A Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság „MAÉT ORSZÁGJÁRÁS” címmel 2019. február 16-án, Székesfehérváron indítja el a 3 évre tervezett országos programját.

2019-02-12 15:00:00

A Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság „MAÉT ORSZÁGJÁRÁS” címmel 2019. február 16-án, Székesfehérváron indítja el a 3 évre tervezett országos programját., Szent György Kórház, Dr. Csermavölgyi István főigazgató

 

 

MAÉT ORSZÁGJÁRÁS PROJEKT 

A Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság „MAÉT ORSZÁGJÁRÁS” címmel 2019  február 16-án Székesfehérváron indítja el a 3 évre tervezett országos programját. 

A program célkitűzése többszörös.

Minden szervezett érgyógyászati ellátást nyújtó megyében két havonta megrendezésre kerülő  egy napos rendezvény keretében szakmai előadásokban foglaljuk össze az érbetegellátás aktuális kérdéseit. Emellett külön előadásban összegezzük az adott megye rendelkezésre álló kardiovaszkuláris epidemiológiai adatait. Bemutatjuk az ellátási terület anigológiai sajátosságait, a szakember ellátottságot, a kialakult érbetegutakat. 

Ez a több éven át tartó program az érbetegellátás szereplőinek (szakmai és tudományos társaságok, az ipar képviselői) lehetőséget nyújt az érgyógyászati munka fontosságának hangsúlyozására, a további teendők kijelölésére.   A megcélzott közönség az érbetegellátásban érintett kórházi dolgozók, a házi orvosok, valamint a kórházi menedzsment, valamint az adott terület egészségügyi ellátásért felelős hatóság képviselői.

A tervezett előadások témái között a perifériás érbetegség epidemiológiája, a szűrés jelentősége és kivitelezése szerepel úgy az alsó végtagi keringés, mind az agyi érkeringés, és a hasi aneurizmák vonatkozásában.  Alapvető fontosságú a perifériás érbetegség megelőzésének és kezelésének témaköre (életmód, antilipémiás, vazoaktív kezelés, thrombocytaaggregatio gátlás). 

Kiemelten tárgyaljuk a krónikus kritikus végtagi iszkémiát, diabeteses láb kezelését és az érsebészeti és intervenciós radiológiai revaszkularizációs lehetőségeket.

Nagy érdeklődésre tart számot az akut artériás megbetegedések ellátása, a betegutak szervezése (aneurizmaruptura, végtagi kritikus keringészavar, agyi keringés zavara).

Szó lesz még a krónikus vénás megbetegedés és vénás thromboembóliák epidemiológiájáról, a diagnosztikáról és a krónikus vénás megbetegedés és a vénás thromboembóliák konzervatív kezeléséról, Bemutatjuk a legújabb sebészi és endovaszkuláris kezelési lehetőségeket is.

A rendezvény zárásaként a regionális epidemiológiai sajátosságokat, a helyi érbetegellátás jellemezzük és sor kerül a hiányosságok megállapítására is. 

 

A rendezvénytől több előnyt várunk: az egységesen szervezett szakmai előadások országos szinten segíthetik az érbeteg ellátásban résztvevő szakemberek képzését. Az érbetegellátással foglalkozó tudományos társaságok (MAÉT, MACIRT) vezetőségéből választott, országos elismertséggel bíró szakemberek, valamint a helyi vezető szakemberek felkérése biztosítja az előadások színvonalát. Az adatfelmérés és konzultáció, a helyi ellátásról szóló összefoglaló előadás és az azt követő vita lehetőséget teremt arra, hogy az adott megye érbetegellátásnak sajátosságai felszínre kerüljenek. 

A projekt lezárásával ezen tapasztalatok összessége egészségpolitikai javaslatok megfogalmazását eredményezheti. A projekt véghezvitele 3 éven át lehetőséget teremt az érbetegellátás országos tematizálására, média megjelentetésére.  

 

 

 

 

 

Oszd meg a Facebookon!