Az érbetegségek időzített bombája

2017-09-20 11:00:00

Az érbetegségek időzített bombája, Szent György Kórház, Dr. Csermavölgyi István főigazgató

Az örökletes magas koleszterinszint (familiáris hiperkoleszterinémia) gyakoribb, mint korábban gondoltuk, több mint 20 000 embert érinthet Magyarországon. Ha nem derül időben fény a betegségre és nem kezelik, fiatalkori szívinfarktus, stroke, végtagi érszűkület alakulhat ki.

Szeptember 24. a Nemzetközi Familiáris Hiperkoleszterinémia napja. Ennek apropóján a szakemberek világszerte igyekeznek felhívni a figyelmet a betegségre, mely számos súlyos érelváltozást okozhat, ha pedig kezeletlen marad, már fiatal korban halálhoz vezethet.

Miért veszélyes az örökletes magas koleszterinszint? Alattomos módon, a daganatos betegségekhez hasonlóan, sokáig szinte semmilyen panaszt nem okoz. Sokszor csak egy érkatasztrófa után derül ki, hogy a betegnél igen magas, akár 8 mmol/l feletti az összkoleszterin-szint.

A nemzetközi figyelemfelhívó nap kapcsán igyekeznek hangsúlyozni a szakemberek: ha valakinek a családjában, fiatal korban - férfiaknál 50 év, nőknél 60 éves kor alatt -agyvérzés, infarktus fordult elő, lehetőség szerint minden családtag határoztassa meg koleszterinszintjét. Egy egyszerű vérvizsgálat is elég lehet ahhoz, hogy kiderüljön a veszélyesen magas koleszterinszint. Minél fiatalabb korban tisztázzák valakinél a családi magas koleszterinszintet, annál hamarabb megkezdődhet az érbetegséget megelőző hatásos kezelés. Az érintetteknél egyáltalán nem elég, ha az általánosan ajánlott egészséges, zsírszegény táplálkozást folytatják, gyógyszeres kezelésre is szükség van.

A világon hatvanöt országban fogtak össze azért a szakemberek, hogy minél szélesebb körben felhívják a figyelmet a betegségre, és az időben történő vizsgálat fontosságára.

Már hazánkban is szervezetten működik az örökletes magas koleszterinszintű emberek diagnosztizálásának és kezelésének programja. Székesfehérváron a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban ilyen centrumként működik dr. Reiber István vezetésével a lipid szakrendelés. A háziorvos által kiszűrt betegek számára, akiknél felmerült a familiáris hiperkoleszterinémia gyanúja, adott a lehetőség a mielőbbi kezelésre, ezáltal a genetikailag kódolt érkatasztrófa elkerülésére.

(Fotó forrása: hazipatika.com)

Oszd meg a Facebookon!