utazások, főként egy-egy egzotikus országba. Azonban, hogy ne legyen rémálom a pihenés, tartsunk be néhány alapvető higiénés szabályt. 

Mindegyik országnak más és más a kultúrája, a gazdasága, a környezeti és a higiénés adottságai is. Érdemes tehát tájékozódni utazás előtt, ugyanis jobb az óvatosság annak érdekében, hogy a nyaralásunk ne változzon rémálommá - mondja Dr. Müller Cecília, megyei tiszti főorvos. 

- Sokan az utazás előtt pár nappal eszmélnek rá, mindjárt nyaralás és kapkodva készülnek a jól megérdemelt pihenésre. Itt követik el ezek szerint a hibát?

Alaposan fel kell készülnünk egy külföldi utazásra. Mindenki nagyon várja a nyaralást, hiszen ez az év csúcspontja, ám vannak olyan alapvető higiénés feltételek, amiket javasolt betartani. Nagyon különböző az országok higiénés helyzete. Higiéné alatt a közvélemény általában a tisztaságot, az ápoltságot érti, de sokkal tágabb értelemben kell beszélnünk róla, hiszen alapvetően hozzátartozik a vízellátás és a fürdővizek minősége, a környezeti állapot, a vektorok jelenléte. Minden országban más földrajzi és éghajlati tényezők vannak, és ezek befolyásolják azt, milyen kockázatoknak vagyunk kitéve, még európai viszonylatban is. Akkor gondolkodunk igazán felelősen, ha legalább egy hónappal előtte elkezdünk felkészülni az utazásra, főként például akkor, ha az úti cél valamely keleti ország, vagy épp Afrika.

- Milyen kockázati tényezőkről beszélhetünk? Említsünk meg néhányat.

Természetes például nekünk, hogy Magyarországon minden vezetékes víz ivóvíz minőségű, ugyanez azonban már nem mondható el esetlegesen a déli országokról, ahol nem ugyanolyan minőségű vízellátás van, mint nálunk. A fürdővizekkel kapcsolatban szintén egy nagyon szigorú előírás szerint működnek hazánkban a kijelölt fürdőhelyek, folyamatosan ellenőrzik a szakemberek a víz minőségét és nemcsak a fürdésre kijelölt szabadvizeket ellenőrzik, hanem a strandokat is. A trópusi országokban a szabad vizekben való fürdést kerüljük el, hiszen ezek mindig potenciálisan fertőzőnek tekinthetőek, elég, ha csak megemlítem az „A” típusú hepatitist, ami kifejezetten széklettel, vízben is terjedhet. Egyes helyeken nem teljes a csatornázottság, sokszor a szennyvizet az élővízbe vezetik, és emiatt jár a szabadvízben való fürdőzés nagyon magas kockázattal. Fogmosáshoz is flakonos víz, ásványvíz ajánlott.

- Ha már az ivóvíz is szóba került, mi a helyzet az élelmiszerekkel?

Nagyon csábítóak és sokfélék az egzotikus országok ételei, ahogy például kiköt egy hajó, tömegesen özönlik el a turistákat a helyi árusok és mindenféle finom falatokat kínálnak nekik. Alapvető szabály, hogy hőkezelt terméket fogyasszuk, vagyis legyen alaposan megfőzve vagy megsütve, hiszen ilyenkor elpusztulnak a kórokozók. Ha pedig gyümölcsről van szó, hámozzuk meg mindenképp. A vízzel való lemosás sem elegendő, hiszen ahogyan már említettem, nem ismerjük az ottani víz minőségét. Emellett az is praktikus, ha egy kis flakonos fertőtlenítő gélt vagy kendőt magunkkal viszünk, és gyakran áttörüljünk vele kezünket.

- Mi a helyzet a védőoltásokkal?

Mindenképpen hiteles forrásból tájékozódjunk utazás előtt. A Nemzetközi Oltóközpontban, a www.oek.hu oldalon, a WHO honlapján, de akár a Szent György Kórházban is lehet tájékozódni arról, milyen betegségek, járványok vannak jelen egyes országokban és, hogy milyen védőoltást kell beadatnunk az utazás előtt. Az sem mindegy, hogy hogyan töltjük a szabadságot. Mondjuk, részt veszünk egy szervezett luxusutazáson, és néha csoportosan hagyjuk el a hotelt vagy épp egy „szafari” jellegű, önálló szabadságra indulunk. Utóbbi esetében, bizonyos országokban sokkal inkább ki vagyunk téve az ottani körülményeknek.  De ez alatt nem csak az egzotikus országokra gondolok, elég akár egy közeli tengerpartra ellátogatni. Ugyanis nemcsak a fertőző betegségektől kell tartanunk, gondoljuk például arra, hogy egy medúza csípése is milyen kellemetlenségeket és veszélyeket rejthet magában, érdemes tehát bőrnyugtató krémeket is magunkkal vinni. Ha pedig tudjuk, hogy valamilyen csípésre allergiásak vagyunk, feltétlenül legyen nálunk a megfelelő gyógyszer. A gyerekek fokozottabban ki vannak téve a veszélyeknek, legyünk tehát körültekintőek. 

 

Leffelholcz Marietta

Oszd meg a Facebookon!