Európában egyedülálló sebészeti továbbképzés Székesfehérváron

2017-12-13 15:36:00

Európában egyedülálló sebészeti továbbképzés Székesfehérváron, Szent György Kórház, Dr. Csermavölgyi István főigazgató

Novemberben két év alatt immáron tizenkettedik alkalommal került megrendezésre a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Sebészeti Osztályán a gyakorlatorientált pajzsmirigy-sebészeti tanfolyam. A Közép-Európában is páratlan programon eddig  külföldi – lengyel, cseh, litván, lett, szlovák és szlovén – és hazai szakemberek vettek részt, hogy bepillantást nyerjenek az itteni gyakorlatba.  Évente közel ötezer pajzsmirigy műtét történik Magyarországon, ez a tény is alátámasztja a téma fontosságát. Hogy miben rejlik ennek a kurzusnak a vonzereje, arról a program házigazdáját, Altorjay Áron sebészt, a Szent György Egyetemi Oktató Kórház Sebészeti Osztályának vezetőjét kérdeztük.

 

-Mikor és miért indult útjára a nemzetközi pajzsmirigy sebészeti továbbképzés?

 

-A pajzsmirigy betegségek kezelésében a műtét – ha az egész betegség folyamatát egy vasúti pályához hasonlítjuk – rendező pályaudvarnak tekinthető. A többi állomás nagyon fontos szereplője az endokrinológus, belgyógyász szakember. A fehérvári endokrinológia mindig is elismert volt, ezért is nagyon sok pajzsmirigy beteg kerül műtétre osztályunkon.  Több mint három évtizede foglalkozom pajzsmirigy-sebészettel. Nem véletlen tehát, hogy a világhálón is megjelent címe a továbbképzésnek: „Hitek és tévhitek a pajzsmirigy-sebészetben”.  A középpontban a pajzsmirigy közvetlen környezetében futó két nagyon fontos és nagyon érzékeny ideg felkeresése és megőrzése áll. Ezek működtetik a hangszalagot, meghatározzák a beteg hangját, hangerejét és a nyelés zavartalanságát is. Az idegek elhelyezkedése, lefutásának sajátosságai, műtét alatti és utáni működésük szeszélye speciális technikát, látásmódot igényel. Ennek terén értünk el nemzetközileg is érdeklődést kiváltó eredményeket.

 

-Nem egy hagyományos továbbképzésről van szó…

 

-Az első nap egy interaktív előadással kezdődik, ennek bevezetőjében Székesfehérvár múltjával ismertetem meg a résztvevőket, majd az általunk kidolgozott műtéti technika elemei kerülnek bemutatásra. A második napon a műtőben találkozunk. A műtőlámpába épített kamera segítségével a részvevők egy kivetítőn kinagyítva látják a beavatkozást, az idegek, erek lefutását, a megőrzési technika lépéseit. Ha kell, megállunk, megvitatjuk az észrevételeket és elismételjük a technikai lépéseket. A kurzusokat kezdetektől fogva a Johnson &  Johnson orvosi műszergyártó és fejlesztő cég támogatja. Az általuk kifejlesztett ultrahangos olló segítségével vérzésmentesen lehet ezeket a műtéteket végrehajtani.

 

-Egy különleges kiadványt is kapnak a résztvevők. Hogyan állították ezt össze?

 

-Több mint ötezer műtéti képből készítettünk egy válogatást, mely időrendi sorrendben mutatja be a műtét lépéseit. Ezzel a műtéti képeskönyvvel egy régóta dédelgetett álmom valósult meg, s ezt minden résztvevő megkapja a tanfolyam végén. Nincs hosszú magyarázó szöveg a könyvben, a képek önmagukról mesélnek. Különösen azok a szakemberek lapozgathatják hasznosan, akik nem minden nap operálnak pajzsmirigyet. Ha az általuk végzett műtét előtt csak átfutják, lepereg egy műtét „filmje”, megelevenednek a kulcsmomentumok, melyek az idegek megőrzéséhez elengedhetetlenek.  A sebészek ugyanis vizuális emberek, több ezer élményképből áll össze sebészi látásmódjuk.

Már a jövő évi első félévre meghirdetett tanfolyamok is beteltek. Reméljük, hogy ezen rendezvények is öregbítik nem csak a kórház, de Székesfehérvár hírnevét is.

 

 

Oszd meg a Facebookon!