Karácsonyi eszem-iszom

2017-12-14 07:10:00

Karácsonyi eszem-iszom, Szent György Kórház, Dr. Csermavölgyi István főigazgató

Ünnepekkor sem árt odafigyelnie azoknak az étkezésre, akik valamilyen emésztőrendszeri megbetegedésben szenvednek.  

"Hamar rémálommá válhat ugyanis a karácsonyi összejövetel, ha megfeledkezünk a mértékletességről" – mondja Prof. Dr. Izbéki Ferenc gasztroenterológus. Halászlé, ponty, töltött káposzta, majonézes saláták, krémes torták és sütemények hada – gondoljuk végig, megéri-e a családi körben töltött estéket kórházi kezelésre cserélni. 

- Milyen következményekkel járhat, ha karácsonykor nem tudunk ellenállni a finom falatoknak?

A családi összejöveteleken nagyobb csábításnak vagyunk kitéve. Ám akiknek emésztőrendszeri megbetegedése van, jobb, ha óvatos és a mértékletességre törekszik.  Csak annyit együnk, ami elég, amit már csak a szemünk kíván, azt inkább hagyjuk a tányéron.

 - Milyen következményei lehetnek a mértéktelenségnek?

Ünnepekkor általában alkoholt is fogyasztunk az étkezések között és alatt. A hasnyálmirigyet ez azonban fokozottabb működésre serkenti, ráadásul ilyenkor zsírosabb ételeket fogyasztunk, a kettő együtt pedig hasnyálmirigy gyulladáshoz vezethet. Ennek egyik jele, ha a has jobb oldalán fokozódó fájdalmat érzünk, ebben az esetben ne késlekedjünk, azonnal forduljunk orvoshoz. A zsíros ételek emellett fokozott epeürülést is okoznak, ez epegörcshöz vezethet. Ez gyógyszerekkel is kezelhető, de nem javaslom, hogy késlekedjenek, keressenek fel egy szakembert. 

(fmkorhaz.hu)

Oszd meg a Facebookon!