Familiáris hiperkoleszterémia

2021-09-23 14:29:00

Familiáris hiperkoleszterémia, Szent György Kórház, Dr. Csermavölgyi István főigazgató

 

Évente egyszer, a világnap kapcsán beszélünk róla, pedig nagyobb gyakorisággal kellene – nemcsak emlegetni, tenni is ellene.

Szeptember 24. a familiáris hiperkoleszterémia, azaz a veleszületett (családi) magas koleszterinszint betegség napja. Időzített bombaként is emlegetik az egészségügyben, hátterében génelváltozás áll – nemzetközi kutatások bebizonyították, hogy 2-300 emberenként egy érintett lehet, akinek az egyik génjük sérült.

Népbetegségnek számít, ám sokan csak az első infarktusuknál szembesülnek azzal, hogy mennyire magas össz-koleszterinszinttel rendelkeznek. Ráadásul ez a betegség már a fiatalkorúak esetében is szövődményekkel járhat!

A magas koleszterinszint hozzájárul az erek elmeszesedéséhez, és ezáltal szívinfarktus, agyvérzés és perifériális érbetegség kialakulásához vezethet. „Tudjuk, hogy mennyire fontos a megfelelő életmód, a gyerekkorban elkezdett egészséges táplálkozás és a mozgás. A dohányzás, a mozgáshiány, a túlsúly, a cukorbetegség és a magasvérnyomás még inkább rontanak a helyzeten. Azonban az örökletes magas koleszterinszint esetében az egészséges életmód nem elég. Aki érintett benne, annak mindenképpen gyógyszeres kezelésre van szüksége – mondja Dr. Reiber István belgyógyász, lipidológus.

Ha a családban az egyik szülő érintett, megvan az esélye, hogy a gyermekük örökli a betegséget – érdemes időben kivizsgálást kérni: a hiperlipid szakrendelés a Fejér Megyei Szent György Kórházban is elérhető.

 

 

Oszd meg a Facebookon!