Hőmérséklet ingadozás. Figyeljünk szervezetünk jelzéseire

2017-12-14 15:30:00

Hőmérséklet ingadozás. Figyeljünk szervezetünk jelzéseire, Szent György Kórház, Dr. Csermavölgyi István főigazgató

Hétfő után kedden további melegedés várható időjárásunkban, majd szerdán ismét nagyot zuhan a hőmérséklet. Vasárnapra visszatérhet a tél. – Már hétfőn is melegebb volt az évszakhoz képest, de a hőmérséklet kedden még tovább emelkedik az előrejelzések szerint – mondta el lapunknak Pataki Zita időjós.

– Székesfehérváron és Fejér megyében 16 fok körüli csúcsokat mérhetnek majd. Ez elég nagy hőmérséklet-emelkedés az elmúlt napokhoz képest. Ezek után szerdán 9-10 fokos visszaesés várható, majd csütörtökön és pénteken ismét egy kisebb melegedésre van kilátás: jelenleg úgy tűnik, 9-14 fok lesz. Ezek után aztán vasárnap már csak 0-5 fokot mérhetünk majd, vagyis normális téli időjárás várható. Ráadásul a hét második felében csapadékosra fordul időjárásunk, ami a hét végére havazássá alakul át a hőmérséklet visszaesése miatt.

– Már hétfőn is melegebb volt az évszakhoz képest, de a hőmérséklet kedden még tovább emelkedik az előrejelzések szerint – mondta el lapunknak Pataki Zita időjós.

– Székesfehérváron és Fejér megyében 16 fok körüli csúcsokat mérhetnek majd. Ez elég nagy hőmérséklet-emelkedés az elmúlt napokhoz képest. Ezek után szerdán 9-10 fokos visszaesés várható, majd csütörtökön és pénteken ismét egy kisebb melegedésre van kilátás: jelenleg úgy tűnik, 9-14 fok lesz. Ezek után aztán vasárnap már csak 0-5 fokot mérhetünk majd, vagyis normális téli időjárás várható. Ráadásul a hét második felében csapadékosra fordul időjárásunk, ami a hét végére havazássá alakul át a hőmérséklet visszaesése miatt. Az időjós szerint az, hogy szinte naponta jelentősen emelkedik és esik a hőmérséket, extrém, amire az elmúlt húsz évben nem volt példa.

A mostani helyzet azért is érdekes, mert a Kárpát-medencébe jellemzően csak a markáns légörvények, más néven ciklonok képesek behatolni, átjutva az Alpok és a Kárpátok csúcsain. Az a ciklon, amely a mostani időjárásunkat alakítja, Spanyolország felett alakult ki és jutott el hozzánk. Pataki Zita azt is elmondta, jelenleg egész Európában igen változékony az időjárás.

Fontos kérdés, mi várható orvosi szempontból. Mennyire viseli meg szervezetünket a hirtelen, jelentős hőmérséklet-változás? Erről már Reiber Istvánt, a Fejér Megyei Szent György Kórház orvosigazgatóját kérdeztük:

 

– Aki teljesen egészséges, annak általában nem okoznak gondot a frontok és az időjárás szeszélyei. Gondoljunk csak bele, ha valaki ilyenkor télen melegebb éghajlatra utazik, nem érzi rosszul magát, amikor leszáll a repülőgépről és hirtelen 15-20 fokkal magasabb hőmérsékleti viszonyok közé kerül. Akik valamilyen betegséggel küzdenek, azokat nyilván jobban megviselik a változások. Gondolok itt például a szív- és érrendszeri problémákra vagy a magas vérnyomásra. Természetesen nekik különösen oda kell figyelniük arra, hogy az előírt gyógyszereiket rendszeresen szedjék, illetve olyan szereket is tartsanak otthon, amelyekkel váratlan helyzeteket tudnak kezelni. Ilyenkor mindenkinél, főleg, ha érzékeny a frontokra, könnyebben fordulhatnak elő rosszullétek.

 

Reiber István mindemellett a kiegyensúlyozott táplálkozásra és a mozgás fontosságára is felhívta a figyelmet, ezek olyan módszerek, amellyel szervezetünket tréningezhetjük, felkészíthetjük a természet ilyen fajta meglepetéseire és azok elviselésére.Nem vagyunk egyformák, de többségünk biztosan megfigyelte már, érzékeny-e a hideg- vagy a melegfrontra, rosszabb esetben netán mind a kettőre.

 

A tünetek is egyénenként eltérőek lehetnek. Az biztos, hogy valamennyire mindenki megérzi a front hatását. Az orvosmeteorológia szerint az erős melegfronti hatás miatt fejfájás, migrén, álmatlanság és alvászavarok jelentkezhetnek. Ha mindez erős, viharos széllel párosul, ahogy az elmúlt napokban, akkor ingerlékenységet, nyugtalanságot tapasztalhatunk. Az intenzív melegedés – ahogy arról már volt szó – különösen megterhelő lehet a szívbetegek, a vérnyomás-ingadozással és érrendszeri panaszokkal küszködők számára.A jó hír, hogy úgy tűnik, jövő hétre stabilizálódik időjárásunk, így hideg, de meteorológiai szempontból csendesebb napok elé nézünk.

A nyolcvanas években kezdődött

Amint az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján található elemzésből kiderül, a tavaszi középhőmérséklet Magyarországon 1971 és 2000 között 10,4 °C. Ha a legutóbbi 30 évet nézzük, igen jelentősen, 1,75 °C-kal nőttek. A nyarak átlaghőmérséklete az említett időszakban 19,7 °C, ám az elmúlt három évtizedben közel 2 °C-ot emelkedett a nyári középhőmérséklet. Az őszi országos átlaghőmérséklet 9,9 °C, a téli az 1971-2000-es időszakban éppen nulla fok. A telek hőmérséklete 1901-óta 0,65 °C-kal nőtt, ám a legutóbbi 30 tél sem mutat egyértelmű változást, noha a tendencia pozitív. Érdemes azonban a szélsőértékeket megnézni: A fagyos napok számának csökkenése és a hőségnapok (amikor 30 fok fölé megy a hőmérő higanyszála) számának növekedése egyaránt a melegedő tendenciát jelzi. A meteorológiai szolgálat adatai szerint a 80-as évektől szembetűnő az extrém meleg időjárás gyakoribbá válása. A szélsőséges hőmérsékletekben bekövetkezett változásokat jellemző trend értékei arra utalnak, hogy a klíma megváltozása a meleg szélsőségek egyértelmű növekedésével és a hideg szélsőségek csökkenésével jár.

(Fotó: FMH illusztráció)

Forrás: FEOL.HU

Oszd meg a Facebookon!