Egészségügyi prevenciós pilot program indul Fejér megyében

2022-11-17 13:00:00

A Fejér Megyei Önkormányzat az Echo Innovációs Műhellyel konzorciumban sikeresen pályázott a Széchenyi 2020 Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban kiírásra került TOP-5.3.2-17-FE1-2021-00001 kódszámú, „Megyei identitás erősítése” című pályázati felhívásra, ahol 100 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült, melynek keretében elindítja a Fejér Megyei Virtuális Egészségközpont Programját.

 

Sajtóközlemény

Egészségügyiprevenciós pilot program indul Fejér megyében

2022.november 15.

 

A Fejér Megyei Önkormányzat az Echo Innovációs Műhellyel konzorciumban sikeresen pályázott a Széchenyi 2020 Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban kiírásra került TOP-5.3.2-17-FE1-2021-00001 kódszámú, „Megyei identitás erősítése” című pályázati felhívásra, ahol 100 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült, melynek keretében elindítja a Fejér Megyei Virtuális Egészségközpont Programját. Az országosan egyedülálló minta projekt megvalósulása közvetlenül- és közvetve is segíti a teljes megyei egészséggel kapcsolatos közgondolkodás fejlesztését, prevenciós alapokra helyezését, kiemelt figyelmet fordítva a mozgásfejlesztésre , a minőségi és ellenőrzött táplálkozás étrend- kiegészítőkre, valamint a higiéniai és a szűrő eszközök használatára. A program keretén belül online, offline fórumok, workshopok kerülnek meghirdetésre, különböző célcsoportok (lakosság, civil- és gazdasági szervezetek, illetve intézmények) részére. A november 15-i szakmai rendezvény házigazdája a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház volt.

 

„A Fejér megyei identitás erősítése térségi szemléletben” című, TOP-5.3.2-17-FE1-2021-00001 kódszámú pályázat célja a közösségek fejlesztése, mely elsősorban a települések, térségek közösségi kezdeményező- és cselekvőképességének fejlesztését, a közösségi szerepvállalás erősödését jelenti. „Fejér megyei társadalmi reziliencia pilot program” alcímmel a projektben egy olyan szakmai tevékenység is megvalósításra kerül, melynek célja a megye közösségeinek érzékenyítése a biztonságra, a kórokozók okozta veszélyekre, a környezetet veszélyeztető kihívásokra, ez egészség megőrzésére. A magyar lakosság körében indokolt a prevenció tudatos erősítése és előtérbe helyezése, hiszen ezzel számos betegség megelőzhető. Nemzetközi kutatások igazolják, hogy egy egység preventív költés 4 egység betegkezelési, vagy szociális költséget vált ki (előz meg).

A fentiek elérése érdekében a Fejér Megyei Önkormányzat a megyei egészségügyi szakmai háttérintézmények, a sporttal és mozgással foglalkozó szakmai szövetségek, továbbá a megyei közigazgatási-, oktatási-, egészségügyi-, egyházi- és a témával kiemelten foglalkozó civil szereplők – mint alapító tagok – szövetségével az országban elsőként Fejér megyében pilot program keretén belül 2022. november 8-án elindította a Fejér Megyei Közösségi Virtuális Egészségközpont Programot.

A FEVEK követi, gyűjti, versenyezteti és díjazza az egészséghez kapcsolódó preventív erőfeszítéseket, azok eredményeit és létrehozóit. Tudást és közösséget épít. Jó mintákat emel ki és oszt meg. Szemléletet teremt és formál.

A megnyitó gondolatokat dr. Molnár Ferenc PhD, a Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója osztotta meg a hallgatósággal. Ezt követően a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház munkatársainak előadásaira került sor. Elsőként dr. Izbéki Ferenc beszélt a prevenció jelentőségéről, majd a betegségek megelőzésében az Egészségfejlesztési Iroda lehetőségei kerültek bemutatásra Dr. Keresztury Lászlóné előadásában. A családorvos felelőssége és lehetőségei a társadalmi/közösségi reziliencia fejlesztésében címmel tartotta meg előadását Dr. Török Péter, majd Almásy Csilla az Országos Gerincvédő Egyesület elnökének előadása hangzott el a témában. Végezetül Domokos Tamás, a Kodolányi János Egyetem címzetes egyetemi docensének „Társadalmi reziliencia új utakon” című előadásával zárta a programot.

A nagy számban megjelent érdeklődők az élmény alapú társadalmi vita keretében ezen előadások által is betekintést nyerhettek, illetve további ismeretekhez jutottak a társadalom ellenálló képességének megőrzése és a prevenció fontosságával kapcsolatosan.

A projektről bővebb információt a www.fejer.hu oldalon olvashatnak.

 

További információ kérhető:

Tóth Katalin

Telefon: +36/30/867-1298

E-mail: toth.katalin@echomail.hu

 

Oszd meg a Facebookon!