Hogy gondtalan legyen a nyaralás

2017-08-02 13:15:00

Hogy gondtalan legyen a nyaralás, Szent György Kórház, Dr. Csermavölgyi István főigazgató

Papucs, törölköző, fürdőruha, naptej – csak néhány azok közül, aminek helyet szorítunk bőröndünkben, amikor nyaralásra indulunk. Ám bizonyos gyógyszerek is elengedhetetlen kellékei az utazásnak. Hogy melyek ezek? Íme, a lista. 

Az útipatika éppoly nélkülözhetetlen egy nyaralás alkalmával, mint mondjuk a hivatalos okmányok. Mert bár gyógyszertár minden városban van, ha külföldön vagyunk, érhetnek bennünket meglepetések, így ajánlott inkább a már jól bevált és ismert készítményeknél maradni. De vajon mi az, ami mindenképp kerüljön a bőröndbe a naptej és a napozási utáni krémek mellé?

„Mindennapos” gyógyszerek

Vérnyomás – és koleszterincsökkentő, szívgyógyszer, antibiotikum – vagyis minden olyan, amit egy-egy betegségből adódóan folyamatosan szednünk kell. Ugyanis ha ezek otthon maradnak, még ha lapul is a táskánkban recept, külföldön nem biztos, hogy be tudjuk szerezni őket. Bár ajánlhat a helyi patikus helyettük másikat, ne egy nyaralás alkalmával, távol az orvosunktól kezdjünk el kísérletezgetni a gyógyszerekkel, mert végzetes következményekkel is járhat.

 

B6-vitamin

Hasznos lehet az utazás közben fellépő hányinger csillapítására. 

 

Fájdalom – és lázcsillapító, görcsoldók

Az „ugyan, miért pont most lennék lázas” felütéssel kezdődő mondatokkal ne fessük az ördögöt a falra. Inkább tegyünk be egy levéllel a jól bevált tablettából. Átmeneti megoldásnak jó lehet, ha pedig hosszabb ideig fennáll a fájdalom vagy a láz, ne késlekedjünk és forduljunk orvoshoz. A görcsoldóknak is hasznát vehetjük, például akkor is, ha nem bírunk ellenállni a helyi finom falatoknak és epegörcs tör ránk.

 

Fertőtlenítő gél, nedves törlőkendő

Ha például autóval indulunk el hosszabb útra, nagyon jó szolgálatot tehetnek ezek a készítmények. Apró kiszerelésük miatt bármelyik női táskában elférnek. Ugyanis nem mindig van a közelben benzinkút, ahol higiénikusabb körülmények között végezhetjük el kisebb-nagyobb dolgainkat, az autópályák pihenőinél pedig előfordul, hogy nincs kézmosási lehetőség sem. 

 

Szúnyogriasztó szerek, csípés utáni gél

A döngicsélőknek nemcsak a hangjuk, de csípésük is kellemetlen. Előzzük meg a bajt, ha pedig óvatlanok voltunk, használjunk hűsítő géleket, amelyek csillapítják a kellemetlen tüneteket. Aki tengerpartra utazik, célszerű pici flakonban ecetet is vinnie magával, amely a medúzacsípés ellen lehet hatásos. 

A lista azonban koránt sem teljes, utazás előtt mindenképp tanácsos konzultálni egy patikussal, háziorvosunkkal. És még valami. A Magyarországon egészségügyi ellátásra jogosult személyek kérhetik az Európai Egészségbiztosítási Kártya kiállítását, amely alapján az EGT-tagállamokban átmeneti tartózkodásuk idején minden orvosilag szükséges ellátást igénybe vehetnek, ugyanolyan feltételek mellett, mint az adott tagállam biztosítottjai. A kártya bármely fővárosi/megyei kormányhivatal ügyfélszolgálatán személyesen vagy levélben is igényelhető, méghozzá térítésmentesen. A kártya a kiállításától számított legfeljebb 36 hónapra érvényes.

 

Leffelholcz Marietta

(forrás: webbeteg.hu)

Oszd meg a Facebookon!