Afázia fórum a Szent György kórházban

2022-10-26 18:00:00

a Székesfehérvári Beszédhibásokért Alapítvány és az Afázia – Az Újrabeszélők Egyesülete fórumot szervezett a Szent György Kórházban, az Afázia hónapja és a Stroke világnapja alkalmából.

 

A résztvevők neves előadók és már gyógyult betegek előadásait hallgathatták meg. Dr. Kerényi Levente osztályvezető neurológus főorvos, a Székesfehérvári Beszédhibásokért Alapítvány képviseletében Gárdonyiné Kocsi Ilona projektvezető mesterlogopédus, az Afázia – Az Újrabeszlélők Egyesülete képviseletében Nagy Katalin Kitti vezető logopédus, Erdő Imre gyógyult afáziás beteg tartottak beszámolót. 

Az eseményre nem csak a megyéből, hanem Budapestről is érkeztek résztvevők. Elsősorban afáziás – beszéd-és kommunikációs zavarral küzdő – felnőttek, valamint segítőik (logopédusok és szakorvosok) közel százan vettek részt a programon. 

A Hangadó Énekegyüttes kápráztatta el a fórum elején és végén a közönséget, megható műsorukkal. Ők az élő bizonyítéka annak, hogy a közös zenélésnek és éneklésnek mennyi pozitív hatása van!

 

Mi is az az afázia?

Az “afázia” egy szakmai elnevezés, mely a beszédképesség kommunikációs zavarát jelenti. Ez a beszédzavar csak olyan esetekre jellemző, amikor az érintett személynek agyvérzés, agyinfarktus vagy baleset következtében – részben vagy egészében – sérül a beszédképessége.

 

A Székesfehérvári Beszédhibásokért Alapítvány egyebek mellett azért is jött létre 2001-ben, hogy emelje Fehérváron a logopédiai ellátás szakmai színvonalát, a logopédiai ellátottság kiterjesztését, hogy minél többen részesülhessenek megfelelő kezelésben. Segíteni szeretnék a beszédhibás gyermekeket és felnőtteket jogaik érvényesítésében is.

Az esemény védnökei Dr. Cser-Palkovics András polgármester és Prof. Dr. Bucsi László, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház főigazgatója voltak. 

 

fotó: Simon Erika (okkfehervar.hu)

Oszd meg a Facebookon!