Elkészült hazánk koleszterintérképe

2018-01-04 15:58:00

Elkészült hazánk koleszterintérképe, Szent György Kórház, Dr. Csermavölgyi István főigazgató

Két év alatt több mint két és félmillió anonim vérvételi adatból készült el Magyarország koleszterinszint térképe. A speciális térkép online elérhető, területi lebontásban és korcsoport szerint is megmutatja a lakosság összkoleszterinszintjét.

 

„Az elmúlt élvekben javult a helyzet. Míg a korábbi szűrések 5.6 feletti átlagos összkoleszterin értéket mutattak a 90 években és az ezredfordulón, addig a mostani mérés 5,2-es átlagot jelez a nőknél, a férfiaknál pedig érdekes módon még kevesebbet, 4,8-at. Ami aggasztó, hogy az aktív korosztályban 40 és 65 év között szinte minden megyében magas, 5 mmol/l átlagértéket mértek a férfiaknál és a nőknél is, és az is jól látható a térképen, hogy a koleszterin szint emelkedése 40 év felett indul el, majd 65 év felett ismét csökkenni kezd. Ez annak tudható be, hogy 65 éves korra a magas koleszterinszint miatt nagyon sokan válnak áldozatává különféle érkatasztrófáknak, infarktusnak, agyvérzésnek, és azok érnek meg hosszabb kort, akiknek eleve alacsonyabb volt a koleszterin értékük” – mondja Dr. Reiber István a Szent György Kórház orvosigazgatója. 

 

„A korábbi évtizedekben többet gondoltunk a táplálkozással javítható lehetőségekről, és akkor hirdettük, hogy lehetőleg kevés húst és tojást együnk, mert ez emeli meg a koleszterin szintet. Ez részben igaz is, hiszen tudjuk, hogy minden állati táplálék tartalmaz koleszterint, de ez nem egyformán hasznosul az egyes emberek szervezetében. Vannak ugyanis olyan emberek, akik genetikai alapon érzékenyebbek a táplálékkal bevitt koleszterinre, és ezért ők, ha koleszterinszegény diétát tartanak, mérsékelhetik a koleszterin értéküket, Másik emberek csoportjánál viszont nem az étkezés felelős elsősorban a magas koleszterinszintért, hanem a saját szervezetük, ugyanis a máj is termel koleszterint. Ha ez a termelés „családi alapon”, öröklött okok miatt felfokozott, akkor hiába diétázik az illető, mert a koleszterin értékét így nem tudja érdemben pozitív irányba befolyásolni. Ma már ezért azt mondjuk, hogy körülbelül 10 százalékkal csökkenthető szigorú diétával a rossz koleszterin szintje, és ugyanakkor kijelenthetjük azt is, hogy nem kell ahhoz koplalni vagy vegetáriánusnak lenni, hogy valaki a koleszterin szintjét egészséges határértékeken belül tartsa.”

 

(forrás: koleszterininfo.reblog.hu)

 

Oszd meg a Facebookon!