Hosszú kilométerek egy nemes cél érdekében

2023-04-04 14:30:00

Hosszú kilométerek egy nemes cél érdekében, Szent György Kórház, Dr. Csermavölgyi István főigazgató

Egyre népszerűbbek idehaza is a futóversenyek – ráadásul többen csapatban vállalkoznak arra, szembenéznek a kihívással. Futóközösségek szerveződnek; közös pont a mozgás szeretete és adott esetben kollégák döntenek úgy, megmutatják, nem csak a munkahelyen sikeresek ők együtt, egy csapatban. A fehérvári kórházban is szerveződött egy ilyen közösség – az idei Ultrabalatonon szurkolhatunk nekik, ráadásul nemes cél (is) vezérli őket!

 

Sárkányszív – a csapatnév, ami most már egyre ismerősebben csenghet a sportrendezvényeken. Ez a maroknyi csapat ugyanis a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház II-es Belgyógyászatát képviseli időről-időre. Nem az Ultrabalaton az első verseny, ahol idén május 6-án próbára teszik magukat. Immár 13 fővel. Dr. Koncz Klára csapatkapitány mesél az előttük álló próbatételekről.

 

– Az első esemény, amelyre közösen mentünk el, az 2021 szeptemberében a Sárkányhajó Fesztivál volt. Sikerrel vettük az akadályt és a második helyen végeztünk. Az edzések azonban egyszerűbbnek tűntek egyéni felkészüléssel, így fordultunk a futás felé.  2022-ben háromszor hármas csapatokban indultunk a Cerbona Fehérvár Félmaratonon. Orvosok, nővérek egyaránt. Aztán nem volt megállás. Nyúlcipőt húztunk Budapesten, a nyár közepén egy éjszakai futáson. A csapatlétszám mindig változik, de ami a közös bennünk a gyógyítás szeretetén kívül az a mozgás szeretete és a közösségi élmény. Idén pedig, mivel lehetőséget adtak a szervezők a nagyobb létszámú csapatoknak is, beneveztünk az Ultrabalatonra is.

 

Most azért jóval nagyobb táv vár a csapatra – 211 km. Nyilván adott egy mag, de új emberekkel is kiegészültök. Milyen reményeket fűztök a versenyhez?

 

– Az idén is indulunk a VIII. Cerbona félmaratonon, ott 3 fős csapatokban futunk 21 km-t, tehát egy félmaratont. Sikerült négy csapatot szervezni, tehát tizenketten futunk, úgy állítottuk össze, hogy legyenek homogén és heterogén csapatok is nem és kor tekintetében. Ez lesz úgymond egy „főpróba”, április 16-án. Májusban már 13 fős csapattal vágunk neki a versenynek – ebből tizenegyen vagyunk a Szent György Kórház munkatársai, ketten pedig hozzátartozók. Boldogok vagyunk, hogy sikerült összeszervezni a csapatot és nagy várakozással nézünk elébe.

 

Mi motivál Benneteket?

 

– Az egyik ami összeköt minket, az az egészségügy. A másik pedig a mozgás szeretete. Fontosnak tartjuk – már hivatásunkból adódóan is – felhívni a figyelmet az egészséges életmódra, a sport, a mozgás fontosságára. Úgy vélem pozitív példával járhatunk elől. Ráadásul sokunknak egyéni célja is a Balaton mellett futni, csapatban ez még jobb és igen komoly közösségépítő hatása is van. Több nem futó kolléga és dolgozó szurkol nekünk. Nemcsak, hogy legyőzzük az előttünk álló távot. Bekerültünk ugyanis a BioTechUSA NN Ultrabalaton Charity Programjába. Az ennek kapcsán összegyűlt felajánlásokból befolyt összeget jelenleg egészségügyi intézmények, kórházak kapják meg. Az időmérő chip-pek letéti díját tudják a résztvevők jótékony célra felajánlani! Ezt kiegészítve a cég még egy nagyobb összeget hozzátesz. A beszavazáshoz a feltételeket teljesítettük, így kerültünk be a hatba, innentől három intézmény lesz kiválasztva szavazás útján. Amennyiben a támogatást elnyerjük, úgy az egyik részlegünket (C1) szeretnénk felújítani, célunk, hogy felzárkózzunk a 21. századi kórházi munkahelyi igényekhez. Például egyebek mellett nagy hasznát vennénk több állítható magasságú asztalnak is, ezzel is csökkenthetnénk a gerinc- és ízületi panaszokból adódó kieső munkaórákat. A részleg modernizálása régi álmunk, talán most sikerülhet.

 

A mindennapos munka mellett akkor most a versenyre való felkészülés is elsődleges. A logisztika sem utolsó, igaz?

 

– Mindenki egyénileg edz, viszont a logisztika azért nem egyszerű. Szükségünk volna egy kisbuszra és sofőrre, hogy a váltópontok között tudjunk regenerálódni és készülni a következő szakaszra. Egy kisbuszban kényelmesen elférnének a dolgaink és az Ultrabalaton szervezői is ezt a formát preferálják, hogy ne legyen annyi autó az utakon. Bízunk abban, hogy összefogás eredményeként sikerülhet és ez sem lesz akadálya annak, hogy a fehérvári kórházért futhassunk!

 

Oszd meg a Facebookon!