Gyors, összehangolt és szakszerű beavatkozással mentettek ki 128 beteget

2021-03-11 11:35:00

Tűz ütött ki hajnalban a Szent György Kórház Hotel épületének 5. emeletén: egy kórteremben gyulladt ki két televíziókészülék. A kórházi dolgozók azonnali beavatkozásának és szakszerű munkájának köszönhetően a katasztrófavédelem, a tűzoltóság, a rendőrök és a katonák hatékonyan együttműködve tudták elvégezni a feladataikat. Összesen 128 beteget menekítettek ki öt szintről, a betegeknek nem esett bajuk, egy kórházi dolgozó sérült meg könnyebben. Az épületben zavartalanul folyik a munka, a napokban minden helyiségbe visszatérhetnek a betegek. A város polgármestere is felajánlotta az önkormányzat segítségét a kórháznak. A tűz keletkezésének okát és körülményeit vizsgálják.

 

 Százhuszonnyolc beteget mentettek ki csütörtökön hajnalban a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Hotel épületéből, ahol tűz ütött ki az ötödik emeleten.  

 

Negyed 3 előtt néhány perccel érkezett az automatikus tűzjelzés a kórházból, mondta el Szabó-Bisztricz Anett százados, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Tíz járművet riasztottak a helyszínre, az egységek elsőként az életmentési feladatokra összpontosítottak a sűrű, gomolygó füstben. A tűzoltók kiérkezésére a kórházi dolgozók megkezdték a betegek mentését, majd a hátsó kórtermekből már a tűzoltók segítségével, többségüket betegágyában tolva hozták ki a kórtermekből. A mentést követően találták meg a tűzoltók a tűz pontos helyét: az egyik kórteremben égett a mennyezetre szerelt két tévékészülék, ami le is leszakadt a tűzesetben, a mennyezeti alkatrészek és vezetékek pedig tovább égtek – ezt a két kisebb tüzet porral oltóval fékezték meg. A tűzoltók kétszer kutatták át a szintet, tartózkodik-e még valaki az emeleten, majd párhuzamosan folyt a felsőbb szintek érintett folyosószárnyainak, illetve a negyedik emelet egy részének a kiürítése is: összesen százhuszonnyolc beteget mentettek ki a kórház dolgozóival, rendőrökkel és katonákkal együttműködve. A gyors és összehangolt beavatkozásnak köszönhetően – amit a kórházi dolgozók nagyon szakszerűen és nagyon gyorsan kezdtek meg – a betegeknek nem esett bajuk, egy kórházi dolgozó sérült meg könnyebben a belélegzett füst miatt. A mentésben összesen 37 székesfehérvári, sárbogárdi, pétfürdői és pusztaszabolcsi hivatásos tűzoltó vett részt. A tűz keletkezésének okát és körülményeit vizsgálják.

Dr. Bucsi László, a kórház főigazgatója köszönetet mondott az Ápolási Osztály vezetőjének, a kórház dolgozóinak, valamint a tűzoltóknak és katasztrófavédőknek a munkájáért. Elmondta, hogy holnap vagy holnapután vissza tudnak térni az érintett szintre; az egész épületben zavartalanul folyik a munka, mind az oltások és a COVID-ellátás is. Nyakas Eszter ápolási igazgató a hajnali eseményekkel kapcsolatban azt fejezte ki, hogy a vészhelyzetben jól vizsgázott a kórház: jól működött a riasztási rendszer, majd az öt szintet érintő evakuálás. A szakdolgozók és betegkísérők helytállásában kiemelte, hogy a füsttel teli kórteremből hozták ki a betegeket, és egészen a tűzoltók megérkezéséig velük maradtak. A mentési munkákhoz a vezetőség is csatlakozott. Az ötödik szint egy részére – egy hajnali takarítást követően – már vissza tudták szállítani a betegeket, a többi helyiségben ez szintén egy takarítás, illetve tisztasági festést követően fog megtörténni. Szerencse a szerencsétlenségben, mondta el az igazgató, hogy éppen előző este ürítettek ki egy osztályrészt – oda menekítették a betegeket. A tűzeset a COVID Osztályt nem érintette.

 

Dr. Cser-Palkovics András polgármester közösségi oldalán a reggeli órákban reagált az eseményre: köszönetét fejezte ki a tűzoltók, ápolók, orvosok, betegek, rendőrök és katonák helytállásáért, és már a hajnali órákban felajánlotta a város segítségét a kórháznak.  

 

 

                                  

 

Szöveg: Fraller Ildikó

Forrás: okkfehervar.hu

Oszd meg a Facebookon!