A mérgező mustgáz

2017-08-31 08:00:00

A mérgező mustgáz, Szent György Kórház, Dr. Csermavölgyi István főigazgató

Az őszi idő kezdete a szüret, ezzel együtt a bortermelés fontos időszaka, amely egyik jellemző veszélyforrása a mustgáz. Évről évre még mindig tucatszor riasztják miatta a tűzoltókat és bár egyszerű a balesetek megelőzése, szinte egyetlen esztendő sem telik el tragédia nélkül.

A köznyelvben mustgáznak nevezett anyag tulajdonképpen egyszerű szén-dioxid, ami a gyümölcs erjedése (a cukor alkohollá alakulása) során keletkezik. Ez a gáz színtelen, szagtalan, a levegőnél másfélszer nehezebb gáz, amely zárt térben a levegőt kiszorítva, a padló szintjétől tölti fel a helyiséget. A szén-dioxid önmagában nem mérgező, de mivel kiszorítja a levegőt a pincéből, oxigénhiányos környezetet hoz létre. A mustgáz miatti oxigénhiány szédülést, álmosságot, eszméletvesztést, végül akár fulladásos halált okozhat.

Sokszor a laikusként segíteni próbálók maguk is gázmérgezés áldozataivá válnak, ezért baj esetén mindig értesítse a katasztrófavédelmet és bízza a mentést szakemberre! A szén-dioxiddal telített helyiségbe csak sűrített levegős légzőkészülékben lehet biztonságosan bemenni, ezért aki mustgázzal kapcsolatos balesetet észlel, azonnal hívja a 112-es vagy a 105-ös segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét!

 

(forrás:  fejer.katasztrofavedelem.hu)

Oszd meg a Facebookon!