A gombaszedés veszélyei

2017-09-28 08:00:00

A gombaszedés veszélyei, Szent György Kórház, Dr. Csermavölgyi István főigazgató

Ősszel sokan kerekednek fel és indulnak el gombát szedni. Ám, ha valaki nem szakértő, a „zsákmányból” készített ebéd tragédiával is végződhet. 

Évente átlagosan 60 ember szenved el gombamérgezést. Hogy miért? Mert nagy valószínűséggel nem elég körültekintőek. A különböző gombamérgek közül a legtöbb mérgezést okozók a susulykafélék (Inocybe) és néhány tölcsérgomba (Clitocybe) muszkarin nevű anyaga, valamint a gyilkos galóca méreganyagai.

A gyilkos galóca (Amanita phalloides) és a rokon gombafajok fogyasztása phalloidin-mérgezést okoz, amely súlyos májkárosodást indít el.

Számtalan mérgező gomba terem hazánk erdeiben, pár közülük nagyon hasonlít ehető társaihoz. Mindenképp érdemes néhány szabályt betartani.

Csak olyan gombát gyűjtsünk étkezésre, amelyeket már, mint étkezési gombát jól ismerünk.

A mérgező vagy étkezésre alkalmatlan gombák maradjanak inkább érintetlenek. Aki nem vizsgázott gombaszakértő, az soha ne készítsen el úgy gombás ételt, hogy előtte a gombákat nem ellenőriztette. Hétköznapokon, a piacokon, nagyvárosokban pedig munkaszüneti napokon is ellenőriztethetjük a kijelölt gombavizsgáló helyeken a gyűjtött gombánkat. Székesfehérváron, a Városi Piacon kedd és vasárnap kivételével vizsgáltathatjuk meg szakértővel kosarunk tartalmát.

Idegen tájakon és országokban legyünk óvatosak a gombák étkezési célra való gyűjtésében. Itt ugyanis gyakran olyan fajok nőnek, amelyek meglehetősen hasonlítanak a mi hazai gyűjtési körzetünkben található fajokhoz, de mérgezőek. Közép-Európában például gyakran tévesztik össze a piruló galócát a mérgező párducgalócával. Az isztriai félszigeten sok ember gyűjt a sárga rókagomba helyett mérgező világító tölcsérgombát. 

Sohase ízlelgessünk, kóstolgassunk nyersen gombát. Csupán egyetlen kóstolási próba is súlyos mérgezéshez, a gyilkos galócánál halálhoz vezethet.

Bármilyen ártalom vagy rosszullét jelentkezik gomba fogyasztása után, minden esetben azonnal hívjuk ki az orvost. Ha a mérgezést a gyilkos galóca, vagy más, ilyen típusú mérgezést okozó gomba idézte elő - amire utal az is, hogy a gombafogyasztás után csak 6 óra múlva, vagy később, esetleg csak másnap lép fel heves hányás -, akkor a beteget mielőbb kórházba kell szállítani.

(forrás: gombanet.hu, hazipatika.com)

Oszd meg a Facebookon!