Influenza – már kérhető a védőoltás

2017-11-14 02:00:00

Influenza – már kérhető a védőoltás, Szent György Kórház, Dr. Csermavölgyi István főigazgató

Nincs olyan év, hogy ne ütné fel a fejét az influenzajárvány Magyarországon. Ráadásul változékony vírusról beszélünk, az egyik leghatékonyabb védekezési mód ellene a védőoltás, mely már elérhető a háziorvosoknál.

 

A WHO és az Európai Gyógyszerügynökség figyelemmel kíséri a déli földtekén előforduló vírustörzseket, így ennek megfelelően adnak ajánlást arra vonatkozóan, hogyan kerüljön kialakításra évente az oltóanyag.

 

„Országosan 1 millió 300 ezer oltóanyag került kiosztásra, megyénkben 52 ezer vakcina áll térítésmentesen rendelkezésre a 3 év felettiek számára” – nyilatkozta Dr. Krisztián Erika, a Fejér Megyei Kormányhivatal járványügyi osztályvezető főorvosa. Térítésmentes védőoltásra jogosultak a 60 évesnél idősebbek, továbbá többek között az asztmások, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, valamint a várandós nők. Az idén is jár azoknak is a vakcina, akik a munkájuk során vagy szervezett segítségnyújtás keretein belül menekültekkel kerülnek kapcsolatba. Emellett ingyenes oltásra jogosultak a munkájukból fakadó magasabb kockázat miatt például az egészségügyi és szociális intézményekben dolgozók. A védettség kialakulásához körülbelül két hétre van szükség.

 

Az influenza elleni oltás nem kötelező, mégis javasolják a szakemberek, főleg kisbaba, idős beteg vagy krónikus beteg környezetében vagy gyermekvállalás tervezésekor. A vakcina elmaradásával például a kísérő baktérium okozta tüdőgyulladást kockáztatjuk. „Maga az oltóanyag nem tartalmaz élő vírust, így nem tud megbetegedést okozni” – nyugtat meg mindenkit a főorvos.

Oszd meg a Facebookon!