Epilepszia világnapja

2018-02-12 10:30:00

Epilepszia világnapja, Szent György Kórház, Dr. Csermavölgyi István főigazgató

Az epilepsziával élők világnapja február 14. 1997 óta.  Szent Bálint tehát nemcsak a szerelmesek, hanem az epilepsziások védőszentje is.

Az epilepszia (visszatérő eszméletvesztésre, görcsrohamra való hajlam) az egyik leggyakoribb agyi működészavar. Az agyban található idegsejtek összehangolt, nagy feszültségű elektromos kisüléseinek következménye. A rosszullétek között a beteg gyakran panaszmentes. Az öröklött hajlam mellett az agy állományának károsodása (balesetből adódó fejsérülés, fertőző betegség, születés előtti és alatti károsodás, agyi keringészavar) áll leggyakrabban a hátterében. Gyakorisága 60 éves kor felett megemelkedik.

Magyarországon mintegy 60 ezer embert, illetve családot érint a betegség, és mintegy félmillió embernek lehet életében egyszer vagy többször epilepsziás rohama. A mai korszerű kezelések eredményeként a betegek 70-80 százaléka tünetmentesen élhet, ugyanakkor minden második beteg a vele szemben támasztott előítéletek miatt képtelen beilleszkedni környezetébe. Az új therápiás lehetőségek jelentős életminőség javulást eredményeznek a betegek számára.

 

forrás: Forrás: fmkorhaz.hu  egeszsegkalauz.hu

Oszd meg a Facebookon!